Календар

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 майДеня на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“. Кулинарният конкурс се организира по идея на Деветия международен пътуващ университет „Европа, място за бъдеще” Чипровци 2017 и се осъществява с подкрепата на Община Чипровци и проект „За Балкана и хората“. Участваха над 25 различни гозби от района на община Чипровци, а участниците бяха както индивидуални, така и групови – читалище, детска градина, училище.

Многобройна публика се събра в читалището, за да види и вкуси кулинарните изкушения, подготвени от участниците – курбан чорба, забулени яйца, баници и пити, пълнени чушки и сърми, местни сирена, агнешки дреболии и какво ли още не. Особено интересни за гостите – студенти от Франция и България, лектори от БФБ и АПБ и университетски преподаватели бяха джурканата коприва, качамака от кукурузно брашно, пържения паприкаш, кошничките със зелении и др. Имаше и доста причудливи същества – змия от зеленчуци, пиленца, сърчица, гъбки.

Изказваме нашата специална благодарност към Община Чипровци и лично към кмета Пламен Петков, които прегърнаха идеята за кулинарния конкурс и широко я популяризираха сред жителите, направиха цялата организация и осигуриха поощрителни награди. Проект „За Балкана и хората“ осигури парични награди по 100 лв. в трите категории, които бяха поделени между ОУ „Петър Парчевич“ гр. Чипровци за местни ястия, НЧ "Петър Богданов 1909" за постните и сладки и тестени за ДГ "Детелина".
Кметът Петков и международното жури връчиха и 4 индивидуални награди на Виолена Антонова, Юлка Игнатова, Цветана Николова и Велика Минчева.

Кулинарният конкурс бе част от програмата на Международния пътуващ университет "Място за бъдеще", който се организира за девета година по инициатива на гражданско сдружение „Щастливеца“ и дава възможност на студентите, които участват да се докоснат до местните традиции и вкусове, които предвид младостта на голяма част от участниците, надяваме се няма да бъдат загубени в скоро време. Община Чипровци активно работи за съхраняване на традициите, свързани не само с кулинарията, но и чипровските килими и местните породи овце (реплянската), от чиято вълна се произвеждат световноизвестните тъкани.

Вижте снимки от събитието на: http://forthenature.org/gallery/464

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2896 посещения

OFF

Последно качено » Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони