Календар

„Кулинарните тайни на Природата“ се разкриват през ноември

„Кулинарните тайни на Природата“ се разкриват през ноемвриНа 4 ноември 2014 г. се проведе официалното откриване на кампанията „Кулинарните тайни на природата“. Те вече се разкриват в ресторантите на К-експрес в София, Варна, Бургас и Пловдив. През целия месец ноември 2014 г. там можете да поръчате ястия по 12 рецепти, които са традиционни за района на ПП „Българка“, като част от кампанията “Кулинарните тайни на Природата” - съвместна инициатива на WWF, К-експрес и посолството на Конфедерация Швейцария в България.

По време на откриването беше прочетено приветствие към инициативата на WWF от Президента на Република България Росен Плевнелиев. Приветствие произнесе и Матия Порети от Посолството на Конфедерация Швейцария в България.

Гостите опитаха някои от традиционните блюда, които бяха прясно приготвени за събитието: тревненска салата от печени чушки, тревненска гъбена чорба, пикантен боб с маслини, тревненски сач с пилешко и свинско, а за десерт - и печена тиква с мляко, мед и орехи.

Чушките с ориз и гъби от с. Зелено дърво, пикантният боб с маслини, тревненската гъбена чорба, вегетарианската мусака по Тревненски, лъжлив Съби от Габровско, тревненска салата от чушки, свинско с картофи, сините сливи и праз, тревненският сач с пилешко и свинско, патладжанът по Тревненски, печената тиква с мляко, мед и орехи, содената питка със сирене и тревненската чорбаджийска запеканка вече внасят аромат и традиция в забързаното ежедневие на съвременните българи. Всеки ден в ресторантите на К-експрес можете да поръчате тези народни ястия.

10% от сумата, събрана от продажбата на храните по рецепти от ПП „Българка“, ще бъдат вложени във фонд, който ще се изразходва за възстановяването на средностаропланинска овца по пасищата в района на парка. След края на кампанията с набраните средства ще закупим агнета от застрашената от изчезване порода. Ще предоставим тези агнета за отглеждане на стопани от района на парка, за да можем постепенно да възстановим породата, и по този начин да съхраним планинските пасища и цялото им биоразнообразие.

Инициативата е част от схемата за плащания за екосистемни услуги „Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии“, разработена от WWF.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2242 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони