Календар

Петиция за премахване на незаконния лифт на Паничище

Петиция за премахване на незаконния лифт на Паничище

Какво постигна дотук подписката за Рила?

Уважаеми приятели,

Благодарим Ви, че подкрепихте първата подписка за спиране на незаконното строителство в Рила. Над 170 000 души от България, Европа и целия свят (над 95 000 в онлайн варианта и над 70 000 на хартия) помогнаха за запазването на Рила.

Нашата обща солидарност доведе до голям успех и макар българската държава да остана глуха, Европа ни чу! Между 27 и 30.10.2008 г. в България пристигна четиричленна мисия на Комисията по петициите на Европейския парламент, за да изясни фактите по петицията ни. Евродепутатите от Ирландия, Испания, Полша, България и Дания, посетиха Рила и се запознаха с проблемните проекти „Супер Боровец”, „Искровете” и „Супер Паничище”. На 30 октомври в София се състоя пресконференция в сградата на Представителството на Европейската комисия в България, съпроводена от гражданско присъствие на над 400 души. Испанският евродепутат Дейвид Хамърщайн облече пред събралите се хора тениска за Рила и възкликна: „Вие сте истинското гражданско общество на България!”

След мисията си евродепутатите изготвиха доклад за Европарламента. На 30 април 2009 г. се състоя заседание на Комисията по петициите на ЕП в Брюксел, на което бяха обсъдени докладът на депутатите и нашата Петиция.. Трима представители на Коалиция „За да остане природа в България” присъстваха, за да защитят нашата кауза. Евродепутатите бяха силно критични към забавянето, с което Европейската комисия придвижва българските случаи. За съжаление от Еврокомисията зависи дали държавата ни ще бъде санкционирана и заставена да прекрати незаконното строителство в България, което нарушава европейските директиви. Евродепутатите обещаха в остро писмо да настояват Европейската комисия да предостави информация защо бави отговорите и мерките си по случая Рила. В свое писмо от 8 юни 2009 г. председателят на Комисията по петициите пише, че ще ни информира за всякакво развитие по нашата петиция. Това обаче едва ли ще стане преди септември 2009 г., когато реално ще заработят новите Европейски парламент и Европейска комисия.

Правилата на Европейския съюз за вземане на решения са бавни и вземането на решение обикновено се проточва с години. През това време всички европейски органи оказват мек натиск върху държавата членка да реши проблема сама. За съжаление това не въздейства на корумпираното българско правителство. Нашите очаквания са:

- в края на 2009/началото на 2010 г. Европейската комисия да излезе със становище по случая;

- ако българската държава отново не реагира адекватно, то ЕК да започне дело срещу България в средата или края на 2010 г.

През целия този период ние възнамеряваме да продължим застъпническата си кампания с Европейския парламент и Европейската комисия.

Защо правим втора подписка за Рила след като първата още се разглежда?

Въпреки нашата борба, обединението на толкова много хора в името на обща кауза и обсъжданията в Европейския парламент лифтът бе пуснат и вози пътници. Необходимо е актуализирането на информацията, която подаваме към Европейския парламент. Вече трябва да настояваме за премахване на опасния и незаконен лифт и за рекултивация на терена за сметка на офшорния инвеститор.

Първите 550 подписа от втората петиция за Рила бяха предадени в Брюксел на 30 април 2009 г. и петицията вече е регистрирана под номер № 0640-09. Към тези подписи ще прибавяме периодично хилядите, десетките и стотиците хиляди нови подписи, които ще съберем заедно, за да запазим Рила! Европейските институции действат по-бавно, отколкото може би ни се иска, а българските просто отказват да се вслушват в нас, но ние можем да променим това, защото вярваме в успеха си. Силни сме, когато сме много, обединени и постоянни.

Ако желаете да се включите в събирането на подписката, моля изтеглете бланка оттук, която да разпечатате и копирате (по възможност на рециклирана хартия) в повече екземпляри. Събирайте сред роднини, приятели, колеги, съседи, непознати... На втората страница най-долу е посочен адресът, на който да изпратите събраните подписи, а ние ще се погрижим да достигнат до Европейския парламент. Колкото повече хора знаят за несправедливостите в Рила, толкова по-трудно ще е на институциите да ни игнорират, дори и в България!

С уважение,

“Граждани за Рила”

Повече за закононарушенията в Рила: http://forthenature.org/cases/18/

Давай

ДО
КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИТЕ И ЖАЛБИТЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ: ЖУРНАЛИСТИ И ДЕПУТАТИ

Уважаеми дами и господа,

Като пълноправен гражданин на Република България и Европейския съюз считам за свой дълг да следя за спазването на законите и за съхранението на природните ресурси на страната ни и на Европейската Общност. През последните няколко години природата на България е подложена на сериозен инвеститорски натиск, който заплашва да наруши нейната красота и уникалност и да лиши държавата ни от един от основните икономически ресурси – туристическият. Налице е опасен прецедент с нарушаването на българските и европейски закони.

Поредното безогледно погазване на законите на държавата, водещо до необратими последици върху природата на България, е официалното откриване на 4 април 2009 г. на изградения върху действащо свлачище лифт от хижа Пионерска с хижа Рилски езера в Национален парк „Рила”. За мен, като гражданин на страна, член на ЕС, е абсолютно недопустимо да се разрешава пускането и функционирането на един незаконен лифт, който не е преминал актуална процедура по оценка за въздействието върху околната среда и застрашава здравето на туристите. Недопустимо е преди извършването на технически тестове и завършването на процедурата по приемането на лифта и на него да се допускат да се возят деца.

Лифтът е част от проекта за ски курорт „Паничище – Езерата - Кабул”, срещу който има събрани над 170 000 подписа на български и европейски граждани и образувана процедура в Комитета по петициите и жалбите към ЕП. Реализирането на проекта е в нарушение на българското и европейското природозащитно и друго законодателство и застрашава уникална дива природа и един от символите на България – Седемте Рилски езера. Жалбата за Рила в Генерална дирекция Околна среда в ЕК е под номер UAD/2008/A/7720.

Обръщам се към Вас с призив да предприемете спешни действия за контрол за спазване на Европейското и Българското законодателство по отношение гарантиране на живота и здравето на гражданите, застрашени от незаконния лифт от хижа Пионерска до хижа Рилски езера в Национален Парк „Рила”. Настоявам за мерки за запазване на Национален парк „Рила” и проектозащитени и вече обявени зони по Натура 2000 Рила и Рила буфер от незаконно строителство на ски курорти, лифтове и писти. Настоявам да се наложи контрол върху дейността на българските държавни ведомства, отговорни за пускането на лифта. Настоявам незаконният лифт да бъде спрян, премахнат, а районът - рекултивиран за сметка на отговорните лица.

Последно подписали:

2012-12-30Станислава ПапратиловаBG1982
2012-11-28НораВасилеваBG
2012-11-23IvaKostovaBG1989
2012-11-16LizaNestovaBG
2012-11-16MishelPavlovaBG
2012-11-07круматанасовBG
2012-11-06ДелчоВълковBG
2012-10-31ДаниелаТеневаBG
2012-10-23МихаелаГенчеваBG
2012-10-08дамяналаиновBG

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

78996 посещения