Календар

Новини


Уебинар 'Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България'

Уебинар 'Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България'На 26 март от 17 часа (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе уебинар по програма "Бъдещи природозащитници" на тема: „Възстановяване на горски местообитания и крайречни гори - опит от България“. Уебинарът е безплатен и на английски език. За да се включите в него последвайте линка в платформата Zoom: https://zoom.us/meeting/register/tZAoduitrDsu1yS5hwQ9znUurFN89oxubA и следвайте инструкциите.

Прочети пълния текст

421 посещения

Граждани могат да помогнат да спре презастрояването на най-южното Черноморие

Граждани могат да помогнат да спре презастрояването на най-южното ЧерномориеПроектът за нов общ устройствен план на община Царево допуска ново значително презастрояване на най-южната част от българското Черноморие. До 31 март се приемат становища по предложението, а за април е насрочено обществено обсъждане. След анализ за стотици страници документи, инициативата “Зелени закони” и Коалиция “За да остане природа в България” подготвиха примерно становище, което може да послужи на всеки гражданин, който желае да изрази мнението си и да помогне за запазването на крайбрежието на природен парк Странджа.

Прочети пълния текст

1886 посещения 2 коментара

WWF информира ЕК за притесненията си относно некачествена оценка на състоянието на горите у нас

WWF информира ЕК за притесненията си относно некачествена оценка на състоянието на горите у насСлед като участва в публични консултации, WWF изпрати до Европейската комисия и до Европейската агенция по околна среда становище относно последното докладване на България по Директивата на ЕС за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. WWF изразява загриженост и притеснения във връзка с докладването и оценките на природозащитното състояние на 27-те горски природни местообитания, установени в страната ни в три биогеографски региона.

Прочети пълния текст

402 посещения

Екоклуб: Беласица на три държави: малко позната, много красива

Екоклуб: Беласица на три държави: малко позната, много красиваНа 11 март от 19 часа в Клуба на пътешественика ще се проведе публична лекция на тема: "Беласица на три държави: малко позната, много красива".

Прочети пълния текст

509 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 15

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 15Лекция 15 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 10.03.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: „Пойните птици в България: от чучулиги до бъбрици“

Прочети пълния текст

457 посещения

'Грийнпийс' - България доведе Европейската комисия във въглищните региони

'Грийнпийс' - България доведе Европейската комисия във въглищните региониПо покана на “Грийнпийс” делегация на Европейската комисия, ръководена от Катарина Сиков-Магни от Генерална дирекция “Енергетика”, посети на 19 и 20 февруари 2020 г. няколко общини, засегнати от въглищната индустрия.

Прочети пълния текст

2090 посещения

Въглищните региони на ЕС споделят нуждата от справедлив енергиен преход, сочи нов анализ на WWF

 Въглищните региони на ЕС споделят нуждата от справедлив енергиен преход, сочи нов анализ на WWFДокументът ще бъде представен официално днес на среща в Брюксел

Въглищните региони в Европа са разнообразни в културно и икономическо, и отдалечени един от друг в географско отношение. Въпреки това има конкретни стъпки, които са от съществено значение за всички тях, по пътя им към социално справедлив енергиен преход от въглища към устойчива нисковъглеродна икономика, показва нов доклад на WWF.

Прочети пълния текст

477 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 14

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 14Лекция 14 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 18.02.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разредите Козодоеподобни, Бързолетоподобни, Синявицоподобни, Птици носорози, Папагалоподобни и Кълвачоподобни

Прочети пълния текст

617 посещения

Критично застрашен вид риба беше открита мъртва при проверка за кърмаци по Дунав

 Критично застрашен вид риба беше открита мъртва при проверка за кърмаци по ДунавТова е първата възрастна руска есетра, документирана в България от 17 години насам

Екипи на Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършват интензивни проверки за незаконни дейности по река Дунав. При една от акциите, в участъка между с. Вардим и гр. Свищов, бяха намерени и извадени от водата 14 броя лави кърмаци с над 700 куки. На един от тях контролните органи са открили есетрова риба. Експерти на природозащитната организация WWF на място установиха, че екземплярът е от критично застрашения вид руска есетра. WWF припомня, че от 2007 г. риболовът с кърмаци е забранен на територията на България като нехуманен и неселективен. Отделно от това, от 2011 г. в страната ни е в сила и пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море.

Прочети пълния текст

510 посещения

Предстои уебинар на тема 'дивата природа на Европа'

Предстои уебинар на тема 'дивата природа на Европа'На 20 февруари от 17 до 18:30 (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе уебинар по програма "Бъдещи природозащитници" на тема: "Дивата природа на Европа".

Чудили ли сте се някога какво е дива природа и дали все още има територии в Европа, които могат да се определят като диви? Защо е важно да има територии, в които човекът не се намесва? Ще ни разкаже директно председателят на управителния съвет на European Wilderness Society - Max Rossberg.

Прочети пълния текст

705 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Изсичането на крайречните гори, които укрепват речния бряг, е една от основните причини за наводнения при повишаване нивото на реките.
           
  Install Flash player!