Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 майВ Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. „Школото“ е построено през 1907 г. в двора на храм ”Св.Николай Чудотворец” за Начално училище и е действало до 1952 г., а днес сградата е ремонтирана и реконструирана, за да посреща гости.

Прочети пълния текст

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразието

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразиетоНа 22 май – Световният ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 – т.е. една „година на биологичното разнообразие“. Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато.

Прочети пълния текст

374 посещения

Място за бъдеще - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Място за бъдеще - курс 'Опазване на биоразнообразието'Ако искате да научите къде е пресечната точка между студенти, преподаватели, експерти, къде всеки който има интерес може да се осведоми, да намери съмишленици, да придобие опит? Кое е мястото, където университета се превръща в средище за информация и дебат – трибуна на добри практики? Къде това да носиш различно знание е допълнение, а не пречка и как от устойчиво мислене може да преминем към устойчиво действие!

Прочети пълния текст

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко? - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко? - курс 'Опазване на биоразнообразието'Все по-често в социалните мрежи и медиите се споделят недобри примери за еко-пътеки – както от гледна точка на проектиране, така и на изпълнение. Но как всъщност се проектира туристическата инфраструктура, какви са възможностите за това в защитените територии на България и кои са добрите примери у нас и по света? На тези и още интересни въпроси ще ни отговори арх. Любозар Димитров, чиято експертиза е именно в проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура в защитени територии.

Прочети пълния текст

258 посещения

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017По традиция на Събора на овцевъдите ще има храни от Западен и Централен Балкан, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“:

* биволско, овче и козе сирене и кисело мляко на ферма“Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско
* краве и овче сирене на ферма „Угърчин“
* краве сирене и кисело мляко с марка „От фермата“ на Христо Василев от врачанското село Нефела
* краве кашкавал с боровинки и подправки на братя Пендански – с. Алтимир
* краве сирене, краве кисело и прясно мляко от ферма „Благовец“ –Славейко Славейков, с. Благово
* овче сирене и краве кисело мляко на семейна ферма Александрови – с. Балювица
* овче сирене и овче кисело мляко на Иван Атанасов от Берковица и др.

Прочети пълния текст

273 посещения

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в България

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в БългарияКонфликт между природата и бизнеса не съществува, а митът за него е фалшив, стана ясно от резултатите от актуални проучвания, проведени от агенция ЕСТАТ по поръчка на проект „За Балкана и хората“. Те бяха обсъдени по време на дискусия с участие на български и швейцарски експерти от проекта, която се проведе на 3 май от 10,30 в зала Г8 в София.

Социологическото проучване може да изтеглите оттук: http://forthenature.org/upload/documents/2017/05/danni_prouchvania_ESTAT_2017.pdf

Прочети пълния текст

1490 посещения

„Клуб Скорец - история за наука, природа и приятелство“

„Клуб Скорец - история за наука, природа и приятелство“След кратко отсъствие се връщаме в залата за да ви запознаем с едно приключение - осем годишно приключение. Такова, в което с времето бяха въвлечени стотици хора, бяха посетени десетки "горещи точки" на биоразнообразието и беше организирана богата палитра от благотворителни акции и бяха вдъхновение редица млади учени.
Приключението се нарича клуб Скорец - общество на отдадените в науката и природозащитата студенти от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Прочети пълния текст

258 посещения

Приключения с палачинки и лешояди в Западен Балкан

Приключения с палачинки и лешояди в Западен БалканУикендът 13-14 май е посветен на едно цветно и интересно пътуване в района на Западен Балкан, в което ви предлагаме разнообразни преживявания.

Необходимо е да заявите предварително участието си на styletravelbg@gmail.com (тел. 0888 855-022 и 0896 84-27-63) до 10 май 2017 г. Сумата може да бъде платена в офиса на Стил травел ЕООД (София, бул. „Васил Левски“ № 8) или по банков път IBAN: BG61PRCB92301015455824, BIC: PRCBBGSF, Прокредит банк АД

Прочети пълния текст

251 посещения

Покана за дискусия на тема: Нагласите към природата в България и Швейцария

Покана за дискусия на тема: Нагласите към природата в България и ШвейцарияКакво е отношението към опазването на природата и развитието на бизнеса в България (според социологическо проучване на ЕСТАТ ООД) и в Швейцария (според мнението на швейцарските партньори в проект За Балкана и хората) и каква е ролята на гражданското общество ще обсъдим заедно на прес кафе в Културен център G8 (ул.Гладстон 8) на 3 май 2017 г. (сряда) от 10.30 часа.

Прочети пълния текст

251 посещения

В Деня на Земята WWF представя филм за хармонията между бизнеса и опазването на природата

В Деня на Земята WWF представя филм за хармонията между бизнеса и опазването на природатаНа 22 април се отбелязва един от най-големите празници на природата – Денят на Земята. Началото му е поставено преди почти 50 години в САЩ и Канада с цел да създаде световно движение за опазване на Земята чрез устойчиво развитие. В синхрон с празника на планетата е и посланието на новия филм на WWF и Асоциация на парковете в България - „Скритите услуги на природата“: Как може човек да печели от природата във вида, в който тя е в момента, без да я променя и уврежда?

Прочети пълния текст

219 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Форум 'Икономика за жива природа'