Календар

Г-н Президент върнете трофея на Узбекистан!

Г-н Президент върнете трофея на Узбекистан!

На 02.12.2008, в информационния сайт www.ferghana.ru се появи съобщение, че президентът Георги Първанов е отстрелял див овен на Северцов (Ovis ammon severtzovi) в Нуратинския резерват по време на официалното си посещение си в Узбекистан.

По-късно, български журналисти съобщиха, че още на 4 ноември (преди визитата в Узбекистан) е било известно, че президентът е имал намерение да съчетае посещението си в Узбекистан с лов на аргали.

Тази новина възмути българската общественост по следните причини:

1. Дивият овен на Северцов (“аргали на Северцов” или “кизилкумско аргали”), подвид аргали (Ovis ammon severtzovi), е застрашен от изчезване. В света са останали между неколкостотин и две хиляди аргали на Северцов. За българския президент би било по-подходящо да се занимава с опазването, а не с отстрела на тези животни.
2. Още през 1975 година, Нуратинският резерват е специално обявен за опазване на дивия овен на Северцов. Резерватът е от първа категория по IUCN и ловът, както и други човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, састрого забранени в него. Българският президент би трябвало да съобразява със законите, а не да ги нарушава.
3. Узбекистан е страна със сериозни нарушения на правата на човека. Българският президент би трябвало да се среща с узбекистански дисиденти и да защитава правата на човека в Узбекистан, а не да участва в ловни излети, организирани от узбекистанските сили за сигурност.
4. Трофеите на аргали струват много скъпо. Дивият овен на Северцов е най-малкият от аргалите. Законно могат да бъдат отстрелвани само няколко бройки годишно, като цената за всеки един от тях е индивидуална. За сравнение: цените на другите подвидове аргали започват от $20 000. Българският президент, който е също и патрон на инициативата “Българската Коледа”, не може да си позволи да изхарчи такава голяма сума държавни пари за своя лична прищявка!

Повече информация по случая, можете да намерите тук:
Оригиналната статия от www.ferghana.ru

Превод на статията на на английски www.ferghana,ru

Статия от началото на ноември, за предстоящият лов на Президента

Статия от Кафене.нет, които първи в България насочиха вниманието към темата

„Омертата около Първанов се пропука в Узбекистан” от Иво Инджев

„Бракониерският рецидив от рядък и твърде защитен вид” от Иво Инджев

Серия от материали има и в www.dnevnik.bg и www.capital.bg

Давай

До:

Г-н Георги Първанов,
Президент на Република България

Копие:
Г-н Ислам Каримов,
Президент на Република Узбекистан

Г-н Хосе Мануел Барозо
Президент на Европейската комисия

Г-н Ивайло Калфин
Министър на външните работи на Република България

Уважаеми г-н Първанов,

С дълбоко чувство на срам разбрах, че Вие, съпровождан от узбекистанския министър-председател, г-н Шавкат Мирзоев, сте отстреляли див овен на Северцов в Нуратинския резерват в Узбекистан.

Нуратинският резерват е обявен за защитена територия за защита на дивия овен през 1975 година. Съгласно узбекското законодателство, ловът, както и другите човешки дейности, които биха могли да застрашат вида, са строго забранени на територията на резервата. По данни от различни източници, в света са останали едва между осемстотин и две хиляди диви овни на Северцов. Също така, дивият овен е включен и в Приложение II на Вашингтонската конвенция.

Аз протестирам срещу това, че президентът на Република България, която е част от демократичния Европейски съюз, си позволява да ловува изчезващо животно в нарушение както на международните, така и на местните норми. Това е не само незаконно, но и неморално.

Поради тези причини настоявам да върнете трофея на дивия овен на узбекистанския президент, г-н Каримов, и публично да се извините на българския и узбекския народ.

Също така, настоявам Република България да компенсира Нуратинския заповедник за Вашата постъпка, като окаже съдействие за опазване на дивата природа там чрез механизмите за международно подпомагане на Европейския съюз.


С уважение:

Последно подписали:

2010-09-29НаталияНиколоваBG1991
2010-09-20СвиленМинчевBG
2010-09-20МагдаленаАтанасоваBG
2010-09-20Венцислав ТодоровBG1967
2010-09-20ЖулиетаГригороваBG1964
2010-09-20ЙоанаГригороваBG1984
2010-09-15КрасимирВеликовBG1968
2010-09-12МаринМариновBG1990
2010-09-11МарияДоневаBG1982
2010-09-06ГерганаЛозеваBG1989

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

54719 посещения