Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Каним ви на детски карнавал на биоразнообразието в рамките на Зелени дни

Каним ви на детски карнавал на биоразнообразието в рамките на Зелени дниБългарска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българска асоциация алтернативен туризъм организира шарен празник за децата на София по случай 22 май, международния ден на биоразнообразието. Очакваме ви с вашите костюми на животни и растения от китните поля, гори, реки и морски дълбини на България пред Паметника на съветската армия на 22 май (петък). Начало: 17.00 часа (до тогава децата трябва да са облечени и готови).

Прочети пълния текст

2704 посещения

Удължаваме срока на конкурса за дизайн на посланието „Защитете защитените територии” до 10 май

Удължаваме срока на конкурса за дизайн на посланието „Защитете защитените територии” до 10 майСкъпи приятели, в последните няколко дни получаваме прекрасни дизайни, но и доста молби да ви дадем още малко време. За да не пропуснем нито една идея и да включим всички, които имат желание да участват в нашето вълнуващо творческо предизвикателство, решихме да удължим срока за участие за конкурса ни до 10 май!
Благодарим на всички, които до момента ни изпратиха своите предложения! Мисълта, че заедно се вълнуваме от съдбата на природата и търсим най-добрия начин да разпространим посланието за „защита на защитените територии” ни дава сили да продължим да се борим с абсурда, който ни предлага българската действителност - да се налага да защитаваме нещо, което вече би трябвало да е защитено! Но в държава в която дюните не са дюни, а дърветата са само дървесина и законите уж важат за всички, но всъщност само за някои, това не ни изненадва. Ние заедно можем да променим това и ще го направим!
Припомняме отново условията и категориите на конкурса и очакваме вашите красиви предложения до 10 май на адрес: peter.todorov@biodiversity.bg (subject: konkurs Da Zashtitim ZT)

Прочети пълния текст

2326 посещения

Предстои 5-дневно обучение за парковите администрации

Предстои 5-дневно обучение за парковите администрацииАсоциация на парковете в България организира трето поред 5-дневно обучение за повишаване капацитета на служителите в парковите администрации в периода 11.05.2015 - 15.05.2015 г. в хотел "Хемус", гр. Враца. Основната цел на обучението е повишаване капацитета на служителите на структурите и организациите, отговорни за опазването на природата, на защитените територии и НАТУРА 2000 мрежата. Обучението се провежда в рамките на проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Прочети пълния текст

1872 посещения

'Да запазим Корал' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Да запазим Корал'  - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'На 22 април, Международния ден на Земята, от 18,30 в зала 163 в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", ще ви разкажем за едно специално парче земя – Къмпинг Корал. Било чудно място, един от най-големите къмпинги не само в България, даже там се намирала и природна забележителност „Блатно кокиче в къмпинг Корал под Номер 142. И до тук приказката свършва...

Прочети пълния текст

1948 посещения

Остава само седмица до края на конкурса ни за визия на посланието 'Да защитим защитените територии'

Остава само седмица до края на конкурса ни за визия на посланието 'Да защитим защитените територии'Скъпи приятели,
Остава само седмица, за да участвате в конкурса ни за визия на посланието "Да защитим защитените територии". За тази една седмица, през която стартирахме конкурса, освен че вече получихме прекрасни предложения за дизайн, всички ние станахме свидетели на поредните доказателства, че защитените територии са "защитени" само на думи, на хартия. На това, че тези, на които разчитаме да ги защитят си затварят очите пред опитите да се дозастрои Национален парк Пирин, Национален парк Рила, Природен парк Витоша, да се изсекат горите на природните паркове Странджа, Беласица и др. Всички те са "защитени" територии, но защитени ли са наистина? Помогнете ни да представим важността защитените територии да бъдат защитени с ясни, разбираеми и красиви визуални послания!

Срокът за набиране на предложения 22 април, Деня на Земята на адрес: peter.todorov@biodiversity.bg (subject: konkurs Da Zashtitim ZT)

Прочети пълния текст

2086 посещения

Творческо предизвикателство: визия за посланието 'Да защитим защитените територии'.

Творческо предизвикателство: визия за посланието 'Да защитим защитените територии'.За да не бъдат защитените ни територии защитени само на хартия, помогнете ни да визуализираме несвършващата вече повече от 15 години кампания „Да защитим защитените територии“. Имате пълната свобода да развихрите творческите си умения и въображение и да ги въплътите в идеи, отговарящи и отразяващи посланието.

Прочети пълния текст

2304 посещения

'Новоизградени МВЕЦ в България - съвременна приказка за прокълнатите реки' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Новоизградени МВЕЦ в България - съвременна приказка за прокълнатите реки' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица ще говорим за видовете ВЕЦ, но от друга гледна точка: ще обсъдим нормативната уредба за проектиране, изграждане и експлоатация.

Прочети пълния текст

1814 посещения

Доброволческа акция „Да “кръстим” мандрата“ – 13-15 март

Доброволческа акция „Да “кръстим” мандрата“ – 13-15 мартБългарска фондация Биоразнообразие и фондация Биоселена организират доброволческа акция „Да „кръстим” мандрата”, като част от изпълнението на проект „За Балкана и хората“. Акцията ще бъде в помощ на ферма, занимаваща се с отглеждането на местни породи - биволи от порода „българска Мурра“ и каракачански овце, която се намира в с. Васил Левски край Карлово.

Прочети пълния текст

1534 посещения

'Европейски лалугер в България: тука има, тука няма!' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Европейски лалугер в България: тука има, тука няма!' - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'В деня на шегата, но не на шега ще се запознаем със състоянието на Европейския лалугер в България.

Прочети пълния текст

1563 посещения

Първите пазари с фермерски хладилни витрини се очакват през май

Първите пазари с фермерски хладилни витрини се очакват през майЕкипът на проекта „За Балкана и хората“ работи по организирането на първите пазари с фермерски хладилни витрини през май в София и Пловдив, съобщава д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие “Биоселена” в интервю за „Органично“. Хладилните витрини ще осигуряват мобилност на фермерите и възможност да продават стоката в един ден, да бъдат на два пазара или дори в два съседни града.

Прочети пълния текст

1619 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!