Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


За първи път Ден на отворените врати във ферма „Угърчин“

За първи път Ден на отворените врати във ферма „Угърчин“За първи път от създаването си ферма „Угърчин“ от гр. Угърчин, Ловешка област, една от фермите в мрежата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, отваря врати за посетители. В Деня на отворените врати на 8 ноември 2016 (вторник) собственикът й Стоян Пелтешки очаква фермери и всички, които се интересуват от фермерски продукти, за да сподели опита си от преработката във фермата и директните продажби.

Прочети пълния текст

269 посещения

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“ 21 - 23 октомври

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“ 21 - 23 октомвриИмаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016). Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 21- 23 октомври, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1182823555098095/

Прочети пълния текст

301 посещения

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползи

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползиНатура 2000 е възможност, която не само защитава природата, но носи и икономически ползи за България – около това становище се обединиха представители на национални и европейски институции, неправителствени организации и на дребни фермери, присъствали на форума „Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000“.

Прочети пълния текст

433 посещения

Инициативата За Балкана и хората: българската история на успеха за взаимосвързаността между природата и малките местни бизнеси

Инициативата За Балкана и хората: българската история на успеха за взаимосвързаността между природата и малките местни бизнесиФорум в София на 4 октомври ще представи нов модел за развитие на селските райони в Натура 2000

Успешният модел за развитието на икономически бедните, но богати на природа райони в България ще бъде представен на Форума Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000, който ще се състои на 4 октомври в София. С нарастващото разбиране за икономическата и пазарната стойност на биоразнообразието и екосистемните услуги възникват все повече бизнес възможности и преди четири години българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ започна да проучва и развива потенциала на иновативните про-бизнес начинания в изостаналите селски райони.

Прочети пълния текст

317 посещения

Балканът слиза в София на Зелени дни

Балканът слиза в София на Зелени дниВкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни - Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.

Прочети пълния текст

294 посещения

Карнавал на биоразнообразието по време на Зелени дни 2016

Карнавал на биоразнообразието по време на Зелени дни 2016Специален празник за децата на София организират от проект „За Балкана и хората“ по време на фестивала-изложение ЗЕЛЕНИ ДНИ‘ 2016. На 1 октомври (събота) от 11.00 часа в градината на Народния театър - пространството на бившия мавзолей очакваме всички малчугани, желаещи да дефилират в костюми на растителни или животински видове.

Прочети пълния текст

441 посещения

Посетителски център „Вежен“ официално отваря врати на 17 септември

Посетителски център „Вежен“ официално отваря врати на 17 септември Официална церемония за откриване на Посетителски център „Вежен“ в Национален парк „Централен Балкан“ ще се състои на 17 септември, от 11,30 часа. Това е първият посетителски център в защитената територия. Изграден е по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Служители от Парков участък „Тетевен“ ще посрещат гостите на Центъра и ще ги информират какви са условията за отдих и развлечение.

Прочети пълния текст

371 посещения

Все още се чакат най-вълнуващите номинации за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2016

Все още се чакат най-вълнуващите номинации за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2016Организаторите от БФБ удължават крайния срок до 18 септември

Беше ли 2015 спокойна и лишена от битки срещу безкрайните апетити за застрояване на природата? Не мислим. Отново бяха застрашени българските планини и последните останали незастроени плажове по Черноморието и дългогодишните кампании в тяхна защита продължиха през цялата година. Чувствителни бяхме и при многобройните сигнали, които получавахме за сечи, унищожили гори и зелени площи в градска среда. Станахме свидетели и на многобройни доброволчески инициативи, почиствания и залесявания, които гражданите организираха със или без съдействието на институциите. Но запомнихме 2015 като годината, в която екологичните организации изпитаха на гърба си една голяма и злостна кампания, целяща да компрометира работата им и тях самите. Трудна и изпълнена с най-различни предизвикателства, годината на биоразнообразието (от 22 май 2015 до 22 май 2016) все още очаква да се излъчат най-вълнуващите номинации.

Прочети пълния текст

547 посещения

Демонстрационен център за преработка на мляко отваря врати в с. Репляна

Демонстрационен център за преработка на мляко  отваря врати в с. РеплянаНа 24 август 2016 г. от 12:00 до 16:00 ч. във ферма „Реплянка“, община Чупрене ще се състои откриването на демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене от овче мляко от местната порода реплянска овца.

Прочети пълния текст

597 посещения

Опитайте вкуса на Балкана в четвъртък на фермерски пазар в София

Опитайте вкуса на Балкана в четвъртък на фермерски пазар в СофияИскате ли да опитате вкуса на Балкана? Тогава ви очакваме пред Министерство на земеделието и храните на 25 август (четвъртък) от 10 часа. Елате, за да вкусите фермерски храни от Западна и Централна Стара планина, осигурени по проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Прочети пълния текст

367 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Зелени закони