Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Обучение по добри практики и контрол при производството на храни за директна продажба

Обучение по добри практики и контрол при производството на храни за директна продажба„Добри производствени практики, самоконтрол и официален контрол при производството на храни в обекти за преработка и директна доставка по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните“ е темата на обучението, което екипът на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“ организира от 18 до 20 май 2015 в гр. Хисаря.

Прочети пълния текст

2029 посещения

Герчо и Еца на Фестивала на зелениката

Герчо и Еца на Фестивала на зеленикатаТеатър с публиката организира БФБ по време на 12-то издание на любимия Фестивал на зелениката в парк „Странджа“ на 9 май. "ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛАЛУГЕРЧЕТО ГЕРЧО И ЯЗОВЕЦА ЕЦА" е един спектакъл на Българска фондация Биоразнообразие за героите на Балкана, които могат да се видят на живо в Детска природна Академия „Узана“ край Габрово.

Прочети пълния текст

1634 посещения

Българска фондация биоразнообразие се включва в 'Кариера с кауза'

Българска фондация биоразнообразие се включва в 'Кариера с кауза'На 16 май в двора на Софийския университет ще се проведе третото издание на „Кариера с Кауза”, първият по рода си форум, посветен изцяло на професионалната реализация в гражданския сектор. Всички, които желаят да се развиват професионално и да натрупат умения и като доброволци, ще се запознаят с разнообразни, полезни за обществото каузи. От социалната политика, човешките права, здравеопазването, грижата за децата до образованието, туризма, човешките ресурси и екологията - неправителствените организации ще покажат защо дейността им спомага за кариерно и личностно израстване. Тази година в изложението участват 35 неправителствени организации с над 40 отворени доброволчески позиции.

Прочети пълния текст

1864 посещения

„Гмуркане сред кораловите рифове в Червено море – опити за устойчив scuba туризъм в Египет“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

 „Гмуркане сред кораловите рифове в Червено море – опити за устойчив scuba туризъм в Египет“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'За да научите повече за гмуркането, за това как да го практикуваме устойчиво, как да пазим подводното биоразнообразие и как да не оставяме „следи“ след себе си, заповядайте на 13. 05 (сряда), в зала 163, от 18: 30 ч.

Прочети пълния текст

1909 посещения

За трети път Асоциация на парковете в България ще обучава отговорните за опазването на природата по проект “За Балкана и Хората”

За трети път Асоциация на парковете в България ще обучава отговорните за опазването на природата по проект “За Балкана и Хората”Днес във Враца започва третото 5 дневно обучение на Асоциацията на парковете в България за повишаване капацитета на служителите на структурите и организациите, отговорни за опазването на природата, на защитените територии и НАТУРА 2000 мрежата. Над 70 човека от Дирекции на Природни и национални паркове, регионални инспекции по околна среда и води, неправителствени организации и др. ще се включат за трети път в мащабното обучение и ще обменят опит за постиженията и трудностите, с които се сблъскват в своята работа. В програмата тази година са включени лектори с международен опит в областта на природозащитата, лесовъдството, правото, социологията. Ще бъдат представени актуални теми, проучвания и тенденции, свързани със защитени територии и видове, със средата и с хората.

Прочети пълния текст

1929 посещения

За Балкана и хората на Фестивала на зелениката

За Балкана и хората на Фестивала на зеленикатаБългарска фондация биоразнообразие ще се включи в 12-тото издание на Фестивала на зелениката, което ще се проведе на 9 и 10 май в м. „Свети Илия” край с. Визица със своя интерактивен театър за деца „Приключенията на Лалугерчото Герчо и Язовеца Еца”.

Прочети пълния текст

1879 посещения

За първи път фермер ще предлага мляко и сирене от мобилна хладилна витрина

За първи път фермер ще предлага мляко и сирене от мобилна хладилна витринаЗа първи път фермер ще предлага продукти от мобилна хладилна витрина на традиционния национален Събор на овцевъдите от 8 до 10 май край Петропавловския манастир, Великотърновско. Това ще е една от атракциите на традиционния събор, на който се очакват над 240 изложители и над 150 000 посетители от цялата страна.

Прочети пълния текст

2234 посещения

Фестивал на местните породи ще се проведе на 2 май в Чипровци

Фестивал на местните породи ще се проведе на 2 май в ЧипровциНа 02.05.2015 г., в гр. Чипровци ще се проведе Фестивал на местните породи. Фестивалът е част от проекта „За Балкана и хората”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Негови организатори са Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСЖР) и Община Чипровци.

Прочети пълния текст

1958 посещения

'Пластмасовата ера, в която живеем.' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Пластмасовата ера, в която живеем.' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'  Тази седмица ще си говорим за пластмасовите изделия, които ползваме в ежедневието си – какво трябва да знаем за тях не като химици, а като потребители.

Прочети пълния текст

1578 посещения

Асоциация на парковете в България финансира две бизнес предложения, подпомагащи биоразнообразието по проект “За Балкана и хората”

Асоциация на парковете в България финансира две бизнес предложения, подпомагащи биоразнообразието по проект “За Балкана и хората”По време на втората сесия на програмата за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес, Асоциация на парковете в България след обстоен преглед на постъпилите предложения, избра два проекта, с които да бъдат сключени договори.

Прочети пълния текст

1982 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Елените са социални животни, които живеят на стада, предвождани от възрастна женска.
           
  Install Flash player!