Календар

Първите пазари с фермерски хладилни витрини се очакват през май

Първите пазари с фермерски хладилни витрини се очакват през майЕкипът на проекта „За Балкана и хората“ работи по организирането на първите пазари с фермерски хладилни витрини през май в София и Пловдив, съобщава д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие “Биоселена” в интервю за „Органично“. Хладилните витрини ще осигуряват мобилност на фермерите и възможност да продават стоката в един ден, да бъдат на два пазара или дори в два съседни града.

Очаква се до края на март осем хладилни витрини да бъдат внесени от Франция от фирмата, която спечели обществената поръчка. Те са направени като като ремарке за лека кола или микробус. Могат да се закачат на теглича на колата. На пазара фермерът ще я откача и ще може да включи хладилния агрегат към електрическата мрежа. Така на пазара витрината ще изглежда като нормален щанд, откъдето хората ще пазаруват пресни продукти.

До края на проекта „За Балкана и хората“ хладилните витрини ще са собственост на „Биоселена“ и БДЗП. Идеята е да бъдат предоставени за безвъзмездно ползване на първите осем регистрирани по Наредба 26 производители на мляко и млечни продукти. от района на проекта: Западна Стара планина и Централна Стара планина. Те ще получат правото да ги ползват, като поемат и ангажимент да участват на всички мероприятия и промоционални събития, организирани от проекта.

„Искаме да обвържем отглеждането на животни с опазването и поддържането на пасищата в природните и националните паркове и в зоните от екологичната мрежа Натура 2000. Да покажем, че бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре запазената природа може да носи ползи и приходи на хората”, посочва д-р Апостолов. „Нашата идея е да направим пазари като във Франция, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия“, допълва той. Там обикновено се правят в центъра на града или в някоя хубава улица близо до него. Обикновено в пазарен ден се затваря за коли и цялата се превръща в един голям пазар, където фермерите идват със собствен транспорт и магазини на колела.

„За Балкана и хората“, който започна през 2012 година“, е най-големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. По него до 2016 г. съвместно работят шест български и четири швейцарски партньори, чийто усилия са концентрирани в седем общини в Западна и Централна Стара планина и три парка: "Българка", "Врачански Балкан" и "Централен Балкан". „Биоселена“ координира изпълнението на проекта.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1632 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони