Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Завръщането на дивите коне в Източни Родопи

Завръщането на дивите коне в Източни РодопиОт ноември 2014 г. Родопите станаха част от семейството на Rewilding Europe, паневропейска инициатива за възвръщането на дивата природа на стария континент. Инициативата ще продължи и разшири постиженията на проекта "Новото тракийско злато" за възстановяването на дивите тревопасни в Източните Родопи. Един от акцентите на Rewilding Rhodopes е завръщането на дивите коне, на които ще отделим специално внимание на 25.03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Прочети пълния текст

2078 посещения

“Добив на волфрам над Велинград – реалности и възможни алтернативи.“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

“Добив на волфрам над Велинград – реалности и възможни алтернативи.“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Поради невъзможността на отменим презентацията, тъй като един от лекторите ни заминава за чужбина, а темата е наболяла и важна, тази седмица ще имаме лекция, след което се включваме в шествието „Да защитим защитените територии на България“.

Прочети пълния текст

1711 посещения

БФБ награди одобрените студенти в конкурса за дипломни работи

БФБ награди одобрените студенти в конкурса за дипломни работиС интересна и вкусна церемония в офиса на БФБ на 6 март 2015 г. БФБ сключи договори за дарение с избраните от журито дипломанти и връчи Сертификати на седемте наградени.

Прочети пълния текст

1689 посещения

Доброволческа акция „Да “кръстим” мандрата“ – 13-15 март

Доброволческа акция „Да “кръстим” мандрата“ – 13-15 март Българска фондация Биоразнообразие и фондация Биоселена организират доброволческа акция „Да „кръстим” мандрата”, като част от изпълнението на проект „За Балкана и хората“. Акцията ще бъде в помощ на ферма, занимаваща се с отглеждането на местни породи - биволи от порода „българска Мурра“ и каракачански овце, която се намира в с. Васил Левски край Карлово..

Прочети пълния текст

1701 посещения

Информационна брошура за екосистемните услуги като нова възможност за опазване на природата

Информационна брошура за екосистемните услуги като нова възможност за опазване на природатаИзлезе от печат новата брошура на WWF "Плащания за екосистемни услуги - една нова възможност" по проекта "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони". От нея ще научите интересни и малко известни факти за екосистемите и услугите, предоставяни от тях, за плащанията за екосистемни услуги и защо те са необходими. Ще се запознаете с 4 вида ПЕС, по които работим, и ще научите в кои природни паркове прилагаме тези схеми.

Прочети пълния текст

2081 посещения

Дискусията за екосистемните услуги обединява НПО, институции и бизнес

Дискусията за екосистемните услуги обединява НПО, институции и бизнесНа 5 февруари 2015 г. WWF организира втора кръгла маса за обмяна на опит между институциите, относно екосистемните услуги, както и оценката и картирането на екосистемите по проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“.

Прочети пълния текст

1566 посещения

Д-р Стоилко Апостолов е награден за цялостен принос от „Био ФАКТОР”

Д-р Стоилко Апостолов е награден за цялостен принос от „Био ФАКТОР”Д-р Стоилко Апостолов, правител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор проект "За Балкана и хората", е тазгодишният носител на Годишната награда за биоземеделие „Био ФАКТОР” за цялостен принос в развитието на биологичното земеделие в България.

Прочети пълния текст

1825 посещения

Уроците от Фукушима: 4 години след аварията - част от Курс 'Опазване на биоразнообразието'

Уроците от Фукушима: 4 години след аварията - част от Курс 'Опазване на биоразнообразието'На 11.03 се навършват 4 години от тежката авария на атомната централа край Фукушима, Япония. Стотици хиляди души трябваше да бъдат евакуирани и все още не могат да се завърнат по домовете си. Продължава изтичането на радиация в океана. Япония спря всички свои 52 ядрени централи преди година и половина. Необходимо ли е да поемаме риска от ядрената енергия в България? Прожекция на кратки видеа с истории от Фукушима. На 11. 03 (сряда), от 18:30 ч. в Биологическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Прочети пълния текст

1465 посещения

Избран е доставчик на хладилни витрини по проекта „За Балкана и хората“

Избран е доставчик на хладилни витрини по проекта „За Балкана и хората“След провеждане на процедура за избор на изпълнител за доставка на 8 бр. хладилни витрини за директна продажба на фермерски продукти, комисия от БДЗП избра фирмата доставчик. Това е ЕТ "Георги Милчев - Надин" от гр. Казанлък. Фирмата има 12-годишен опит в областта на климатизацията и отоплението.

Прочети пълния текст

1706 посещения

Предизвикателства в управлението на националните паркове по света и у нас - част от Курс 'Опазване на биоразнообразието'

Предизвикателства в управлението на националните паркове по света и у нас - част от Курс 'Опазване на биоразнообразието'Напоследък темата свързана с проблемите в управлението на природните и националните ни паркове става все по-актуална. Защо и какви са предизвикателствата за устойчивото управление на най-големите ни защитени територии? Какво се случва по света и какви са реалностите у нас? На тези и още въпроси ще отговорят: Андрей Ралев (СДП Балкани), Кирил Георгиев – експерт „ Биоразнообразие“ и Румяна Иванова – Българска фондация Биоразнообразие. На 04. 03 (сряда), от 18:30 ч. в зала 163, в Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

1628 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Общият брой на видовете хабитати в Странджа е 121, като по този показател Паркът е на първо място сред защитените територии в Европа.
           Планина, обичам те