Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


12 октомври - връчваме Годишните награди за биоразнообразие

12 октомври - връчваме Годишните награди за биоразнообразиеПриятели, каним ви на нашия празник "Годишни награди за опазване на биоразнообразието" 2012, който ще се проведе на 12 октомври 2013 г. в Борисовата градина (при "Слончето") от 16 часа.

Очаква ви много забавление с Уикеда, Мерудия, цирк "Кумбо", изящната въздушна акробатка Бенита Примо и още много изненади. Водещ: Ива Дойчинова

Прочети пълния текст

1414 посещения

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТАСливопроизводството е традиционен поминък за Троянския край - сливовите плодове както в прясно така и в преработено състояние са продукти, с които региона излиза и на чуждите пазари. Троянската сливова ракия, сливовия мармалад и сушените сливови плодове са запазена марка на региона.

Прочети пълния текст

1520 посещения

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕР

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕРФестивалът на местните породи ще се проведе в местността „Паниците край град Калофер. Организатори са Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Прочети пълния текст

3782 посещения

Студентски лагер 'За Балкана' на Амбарица

Студентски лагер 'За Балкана' на АмбарицаОт 1 до 5 август 2013 г. се проведе за пръв път студентския лагер „За Балкана”, който БФБ организира съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.

Прочети пълния текст

1495 посещения

Започват записванията за студентски лагер „Зa Балкана”

Започват записванията за студентски лагер „Зa Балкана”Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан” организират студентски лагер на едно от най-дивите места в България - територията на НП „ Централен Балкан” - района на х „Амбарица” - една от най-труднодостъпните хижи на Балкана, на 1507 м н.в., заобиколена от вековни букови гори и с една от най-красивите панорами към върховете Малък и Голям Купен, Ботев и Амбарица в непосредствена близост до резерват „Стенето”. Лагерът ще се състои от 1ви до 5ти август.

Прочети пълния текст

1587 посещения

ПРОЕКТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“ ЩЕ УЧАСТВА АКТИВНО ВЪВ ВСИЧКИ ФОРМИ НА УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ

ПРОЕКТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“ ЩЕ УЧАСТВА АКТИВНО ВЪВ ВСИЧКИ ФОРМИ НА УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТПроект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони” периодично участва на големи зелени събития, за да представи дейностите и продуктите от проекта, който се изпълнява в района на Западен и Централен Балкан от 11 партньора от България и Швейцария.
За първи път проектът ще има участие на Узана поляна фест, който се провежда в местността между два от парковете, с които работи екипът - „Централен Балкан“ и „Българка“.

Прочети пълния текст

1714 посещения

АСОЦИАЦИЯТА НА ПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ФИНАНСИРА ПОДПОМАГАЩИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО БИЗНЕСИ В ЗАПАДНА И ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА

АСОЦИАЦИЯТА НА ПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ФИНАНСИРА ПОДПОМАГАЩИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО БИЗНЕСИ В ЗАПАДНА И ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНАДо 30 юли 2013 г.Асоциацията на парковете в България (АПБ) приема предложения за финансиране за подпомагащи биоразнообразието бизнеси (ПББ). Финансирането е в размер до 35 000 лв. на проект, в подкрепа на стопански дейности за възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии в или граничещи с природните паркове “Врачански Балкан” и “Българка”, както и зона BG0001040 „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската мрежа Натура 2000.

Прочети пълния текст

2023 посещения

Презентация на тема 'Планиране на природозащитни проекти и програми. Адаптивно управление и Отворени стандарти за практическа природозащита.'

Презентация на тема 'Планиране на природозащитни проекти и програми. Адаптивно управление и Отворени стандарти за практическа природозащита.' Лектор: Албертийн Пердок - Фондация на успеха (Foundations of Success, Europe)- Холандия
Дата и място: 24 юни (понеделник) от 18:30 ч. в зала 239 (голямата аула) в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”

Прочети пълния текст

1589 посещения

Екоакадемия в местността „Узана”

Екоакадемия в местността „Узана”Община Габрово става партньор на Българска фондация Биоразнообразие за изграждане на Детски образователен център сред природата в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.

Прочети пълния текст

1331 посещения

Розобер с доброволци

Розобер с доброволци Първата доброволческа акция „Розобер“ се проведе в периода 31 май – 2 юни 2013 година в с. Климент като част от дейностите по проект “Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, осигуряващи възможност доброволци да помагат на фермери или практически дейности в района на Западен и Централен Балкан.

Прочети пълния текст

2092 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Подобно на птиците, някои прилепи извършват миграции, обикновено не по-дълги от 100 – 300 км, но са известни и случаи с дължина над 1000 км.
           
  Install Flash player!