Календар

Новини


Реките Демяница и Бъндерица преляха, отнесоха два моста, наводниха хотелите до първа станция, по улица Глазне водата наводни и гарата

Kоалиция "Спасете Пирин":
След 72-часовите неспирни валежи над Банско реките Демяница и Бъндерица преляха. По информация от местни хора, под въздействието на водната стихия са счупени 2 моста в местността Лисичетата в ски зона Банско (мостовете преди Почивния дом (по пътя за новия незаконния лифт в местността Чалин Валог) и за Петев кладенец.) “Нивото на река Глазне е над 1, 5 m над нормалното за август. Такова нещо през най-сухия месец на годината досега не се е случвало, а какво ще стане октомври – ноевмри не можем да си представим?”, чудят се банскалии. Улиците в Банско бяха залети с реки. Мъртви пъстърви намираха хората по улица Глазне.

Прочети пълния текст

Природозащитници се срещнаха с Джевдет Чакъров заради Иракли

Всички 17 съгласувани по Закона за околната среда инвестиционни намерения в района на Иракли изпадащи извън заповедта за забрани, ще трябва първо да преминат първо през оценка на съответствието им с НАТУРА 2000 и едва тогава евентуално биха могли да бъдат разрешени.

Неправителствените организации обаче сериозно се опасяват от начина, по който ще се извършва специфичната оценка по Натура 2000 за съответствие с предмета на опазване в зоната. Практиката досега сочи, че всички „оценки за въздействие върху околната среда” са положителни и ако това продължи, Иракли въобще няма да е защитено.

Прочети пълния текст

Министър Джевдет Чакъров не посмя да излезе пред събралите се граждани

*Около 100 души се събраха на акцията на площад Славейков до Министерството на околната среда и водите. Те вече бяха разбрали, че заповедта, която министрите издадоха за забрана на строителството на Иракли всъщност забранява да се строи навсякъде... ОСВЕН ТАМ, КЪДЕТО ИМА ПЛАНОВЕ ДА СЕ СТРОИ!

*Забележка: тази визия за Иракли принадлежи на Swiss properties ltd.

Прочети пълния текст

2 коментара

ПРИРОДАТА ТОВА СЪМ АЗ (еко листи): 26.07 - 26.09.2007 в градинката пред Народния театър

На 26 юли, студенти специалност "ПЛАКАТ" подредиха и откриха изложба на постери в градинката пред Народния театър в София, която ще продължи до 26 септември. Това е още един начин ГРАЖДАНИТЕ да изразят позицията си против унищожаването на природата.

Вижте плаката на изложбата и не пропускайте!Постерите могат да бъдат разпространявани със съгласието на авторите и запазване на авторските им права,
за контакти:
e-mail: ecolisti@abv.bg
Сайт на инициативата ecolisti
Маргарита Дончева: 0889 79 90 79

Прочети пълния текст

Поредната акция пред Министерски съвет в подкрепа на Натура 2000 този четвъртък беше под флага на Иракли.

Природозащитниците се бяха събрали, за да се уверят, че Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров наистина ще удължи заповедта за забрана на строителството в Иракли, както вчера беше официално заявено от зам-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов. Затова гражданите символично носеха празни бели листа хартия, като се надяваха след края на заседанието заповедта да бъде реалност, а не само „празни приказки”. Други от тях обясниха, че листата са празни, защото „в момента се пише съдбата на Иракли”.

Прочети пълния текст

Първите 50 заявления за достъп до информация за Иракли бяха подадени днес в Министерството

Граждани попитаха по официален път Министъра на околната среда и водите до къде е стигнала процедурата по обявяване на новата защитена местност "Иракли - Емине". Предложение за това беше попадено в Министерството още юли месец миналата година (вх. № 48-00-483). Новата защитена местност трябва да обхваща цялостно дивното кътче и да защити Иракли от ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО.

Прочети пълния текст

Природозащитници искат министър Джевдет Чакъров да продължи заповедта за забрана за строителство на Иракли

София – Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България" припомни писмено на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че на 4 август 2007 г.(събота) изтича едногодишната забрана за строителство на Иракли, издадена заради започналата процедура за обявяване на защитена местност.

Прочети пълния текст

Внесохме писмо с искане за среща относно обявяването на Защитена местност 'Камчийски пясъци'

С решение на Върховния административен съд от ноември миналата година беше премахнат статута на защита на Камчийски пясъци - най-дългата пясъчна ивица и дюни в България. Още през януари беше внесено предложение за обявяване на отново на Защитена местност, но развитие от тогава няма.

Прочети пълния текст

Дарение на гражданите на България за НАТУРА 2000

На днешния 19-ти редовен протест за Натура 2000 пред Министерски съвет – този път с мото „С’ТИНКИ ЗА НАТУРАТА” събралите се граждани и представители на медиите събраха над 7 кг. монети, като в левова стойност това бяха 59,30 бг лева, 1,19 евро цента, 1 USA долар, унгарски форинти, турски лири, и стотинки от 1974, излезли от обръщение.
След удържането на близо 10% от събраните пари за банкови такси и превод на това скромно дарение, горепосочената сума бе преведена по сметка на централния бюджет на Р. България към Министерство на финансите.
Това бе символична форма на този пореден граждански протест в подкрепа на приемането на Натура 2000 в пълния й обхват, тъй като миналата седмица страната ни получи официално предупреждение от Европа за неизпълнение на ангажиментите си по еко-мрежата.

Документ за направеното дарение, снимки от акцията (всяка има описание:)

Прочети пълния текст

Разкопават се степите на Калиакра!

Докато се вдигаше шум около Природен парк "Странджа" инвеститорите в останалите места със запазена и ценна природа не спят! След Рила, получаваме сигнал и за изкопни работи за изграждането на ветрогенераторен парк на Калиакра - до носа с най-червените скали и най-широкото море! След превръщането на огромна част от степите между Топола и Божурец в голф игрище, очаквайте 100тици перки да се издигнат в степта на един от трите основни пътя за миграция на птиците в Европа (via pontica).

Българско дружество за защита на птиците сезираха Министерството на околната среда и водите и го призоваха да предприеме спешни мерки. Призовават всички да се включат чрез сигнали до МОСВ, подкрепа на писмото или друга лична инициатива!

Калиакра е (проекто) НАТУРА 2000 зона и по Директивата за птиците, и по Директивата за хабитатите.

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    В Странджа се срещат около 30 терциерни растителни реликти - странджанска зеленика, лавровишня, източен бук и др.
             Планина, обичам те