Календар

Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работа

Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работаНад 80 души от цялата страна присъстваха на старта на първата в България мрежа за неформалното образование за устойчиво развитие, който бе официално отбелязан на 1 април 2016 г. в София с провеждането на „Неформална работилница „Златен орех“ – инструменти за образование за устойчиво развитие“. Събитието даде възможност на професионалисти от областта на традиционното и неформално образование да обменят контакти и опит по време на това своеобразно първо събиране на мрежата на живо.

„Златен орех” е резултат от проект „Платформа за популяризиране и качество на образованието за устойчиво развитие“, изпълнен в партньорство от 7 неправителствени организации от страната. Той бе представен в началото на срещата от Христина Банчева от фондация „Екоцентрик”, която разясни концепцията, знака за качество и платформата www.ZlatenOreh.net, разработена за нуждите на участниците в мрежата. Присъстващите научиха кои организации могат да се присъединят към „Златен орех“, какви са стъпките за кандидатстване и с какво мрежата и новата уебплатформа ще им бъдат полезни в работата.

В рамките на събитието се състоя и церемонията по награждаване на отличените участници в националния конкурс „Влез в час с уроците на природата“. В него се включиха над 60 кандидати от 31 населени места от цяла България, а наградите връчиха представители на журито. Председателят на Националния ученически екопарламент Милка Джиджова, Десислава Бъчварова, главен експерт в РИОСВ-София и Апостол Дянков от WWF поздравиха победителите във всяка от четирите категории – ученически екип от екоклуба към Професионална гимназия по селско стопанство в гр. Чирпан (в категория „Ученици”), Галина Попова от СОУ „Йордан Йовков”, гр. Кърджали (в категория „Учители”), сдружение „Див Рошков” от София (в категория „НПО и институции, извършващи неформални образователни дейности”) и Телевизия „Черно море“, гр. Варна (в категория „Социално отговорен бизнес”).

С лекция в неформалната работилница се включи и експертът, работил по създаването на онлайн платформата „Златен орех”. Алекс Ненов сподели ценни идеи от богатия си опит като интернет предприемач и консултант с презентацията си „Онлайн маркетинг – разбий системата!“. Присъстващите научиха как да управляват по-ефективно и креативно своите онлайн дейности, независимо от ограничените ресурси, с които разполагат.

Събитието продължи със споделяне на образователни материали и инициативи между участниците и с пет работилници за обмен на методи и добри практики за устойчиво развитие, които доказаха още веднъж, че неформалното образование за устойчиво развитие е и образованието на бъдещето. Водещи на петте работилници бяха представители на организациите-партньори - фондация „Екоцентрик”, фондация „ЕкоОбщност“, сдружение „Клуб приятели на ПП „Врачански Балкан”, сдружение „Екомисия 21 век“, Сдружение ГЕУМ, сдружение „Зелени Балкани“ и НЧ „Бъдеще сега 2006”. С работата си по проекта и чрез работилниците те демонстрираха убеждението си, че именно сътрудничеството и взаимната подкрепа в посока повишаване на капацитета са ключови за бъдещото развитие на неформалната образователна сфера.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6307 посещения

OFF

Последно качено » Солидарно