Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 майДеня на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“. Кулинарният конкурс се организира по идея на Деветия международен пътуващ университет „Европа, място за бъдеще” Чипровци 2017 и се осъществява с подкрепата на Община Чипровци и проект „За Балкана и хората“. Участваха над 25 различни гозби от района на община Чипровци, а участниците бяха както индивидуални, така и групови – читалище, детска градина, училище.

Прочети пълния текст

2853 посещения

Европейският ден на парковете празнуваха в Чипровци

Европейският ден на парковете празнуваха в ЧипровциПо случай Европейския ден на парковете Асоциация на парковете в България и Българска фондация Биоразнообразие бяха поканени да вземат участие в Международния пътуващ университет "Място за бъдеще", който се организира за девета година по инициатива на гражданско сдружение „Щастливеца“.

Прочети пълния текст

1475 посещения

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 май

„Старото школо“ кани на Фолклорно школо по случай 24 майВ Деня на българската писменост и култура 24 май, проект „За Балкана и хората“ и комплекс „Боженски чифлик” ви канят в “Старото школо”, за да се потопите в автентичната атмосфера на българския бит. „Школото“ е построено през 1907 г. в двора на храм ”Св.Николай Чудотворец” за Начално училище и е действало до 1952 г., а днес сградата е ремонтирана и реконструирана, за да посреща гости.

Прочети пълния текст

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразието

Номинациите за годишните награди ще се броят наесен, но старт се дава на 22 май – световния ден на биоразнообразиетоНа 22 май – Световният ден на биоразнообразието, Българска фондация Биоразнообразие дава началото на кампанията за номиниране на най-ярките постижения и примери в сферата на опазването на природата у нас. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2016 – 22 май 2017 – т.е. една „година на биологичното разнообразие“. Наградите се само положителни, защото с негативните случаи цялото общество се сблъсква непрекъснато.

Прочети пълния текст

1911 посещения

Място за бъдеще - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Място за бъдеще - курс 'Опазване на биоразнообразието'Ако искате да научите къде е пресечната точка между студенти, преподаватели, експерти, къде всеки който има интерес може да се осведоми, да намери съмишленици, да придобие опит? Кое е мястото, където университета се превръща в средище за информация и дебат – трибуна на добри практики? Къде това да носиш различно знание е допълнение, а не пречка и как от устойчиво мислене може да преминем към устойчиво действие!

Прочети пълния текст

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко? - курс 'Опазване на биоразнообразието'

Възможно ли е еко-пътеките да бъдат наистина еко? - курс 'Опазване на биоразнообразието'Все по-често в социалните мрежи и медиите се споделят недобри примери за еко-пътеки – както от гледна точка на проектиране, така и на изпълнение. Но как всъщност се проектира туристическата инфраструктура, какви са възможностите за това в защитените територии на България и кои са добрите примери у нас и по света? На тези и още интересни въпроси ще ни отговори арх. Любозар Димитров, чиято експертиза е именно в проектиране и изграждане на туристическа инфраструктура в защитени територии.

Прочети пълния текст

1429 посещения

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017

Храни от Балкана на Събора на овцевъдите - 2017По традиция на Събора на овцевъдите ще има храни от Западен и Централен Балкан, произведени с подкрепата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“:

* биволско, овче и козе сирене и кисело мляко на ферма“Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско
* краве и овче сирене на ферма „Угърчин“
* краве сирене и кисело мляко с марка „От фермата“ на Христо Василев от врачанското село Нефела
* краве кашкавал с боровинки и подправки на братя Пендански – с. Алтимир
* краве сирене, краве кисело и прясно мляко от ферма „Благовец“ –Славейко Славейков, с. Благово
* овче сирене и краве кисело мляко на семейна ферма Александрови – с. Балювица
* овче сирене и овче кисело мляко на Иван Атанасов от Берковица и др.

Прочети пълния текст

1755 посещения

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в България

Конфликт между природа и бизнес не съществува показват актуални проучвания на обществените нагласи в БългарияКонфликт между природата и бизнеса не съществува, а митът за него е фалшив, стана ясно от резултатите от актуални проучвания, проведени от агенция ЕСТАТ по поръчка на проект „За Балкана и хората“. Те бяха обсъдени по време на дискусия с участие на български и швейцарски експерти от проекта, която се проведе на 3 май от 10,30 в зала Г8 в София.

Социологическото проучване може да изтеглите оттук: http://forthenature.org/upload/documents/2017/05/danni_prouchvania_ESTAT_2017.pdf

Прочети пълния текст

2775 посещения

„Клуб Скорец - история за наука, природа и приятелство“

„Клуб Скорец - история за наука, природа и приятелство“След кратко отсъствие се връщаме в залата за да ви запознаем с едно приключение - осем годишно приключение. Такова, в което с времето бяха въвлечени стотици хора, бяха посетени десетки "горещи точки" на биоразнообразието и беше организирана богата палитра от благотворителни акции и бяха вдъхновение редица млади учени.
Приключението се нарича клуб Скорец - общество на отдадените в науката и природозащитата студенти от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Прочети пълния текст

1541 посещения

Приключения с палачинки и лешояди в Западен Балкан

Приключения с палачинки и лешояди в Западен БалканУикендът 13-14 май е посветен на едно цветно и интересно пътуване в района на Западен Балкан, в което ви предлагаме разнообразни преживявания.

Необходимо е да заявите предварително участието си на styletravelbg@gmail.com (тел. 0888 855-022 и 0896 84-27-63) до 10 май 2017 г. Сумата може да бъде платена в офиса на Стил травел ЕООД (София, бул. „Васил Левски“ № 8) или по банков път IBAN: BG61PRCB92301015455824, BIC: PRCBBGSF, Прокредит банк АД

Прочети пълния текст

1152 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg