Календар

Новини


Примерно писмо за прекратяване на мярката „пасторализъм“ в националните паркове до МОСВ

Примерно писмо за прекратяване на мярката „пасторализъм“ в националните паркове до МОСВКоалиция „За да остане природа в България“ призовава гражданите да подкрепят опазването на природата като подпишат и изпратят своя призив за спиране на мярката “Пасторализъм” в Националните паркове до министър Карамфилова. Имейлът трябва да се изпрати до edno_gishe@moew.government.bg. Може да използвате за шаблон следния текст:

Прочети пълния текст

2103 посещения 3 коментара

Езерата и природата в Пирин и Рила се увреждат от субсидии за паша на говеда чрез мярката за финансиране “Пасторализъм”

Езерата и природата в Пирин и Рила се увреждат от субсидии за паша на говеда чрез мярката за финансиране “Пасторализъм”Екоминистерството предстои да реши дали да допусне отново пасторализма в националните паркове

Граждански организации призоваха Министерството на околната среда и водите да прекрати увреждането на алпийските пасища и езера причинено от т.нар. мярка за финансиране “Пасторализъм” в трите ни национални парка. Това стана в рамките на обществено обсъждане на доклада по екологична оценка на Стратегическия план за земеделие 2021–2027 г. До седмици министър Росица Карамфилова трябва да издаде становище по екологична оценка, което включва и въздействието на плана върху защитените зони от Натура 2000 мрежата.

Прочети пълния текст

1860 посещения 1 коментара

С кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще“ WWF набира подкрепа за опазване дома на дивите животни в България

С кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще“ WWF набира подкрепа за опазване дома на дивите животни в БългарияЗастрашените видове у нас не са добре защитени, сочат данните от проучване

Популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск, гласят заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу дивата природа у нас, подготвено от WWF въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. Резултатите от изследването сочат, че в рамките на пет години контролните органи са регистрирали едва 2818 пострадали диви животни. Повечето от тях са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). За сравнение, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас са регистрирали в пъти повече ранени животни.

Прочети пълния текст

1696 посещения

Коалиция „За да остане природа в България“ с протест пред МОСВ в 8:30 сутринта във вторник, 18 октомври.

Коалиция „За да остане природа в България“ с протест пред МОСВ в 8:30 сутринта във вторник, 18 октомври.Причина за недоволството са липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, политическата чистка в структурите на министерството и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов. Подробности за събитието: https://fb.me/e/1SWTdHGaY

Прочети пълния текст

768 посещения

11-тият Байк и рън за Чепън: слънчево време, близо 600 състезатели, около 90 деца и над 3000 лв, дарени за природозащитна кауза

11-тият Байк и рън за Чепън: слънчево време, близо 600 състезатели, около 90 деца и над 3000 лв, дарени за природозащитна каузаСледващото издание на състезанието ще бъде на 29 април 2023 г.

Близо 600 участници се включиха в 11-тото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” в Драгоман тази събота. Слънчевото време и добрата предварителна подготовка създадоха условия за едно приятно адреналиново изживяване, в което състезателите имаха възможност изцяло да се съсредоточат върху своето представяне и да се насладят на живописни есенни гледки по трасетата на надпреварата. Окончателното класиране може да бъде разгледано тук: chepan.stenata.com/резултати.

Прочети пълния текст

1519 посещения

МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.

МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ обезсмисли месеци работа и отхвърли консенсусното научно предложение на научната общност за определяне на целите на НАТУРА 2000 в Кресна, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания. Това се случи по време на заседание, което се състоя на 13 октомври, четвъртък.

Прочети пълния текст

1273 посещения

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“Ситуацията в България също е притеснителна

Популациите на диви животни – бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби – са отбелязали катастрофален спад в числеността си, намалявайки средно с 69% от 1970 г. насам, сочи докладът на WWF „Жива планета“. Той излиза на всеки две години с актуални данни за състоянието на дивата природа, както и за рисковете и заплахите, пред които е изправена. Днес докладът определя тропическите райони като най-застрашените места на Земята.

Прочети пълния текст

1170 посещения

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”Остават броени дни до 17 октомври 2022 г. - крайният срок за приемане на номинации на любими дървета и интересни истории в конкурса „Дърво с корен 2022”. Тази година за 13-и път той се провежда от фондация „ЕкоОбщност“.

Прочети пълния текст

1305 посещения

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще  спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?На 13 октомври, четвъртък, в Министерството на околната среда ще заседава Националния съвет по биоразнообразие, който трябва да одобри природозащитните цели на Натура 2000. Сред тях са зоните „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“.

Прочети пълния текст

1021 посещения

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази съботаСиноптиците очакват слънчево време и умерени температури

Тази събота (15 октомври) в Драгоман ще се проведе 11-тото поредно издание на едно от най-обичаните състезания по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. Организатори са магазини “Стената” и Община Драгоман.

Прочети пълния текст

462 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!