Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


УЗАНА ДЕН - Да се срещнем в Балкана!

УЗАНА ДЕН - Да се срещнем в Балкана! Българска фондация "Биоразнообразие" и Община Габрово в лицето на Детска природна академия "Узана" ви канят да споделим малко време сред омайната природа на Узана! На 6 август 2016 (събота) от 10 до 17 ч. Пред, във и около Посетителски информационен център (Детска природна академия), както и пространството около хижа „Горски дом”

Прочети пълния текст

481 посещения

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“Лятото е в разгара си, а ние имаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016).
Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 19- 22 август, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.

Прочети пълния текст

744 посещения

Търсят се ентусиасти за младежки лагер 'ПриРодна Академия УЗАНА”

Търсят се ентусиасти за младежки лагер 'ПриРодна Академия УЗАНА”Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) организира творчески лагер за развитие на едно специално място - Детската природна академия Узана, така че тя да привлича хора от цялата страна и да служи като модел на място с устойчиво управление, преживелищно учене и опазване на биоразнообразието. Предизвикателството на творческия лагер е как това място да стане такова! Канят се смели и ентусиазирани творци от 31 юли до 6 август да преживеят 6 дни в учене, споделяне, дискусии, съмнения и визии за бъдещето.

Прочети пълния текст

590 посещения

Лагер „ПриРодна академия Узана“ - 31 юли - 6 август

Лагер „ПриРодна академия Узана“ - 31 юли - 6 август Проекти много и всякакви, но как да направим един продукт на проект устойчив, как да завъртим колелото, така че той да заживее собствен живот и най-вече да го развием - за това ще работим през дните на лагер „ПриРодна академия Узана“ от 31 юли - 6 август

Прочети пълния текст

572 посещения

Трето издание на „Обяд с фермерски храни от Балкана“ в Министерството на земеделието и храните

Трето издание на „Обяд с фермерски храни от Балкана“ в Министерството на земеделието и хранитеНа специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 5 юли 2016 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, краве кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове, яйца. Традиционните храни са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по българско-швейцарски проект "За Балкана и хората". Разнообразието на фермерските продукти показва нагледно, че опазваната природа дава поминък за местните хора и устойчиво развитие на района, а потребителите имат достъп до качествена храна.

Прочети пълния текст

426 посещения

Премиера на второто издание на пътводителя: „Ком-Емине. Пътеводител по билото на Стара планина.“

Премиера на второто издание на пътводителя: „Ком-Емине. Пътеводител по билото на Стара планина.“На 15. 06 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се разходим из новото, второ и подбрено издание на пътеводителя „Ком-Емине“, ще си поговорим за маршрута и за новините през 2016 г.

Прочети пълния текст

Трети Фестивал на местните породи – този път в Чупрене

Трети Фестивал на местните породи – този път в ЧупренеНа 12 юни в с. Чупрене ще се проведе ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ПОРОДИ. За трета година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерство на земеделието и храните ще представи пред широката общественост различни български породи животни.

Прочети пълния текст

492 посещения

БФБ дава старт на кампанията за Годишни награди за биоразнообразие‘ 2016

БФБ дава старт на кампанията за Годишни награди за биоразнообразие‘ 2016Започва кампанията за набиране на номинации за традиционните Годишни награди за биоразнообразие. Ще се събират предложения от граждани, неправителствени организации и институции. Номинирането е публично – всеки може да изпрати своето предложение за номинация в една или повече категории.

Прочети пълния текст

998 посещения

Презентация „Уики обича Земята“ 2016 - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

Презентация „Уики обича Земята“ 2016 - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Сигурни сме че на всеки се е случвало, търсейки информация в интернет за място, събитие или личност да се натъкне на страницата на световната енциклопедия “Уикипедия“. Именно тя ще е на фокус тази седмица! Може би ще се зачудите какво е общото между биоразнообразието и Уикипедия, за това веднага ви казваме: конкурс за природна фотография!

Прочети пълния текст

„Заедно за климата“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'

„Заедно за климата“ - част от курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица на гости ще ни е Георги Стефанов - експерт политики и климатични промени към Световния фонд за дивата природа (WWF), а към момента е ръководител на Програма "Климатични промени и Зелена икономика". От него ще разберем какво се случва в областта на климатичните промени, какви са тенденциите, примерите и неочакваните последици за всички нас – както на национално, така и на глобално ниво.

Прочети пълния текст


Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    София получава 5% от питейните си води от Витоша, а Перник - 95%.
             Зелени закони