Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Храни от Балкана на Коледния фермерски пазар в центъра на София

Храни от Балкана на Коледния фермерски пазар в центъра на СофияСирене и кисело мляко от редки български породи, различни видове кашкавал, сладка, мед и пчелни продукти и други вкуснотии от Балкана ще бъдат предлагани пряко от производителите на Коледния фермерски пазар на 18 декември в центъра на София. Пазарът ще работи от 11 до 19 часа на 18 декември (неделя) на улица „Оборище“, в частта й между между храм-паметника „Ал. Невски“ и бул. „Васил Левски“

Прочети пълния текст

265 посещения

'Храна за Земята” - възможното градско компостиране - курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Храна за Земята” - възможното градско компостиране - курс 'Опазване на биоразнообразието'Днес земята е замърсена, подложена на агресивна експлоатация, ограбване. Тя боледува. Да компостираш е малък жест на грижа и благодарност - към природата, която ни храни и от която сме част. Възможно ли е това в София? Отговорът е “ДА”. Как и от къде тръгна инициативата за квартално компостиране? Как всеки може да участва?
Заповядайте да поговорим за компостирането, да развенчаем митовете за него и да се вдъхновите посред зима! 14.12. (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

231 посещения

Миграцията при птиците - природен феномен все още с много неизвестни - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Миграцията при птиците - природен феномен все още с много неизвестни - курс 'Опазване на биоразнообразието'Кои птици мигрират? Какви разстояния преодоляват? Как и кога се извършва миграцията? Къде се наблюдават най-многочислените "миграционни потоци"? Какви са основните методи за изучаване на миграцията при птиците?
На тези и други въпроси ще се постараем да отговорим - с примери от България и света – на 07.12 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

450 посещения

Плащания за екосистемни услуги – един нов поглед към околния свят - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Плащания за екосистемни услуги – един нов поглед към околния свят - курс 'Опазване на биоразнообразието'На 30.11. (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще си поговорим за плащанията за екосистемни услуги. Какво всъщност представляват те? Как зависим ние от тях? Какви са примерите по света и у нас? Какви са предимствата, недостатъците и рисковете?

Прочети пълния текст

299 посещения

БФБ раздаде Годишните награди за биоразнообразие. Празнувахме и 10 години от създаване на Коалиция 'За да остане природа'

БФБ раздаде Годишните награди за биоразнообразие. Празнувахме и 10 години от създаване на Коалиция 'За да остане природа'На 23 ноември в клуб Терминал 1 в една изключително емоционална и вълнуваща церемония бяха връчени Годишните награди за биоразнообразие. Популярният софийски клуб се оказа тесен за всички любители на природата, номинирани, медии, представители на бизнеса, институции и неправителствени организации, които уважиха събитието. Осмото издание на наградите премина под знака на запазването на български гори – визия, опазване, запазване на дървета в градска среда, разследвания за незаконни сечи и др. преобладаваха както в получените номинации, така и при победителите в 5-те категории.

Прочети пълния текст

309 посещения

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер. Ще празнуваме и 10 годишнината на Коалиция 'За да остане природа в България'

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер. Ще празнуваме и 10 годишнината на Коалиция 'За да остане природа в България'На празничната церемония ще бъде отбелязана и 10 годишнината на Коалиция „За да остане природа в България“

В трескава подготовка минават последните дни преди официалния старт на Годишните награди за биоразнообразие 2016. Организаторите пазят в пълна тайна кои са фаворитите на журито, а публичното гласуване на Фейсбук събитието е в разгара си. Най-оспорвана е битката в категория Активист на годината, като до момента гласувалите за различните номинирани надвишават 5000 гласа. Разликите между първите са малки, затова до последно няма да се знае кой точно ще победи! В останалите категории конкуренцията е не по-малка. Онлайн гласуването ще приключи на 22 ноември в 18 часа, а победителите ще получат наградите си заедно с избраниците на журито на церемонията на 23 ноември от 18 часа в клуб „Терминал 1“ в София.

Прочети пълния текст

283 посещения

Българо-румънска обмяна на опит за устойчиво развитие и запазване на традиционните практики в селските райони

Българо-румънска обмяна на опит за устойчиво развитие и запазване на традиционните практики в селските райониВ края на месец октомври се проведе обмяна на опит между проектите „За Балкана и хората” и румънски проект, финансиран по Швейцарско-румънската програма за сътрудничество със заглавие "Натура 2000 и устойчивото развитие на селските райони", изпълняван на територията на втората най-голяма Натура 2000 зона в Румъния, на територията на Трансилвания.
И двата проекта работят за устойчивото развитие на селските региони чрез подкрепа на малките производители, създаване на нови работни места, образование, местни марки и бизнеси, опазващи природно и културно наследство.

Прочети пълния текст

403 посещения

Календар на част от събитията в Детска природна академия Узана

Календар на част от събитията в Детска природна академия УзанаЗаповядайте в Детска природна академия Узана или ни поканете на гости :)
Събрали сме част от събитията ни в този календар. Някои са сигурни, други са в процес на планиране, но сме отворени за още нови идеи. Ако имате въпроси за някое конктерно събитие, моля пишете ни съобщение, за да ви изпратим подробна информация. За контакти и записвания: 0896798909; 0896798903

Прочети пълния текст

264 посещения

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1Месец ноември отново ще се превърне в празник за всички любители и защитници на природата, защото тогава за осми път ще се раздават Наградите за биоразнообразие. Идеята на организаторите от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата в периода 22 май 2015 – 22 май 2016 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май). Официалната церемония ще се проведе на 23 ноември от 18 часа в клуб Терминал 1 (ул. А. Кънчев 1)

Прочети пълния текст

310 посещения

'Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще' - курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще' - курс 'Опазване на биоразнообразието'Мина много време от последната ни среща – време, което използвахме да разгорим отново вдъхновението и заряда, които ни карат да продължаваме да даваме своя принос в опазването на природата в нейната пълнота и разнообразие. Събрали топлината на лятото, се връщаме отново в залата за да показваме случващото се около нас с надеждата да вдъхновим вас и така изследователството и любопитството никога да не угаснат!

Прочети пълния текст

288 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!