Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Храни от Балкана на Пролетния фермерски пазар в София

Храни от Балкана на Пролетния фермерски пазар в СофияКраве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, прясно краве мляко, кашкавал, пъдпъдъчи яйца, мед и други фермерски и занаятчийски храни от Балкана ще бъдат представени на Пролетния фермерски пазар на 19 март в центъра на София.
Производителите на храните – фермери от паркове и защитени зони в Западна и Централна Стара планина, са подкрепени от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, който работи за създаването на нов модел за бизнес в зоните от НАТУРА 2000 в България: икономическо развитие чрез опазването на природата.

Прочети пълния текст

118 посещения

„Европейските местообитания под заплаха' - курс 'Опазване на биоразнообразието'

„Европейските местообитания под заплаха' - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази година за първи път се публикува Червен списък (Червена книга) на всички местообитания (хабитати) в Европа. Над 300 експерти допринесоха със своите знания и опит, за да се направи оценка на заплахите за 490 морски, сладководни и сухоземни местообитания в 35 страни на Европа – от Полярния кръг до Средиземорието, и в заобикалящите континента крайбрежни води на Северния Атлантик, Балтийско, Средиземно и Черно море. Европейският Червен списък на местообитанията се подпоимага от Европейската комисия и се осъществи в сътрудничество между IUCN, Alterra-Wageningen и Naturebureau - UK.

Прочети пълния текст

91 посещения

„Дневникът на едно предизвикателство: пещерна експедиция Лаос' - курс 'Опазване на биоразнообразието'

„Дневникът на едно предизвикателство: пещерна експедиция Лаос' - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица ще се отправим към Лаос – една експедиция на български спелеолози и един български зоолог, започнала в зимни януарски условия и продължила в тропични лаоски. Какво са търсили из лаоските джунгли? Какви екзотични видове прилепи са имали възможността да изследват? За пещерите, джунглите, казармената дисциплина, науката и „жертвите“, на които изследователите са способни в името на знанието, за това ще си говорим с Хелиана Дундарова - асистент и докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и активен член на Българско пещерно дружество.

Прочети пълния текст

87 посещения

85 % от българите вярват, че природата е най-важна за националната им идентичност

85 % от българите вярват, че природата е най-важна за националната им идентичностОтношението и ангажираността към опазването на природата се превръщат във важен елемент от националната идентичност на българите. Темата за опазването на природата става част от ежедневието на хората и вече оказва влияние върху възприятията им по отношение на ключови проблеми на обществото и бизнеса.

Прочети пълния текст

2117 посещения

През Макао до Тайланд и назад: един разказ за биоразнообразие, чай, храмове и природни стихии

През Макао до Тайланд и назад: един разказ за биоразнообразие, чай, храмове и природни стихииТази седмица на гости ще ни е един прекрасен млад изследовател, художник-анималист и приключенец - Яна Николова. Тя ще ни разкаже за далечния Изток и особеностите на тамошния живот и биоразнообразие.

Прочети пълния текст

Човекът днес и утре

Човекът днес и утре Международен фотоконкурс търси най-добрите снимки на тема: "Устойчивост на околната среда" от български и швейцарски фотографи

Най-добрите фотографски интерпретации на тема „Устойчивост на околната среда“ търси новият международен конкурс на Фондация СМАРТ. Озаглавен „Човекът между днес и утре“, фотоконкурсът е отворен както за професионалисти, така и за любители-фотографи от България и Швейцария.

Прочети пълния текст

140 посещения

Конференция ще представи тенденциите в биологичното земеделие в България и Европа

Конференция ще представи тенденциите в биологичното земеделие в България и ЕвропаКонференцията „Биологичното земеделие в България: как приказката продължава?“ ще състои на 23 февруари в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА -2017.
Организатор е Фондацията за биологично производство БИОСЕЛЕНА със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и Асоциация Биопродукти.

Прочети пълния текст

151 посещения

Скритите услуги на природата - 16-ти февруари от 18:30, кино 'Одеон'

Скритите услуги на природата - 16-ти февруари от 18:30, кино 'Одеон'WWF България ви кани на премиерата на документалния филм "Скритите услуги на природата", която ще се проведе на 16-ти февруари 2017 от 18:30 часа в кино "Одеон" в София. Прожекцията е със свободен вход. Заповядайте!
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/194835454327809/

Прочети пълния текст

256 посещения

Динамика на горите и на екосистемните услуги предоставяни от тях в условия на климатични промени - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Динамика на горите и на екосистемните услуги предоставяни от тях в условия на климатични промени - курс 'Опазване на биоразнообразието'„Климатични промени“ – често чуваме този термин, който за едни значи много, а други го приемат като конспирация. Процесите свързани с изменението на климата засягат всяко едно кътче на света, включително и територията на страната ни, но можем ли да си представим измененията, които ще настъпят в горите ни в условия на климатични промени, или пък динамиката на екосиситемните услуги предоставяни от тях?

Прочети пълния текст

155 посещения

Зимната планина – предизвикателства, възможности и мерки за безопасност - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Зимната планина – предизвикателства, възможности и мерки за безопасност - курс 'Опазване на биоразнообразието'Привлечени сте от зимната планина и нямате никакъв или почти никакъв опит в карането на ски или сноуборд? Чудите се къде и как бихте могли да отидете изобщо? Какви възможности имате? Как да сте адекватни на изключително променливите зимни условия? Как да действате когато всичко се обърка? Защо само застраховка не стига? На тези и още въпроси, свързани с туризма в зимната планина, възможностите и мерките за безопасност, ще ни разкажат на 21 декември от 18,30 часа Павел Павлов - инструктор по планинско спасяване и началник на Софийския отряд на ПСС, и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие.

Прочети пълния текст

280 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    Тюленът монах е най-едрият бозайник в Черно море - дължина 230 до 430 см и тегло до 400 кг. Той изглежда голямо и тромаво животно, трудно се придвижва по сушата, но във водата е невероятен плувец.
             Зелени закони