Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Набиране на доброволци по проект „Костенурки, птици и растения в Западна България' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

Набиране на доброволци по проект „Костенурки, птици и растения в Западна България' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Ако имате желания да сте доброволец, да научите повече за костенурките, птиците и растенията на Драгоманското и Алдомировското блато, Витоша, Беледие хан, Кресна и др. Заповядайте на 17. 06 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски", където Андрей Ковачев, Илияна Гигова и Марта Димитрова от СДП "Балкани" ще ни разкажат повече за предстоящите проекти и възможностите за участие в тях.

Прочети пълния текст

1518 посещения

Открива се фермерски пазар в столичния квартал „Борово“

Открива се фермерски пазар в столичния квартал „Борово“Производители на млечни продукти, мед, сладка и други ще предлагат директно продукцията си с подкрепата на проекта „За Балкана и хората“
Нов фермерски пазар се открива в столичния квартал „Борово“ и ще събира всяка събота производители на продукти, сертифицирани по Наредбата за директни продажби. Щандовете се намират на Общинския пазар „Борово“ на бул. „Тодор Каблешков“ и ул. „Ген. Стефан Тошев“, на последната спирка на тролей № 9.

Прочети пълния текст

2319 посещения

Проучване и опазване на прилепите в България - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

Проучване и опазване на прилепите в България - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица ще ни гостува част от екипа на „Зелени Балкани“, които ще разкажат защо прилепите са уникални и интересни и защо си струва да се проучват и опазват. Прилепна страна ли е България и как да покажем на хората тези обвити в мистерия същества? Как се проучват безшумно летящите в мрака бозайници и как се „следват дирите им“. На 10. 06 (сряда) от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“

Прочети пълния текст

1600 посещения

Миграцията при птиците и хората

Миграцията при птиците и хоратаВ сряда, 3 юни от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ на гости ще ни е Крисия Аяла от Пуерто Рико, понастоящем живуща в САЩ – графичен дизайнер, следваща магистратура в Ню Йорк. Тя ще ни разкаже за миграцията като причина и явление, за страстта ѝ към птиците и как тази страст е въздействала върху мирогледа ѝ към света и живота, за личната ѝ съдба като емигрант. За културната стойност на птиците за хората и връзките между техния и нашия живот.

Прочети пълния текст

1572 посещения

Пчелички, калинки, папуняк, щъркели, медуза и даже вълк на Карнавала на биоразнообразието в София

Пчелички, калинки, папуняк, щъркели, медуза и даже вълк на Карнавала на биоразнообразието в СофияВ пъстра горска поляна се превърна сцената в Голямата шатра на „Зелени дни“ по време на първия Карнавал на биоразнообразието в София на 22 май 2015 г. - Международния ден на биоразнообразието. Той бе организиран от Българска фондация Биоразнообразие със съдействието на Българска асоциация за алтернативен туризъм и Община София в рамките на „Зелени дни‘2015“.

Прочети пълния текст

1802 посещения

„Иракамби - аз давам своя принос. Разказ за фрагментираната Атлантическа гора на Бразилия.“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

„Иракамби - аз давам своя принос. Разказ за фрагментираната Атлантическа гора на Бразилия.“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица ще си говорим за Иракамби – бивша ферма, превърнала се в научен център, която се намира в буферната зона на държавен парк „Serra do Brigadeiro“ в Бразилия.

Прочети пълния текст

1551 посещения

БДЗП представя фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“

БДЗП представя фермерски продукти от Балкана на фестивала „Зелени дни“Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и проекта „За Балкана и хората“ ще представят фермерски продукти от Западна Стара планина на изложението „Зелени дни“, което се провежда от 21 до 24 май в София, пред Паметника на Съветската армия.

Прочети пълния текст

1655 посещения

Концерт на Babyface Clan за всички, които обичат природата

Концерт на Babyface Clan за всички, които обичат природатаИзпълнието е подарък за всички, които се борят за своята кауза и ще даде старт на кампанията по набиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие на Българска фондация Биоразнообразие. Заповядайте на 22 май, от 19.00 часа пред Паметника на съветската армия.

Прочети пълния текст

1665 посещения

Отбелязваме 22 май, международния ден на биоразнообразието, на Зелени дни 2015

Отбелязваме 22 май, международния ден на биоразнообразието, на Зелени дни 2015На 22 май Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) стартира кампанията за набиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие. Тази година те ще се връчат за 7-ми път и е важно да се съберат най-успешните кампании и акции, най-добрите журналистически материали, да се отличат активистите и политиците, работещи за природата, както и да се споделят примери за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.

Прочети пълния текст

1776 посещения

„ Как се прави природозащита в Африка?“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

„ Как се прави природозащита в Африка?“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Как се прави природозащита в една от най-бедните страни в света? Възможно ли е да се срещнат в една точка британските научни стандарти и африканската действителност и кой трябва свърже двата края?

Прочети пълния текст

1762 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Един сантиметър почва се формира векове наред. При лошо третиране този сантиметър пръст може да се отмие само за няколко сезона. Повече информация тук.
           
  Install Flash player!