Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Проект „За Балкана и хората“ се включи в честването на 125 г. Софийски университет „Св.Климент Охридски“

Проект „За Балкана и хората“ се включи в честването на 125 г. Софийски университет „Св.Климент Охридски“На 26 септември 2013 от 18,00 часа в Ботаническата градина на Софийския университет до паметника Левски в София имаше официален коктейл по случай 125 години от основаването на Софийския Университет „Св.Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

2301 посещения

Подписване на първия договор по Програмата за финансиране на подкрепящ биоразнообразието бизнес

Подписване на първия договор по Програмата за финансиране на подкрепящ биоразнообразието бизнесНа 30 октомври 2013 година в гр. София в присъствието на нотариус Асоциация на парковете в България подписа първият договор по Програма за финансиране на подпомагащ биоразнообразието бизнес (ПББ) със „Спация Уайлдлайф” ООД

Прочети пълния текст

3202 посещения

12 октомври - връчваме Годишните награди за биоразнообразие

12 октомври - връчваме Годишните награди за биоразнообразиеПриятели, каним ви на нашия празник "Годишни награди за опазване на биоразнообразието" 2012, който ще се проведе на 12 октомври 2013 г. в Борисовата градина (при "Слончето") от 16 часа.

Очаква ви много забавление с Уикеда, Мерудия, цирк "Кумбо", изящната въздушна акробатка Бенита Примо и още много изненади. Водещ: Ива Дойчинова

Прочети пълния текст

2372 посещения

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТАСливопроизводството е традиционен поминък за Троянския край - сливовите плодове както в прясно така и в преработено състояние са продукти, с които региона излиза и на чуждите пазари. Троянската сливова ракия, сливовия мармалад и сушените сливови плодове са запазена марка на региона.

Прочети пълния текст

2601 посещения

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕР

ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ В КАЛОФЕРФестивалът на местните породи ще се проведе в местността „Паниците край град Калофер. Организатори са Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Прочети пълния текст

5513 посещения

Студентски лагер 'За Балкана' на Амбарица

Студентски лагер 'За Балкана' на АмбарицаОт 1 до 5 август 2013 г. се проведе за пръв път студентския лагер „За Балкана”, който БФБ организира съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”.

Прочети пълния текст

2538 посещения

Започват записванията за студентски лагер „Зa Балкана”

Започват записванията за студентски лагер „Зa Балкана”Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан” организират студентски лагер на едно от най-дивите места в България - територията на НП „ Централен Балкан” - района на х „Амбарица” - една от най-труднодостъпните хижи на Балкана, на 1507 м н.в., заобиколена от вековни букови гори и с една от най-красивите панорами към върховете Малък и Голям Купен, Ботев и Амбарица в непосредствена близост до резерват „Стенето”. Лагерът ще се състои от 1ви до 5ти август.

Прочети пълния текст

2613 посещения

ПРОЕКТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“ ЩЕ УЧАСТВА АКТИВНО ВЪВ ВСИЧКИ ФОРМИ НА УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ

ПРОЕКТ „ЗА БАЛКАНА И ХОРАТА“ ЩЕ УЧАСТВА АКТИВНО ВЪВ ВСИЧКИ ФОРМИ НА УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТПроект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони” периодично участва на големи зелени събития, за да представи дейностите и продуктите от проекта, който се изпълнява в района на Западен и Централен Балкан от 11 партньора от България и Швейцария.
За първи път проектът ще има участие на Узана поляна фест, който се провежда в местността между два от парковете, с които работи екипът - „Централен Балкан“ и „Българка“.

Прочети пълния текст

2939 посещения

АСОЦИАЦИЯТА НА ПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ФИНАНСИРА ПОДПОМАГАЩИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО БИЗНЕСИ В ЗАПАДНА И ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНА

АСОЦИАЦИЯТА НА ПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ФИНАНСИРА ПОДПОМАГАЩИ БИОРАЗНООБРАЗИЕТО БИЗНЕСИ В ЗАПАДНА И ЦЕНТРАЛНА СТАРА ПЛАНИНАДо 30 юли 2013 г.Асоциацията на парковете в България (АПБ) приема предложения за финансиране за подпомагащи биоразнообразието бизнеси (ПББ). Финансирането е в размер до 35 000 лв. на проект, в подкрепа на стопански дейности за възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии в или граничещи с природните паркове “Врачански Балкан” и “Българка”, както и зона BG0001040 „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската мрежа Натура 2000.

Прочети пълния текст

3272 посещения

Презентация на тема 'Планиране на природозащитни проекти и програми. Адаптивно управление и Отворени стандарти за практическа природозащита.'

Презентация на тема 'Планиране на природозащитни проекти и програми. Адаптивно управление и Отворени стандарти за практическа природозащита.' Лектор: Албертийн Пердок - Фондация на успеха (Foundations of Success, Europe)- Холандия
Дата и място: 24 юни (понеделник) от 18:30 ч. в зала 239 (голямата аула) в Биологически факултет на Софийски университет „св. Климент Охридски”

Прочети пълния текст

2679 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията
           
  Install Flash player!