Календар

Солидарно

В тази секция ще публикуваме информация за кампании и инициативи на групи и организации, фокусиращи се върху по-странични теми от пряката роля на Коалицията „За да остане природа” да опазва защитените зони и територии в България. С тази стъпка разширяваме убеждението си, че ролята ни като граждански организации е не само пряко да следваме мисията си, а и да насърчаваме и подкрепяме развитието на гражданското общество в страната ни.


Класната стая на ученици с увреден слух по случай 1 юни бе в националния парк „Централен Балкан“

Класната стая на ученици с увреден слух по случай 1 юни бе в националния парк „Централен Балкан“На 1 юни 15 ученици от училището за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев“ отпразнуваха своя празник сред природата. Този ден бе различен от всички останали учебни дни, защото бе свързан с приключения. А истинското учене е и забавление.

Прочети пълния текст

6031 посещения

Търговското споразумение между ЕС и САЩ поставя под сериозен риск европейското земеделие

Търговското споразумение между ЕС и САЩ поставя под сериозен риск европейското земеделиеСпорната търговска сделка (ТТИП), която се договаря между ЕС и САЩ може да срине европейското селско стопанство, открива нов доклад, публикуван от За Земята на български език. Докладът "Предателството на фермерите в ЕС“ е преглед и анализ на проучванията, проведени в рамките на ЕС и САЩ относно въздействието на Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (ТТИП/TTIP). Изводите от него са, че ТТИП ще увеличи значително вноса от САЩ, докато за производителите от ЕС ползите ще са много по-малко. Проучванията предвиждат спад до 0.8% на приноса на земеделието в БВП на ЕС, а за САЩ прогнозите са за увеличение с 1,9%, с което нетна търговска полза за американската страна ще бъде над 4 милиарда евро. [1]

Прочети пълния текст

6848 посещения 1 коментара

Над 300 кг. отпадъци бяха събрани по време на почистването на пещера Леденика

Над 300 кг. отпадъци бяха събрани по време на почистването на пещера ЛеденикаОсновното замърсяване са останки от старата осветителна инсталация и последните ремонти дейности в пещерата.

Прочети пълния текст

6360 посещения

ДПП 'Врачански Балкан' представя сборник 'Фаунистично разнообразие на Природен парк Врачански Балкан'

ДПП 'Врачански Балкан' представя сборник 'Фаунистично разнообразие на Природен парк Врачански Балкан'На 18 май 2016 г Национален природонаучен музей София, списание ZooNotes и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще представят сборник “Фаунистично разнообразие на Природен парк „Врачански Балкан”.

Прочети пълния текст

6379 посещения

Един тон отпадъци извадиха водолази от морето край Света Анастасия

Един тон отпадъци извадиха водолази от морето край Света АнастасияС близо тон отпадъци е по-чисто морето край Бургас. Заслугата за това е на водолазите от клуб „Приятели на морето“, които използваха почивния ден, за да почистят дъното на остров Света Анастасия.

Прочети пълния текст

6291 посещения

Да бягаш по най-дългия плаж в България

Да бягаш по най-дългия плаж в БългарияДоброволци чистят ивицата между Камчия и Шкорпиловци, а след това се състезават по нея

Най-дългият плаж в България има потенциал да се превърне в нова туристическа емблема на страната, убедени са организаторите на състезанието по бягане „Камчийски пясъци“. В последните две десетилетия България се възприема като дестинация за евтин неустойчив туризъм, чийто символ е едно презастроено Черноморие. Има още няколко незасегнати от бурното строителство плажове и, за щастие, сред тях е и най-дългият – този между курортен комплекс Камчия и Шкорпиловци, посочиха на пресконференция в сряда членовете на клуб „Зелена стъпка“, които организират събитието заедно с генералния спонсор “Идеал Стандарт”.

Прочети пълния текст

6458 посещения

Отворено писмо относно искане за опровержение и оставка по повод публично изказване неглижиращо правата на пешеходците

Отворено писмо относно искане за опровержение и оставка по повод публично изказване неглижиращо правата на пешеходцитеДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
ДО ГД „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“

Прочети пълния текст

6776 посещения

„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на открито

„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на откритоНашите деца имат нужда от игри и образователни занимания на открито. Това са заключенията на не малко сходни проучвания през последните години.

Повече от 50% от децата в Англия в днешно време играят навън по-рядко от веднъж седмично. Двадесет и осем процента от тях не са били на разходка в природата през изминалата година, 21% никога не са били във ферма и 20% никога не са се качвали на дърво твърди проучване направено за телевизионен канал на острова. Дори и тези цифри да са по-ниски за България, малкото време прекарано на открито е световен проблем.

Прочети пълния текст

6574 посещения

Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работа

Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работаНад 80 души от цялата страна присъстваха на старта на първата в България мрежа за неформалното образование за устойчиво развитие, който бе официално отбелязан на 1 април 2016 г. в София с провеждането на „Неформална работилница „Златен орех“ – инструменти за образование за устойчиво развитие“. Събитието даде възможност на професионалисти от областта на традиционното и неформално образование да обменят контакти и опит по време на това своеобразно първо събиране на мрежата на живо.

Прочети пълния текст

6512 посещения

Ядрени белези: дългосрочното наследство на Чернобил и Фукушима

Ядрени белези: дългосрочното наследство на Чернобил и ФукушимаЯдрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора. Това показва новият доклад на „Грийнпийс” - „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима”. Докладът обединява научни данни, разкази на очевидци и мониторинг на радиацията, извършен от „Грийнпийс” в Япония, Украйна и Русия.

Прочети пълния текст

6770 посещения

Примерни сфери, за които ще бъдат публикувана информация, са: права на човека и равенство между хората, социални политики, образование, достъп до информация и гражданско участие и т.н., както и сфери, имащи пряко въздействие върху опазването на околната среда като биологично земеделие, природосъобразен туризъм, био и еко продукти.

Сайтът на Коалицията НЯМА да публикува информация за инициативи и кампании, които провокират дискриминация на базата на пол, възраст, сексуална ориентация, националност или етническа/религиозна принадлежност.

Приоритет при взимане на решения дали дадена информация да бъде публикувана на сайта ще имат инициативи и кампании на граждански групи, неправителствени организации или групи от организации с доказана роля в своите сфери (имащи дългогодишен опит и видима активност), както и новосформиращи се групи доброволци по актуални теми от обществения живот.

Коалицията „За да остане природа в България” събира граждански групи и неправителствени организации с конкретни устави, цели и мисии и в този смисъл, тя НЕ може да предостави експертиза или да изказва позиция по въпроси, публикувани на сайта й в секция „Солидарно”, тъй като стоят в страни от уставите, целите и мисията на отделните организации и групи. Това, което Коалицията може да направи и прави като Коалиция от граждански групи и неправителствени организации, е да предостави възможност за други групи да намерят по-широко оповестяване на инициативи и кампании като по този начин подкрепи активността на гражданското общество в България. За повече информация читателите на сайта следва да потърсят организаторите на конкретната инициатива.

Коалицията „За да остане природа в България” си запазва правото да постави банер с линк към секция „Солидарно” на видимо място в сайта си, в случай, че заявките за публикации в секцията зачестят до толкова, че публикуването им на начална страница на сайта на Коалицията не остави видимо място на собствените новини на Коалицията.

Изпращайте информация за публикуване до contact@forthenature.org, не по-късно от 5 дни преди дадено събитие. Моля изпращайте ни предимно информация за стратегически важни и национални инициативи и кампании.

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Около 70 % от Земята е покрита с вода, но само 1% от нея е годна за пиене.
           Планина, обичам те