Календар

Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони„Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” е проект, изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Проектът ще покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. Четири от шестте български организации, ангажирани с изпълнението на проекта, са активни членове на Коалицията „За да остане природа“ – БФБ, БДЗП, АПБ и WWF. Актуална информация за проекта: http://forthenature.org/documents/1394


Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер. Ще празнуваме и 10 годишнината на Коалиция 'За да остане природа в България'

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат връчени в сряда вечер. Ще празнуваме и 10 годишнината на Коалиция 'За да остане природа в България'На празничната церемония ще бъде отбелязана и 10 годишнината на Коалиция „За да остане природа в България“

В трескава подготовка минават последните дни преди официалния старт на Годишните награди за биоразнообразие 2016. Организаторите пазят в пълна тайна кои са фаворитите на журито, а публичното гласуване на Фейсбук събитието е в разгара си. Най-оспорвана е битката в категория Активист на годината, като до момента гласувалите за различните номинирани надвишават 5000 гласа. Разликите между първите са малки, затова до последно няма да се знае кой точно ще победи! В останалите категории конкуренцията е не по-малка. Онлайн гласуването ще приключи на 22 ноември в 18 часа, а победителите ще получат наградите си заедно с избраниците на журито на церемонията на 23 ноември от 18 часа в клуб „Терминал 1“ в София.

Прочети пълния текст

1757 посещения

Българо-румънска обмяна на опит за устойчиво развитие и запазване на традиционните практики в селските райони

Българо-румънска обмяна на опит за устойчиво развитие и запазване на традиционните практики в селските райониВ края на месец октомври се проведе обмяна на опит между проектите „За Балкана и хората” и румънски проект, финансиран по Швейцарско-румънската програма за сътрудничество със заглавие "Натура 2000 и устойчивото развитие на селските райони", изпълняван на територията на втората най-голяма Натура 2000 зона в Румъния, на територията на Трансилвания.
И двата проекта работят за устойчивото развитие на селските региони чрез подкрепа на малките производители, създаване на нови работни места, образование, местни марки и бизнеси, опазващи природно и културно наследство.

Прочети пълния текст

1703 посещения

Календар на част от събитията в Детска природна академия Узана

Календар на част от събитията в Детска природна академия УзанаЗаповядайте в Детска природна академия Узана или ни поканете на гости :)
Събрали сме част от събитията ни в този календар. Някои са сигурни, други са в процес на планиране, но сме отворени за още нови идеи. Ако имате въпроси за някое конктерно събитие, моля пишете ни съобщение, за да ви изпратим подробна информация. За контакти и записвания: 0896798909; 0896798903

Прочети пълния текст

1549 посещения

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1

Годишните награди за биоразнообразие ще бъдат раздадени на Терминал 1Месец ноември отново ще се превърне в празник за всички любители и защитници на природата, защото тогава за осми път ще се раздават Наградите за биоразнообразие. Идеята на организаторите от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата в периода 22 май 2015 – 22 май 2016 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май). Официалната церемония ще се проведе на 23 ноември от 18 часа в клуб Терминал 1 (ул. А. Кънчев 1)

Прочети пълния текст

2000 посещения

'Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще' - курс 'Опазване на биоразнообразието'

'Херпетологични изследвания у нас: минало, настояще и бъдеще' - курс 'Опазване на биоразнообразието'Мина много време от последната ни среща – време, което използвахме да разгорим отново вдъхновението и заряда, които ни карат да продължаваме да даваме своя принос в опазването на природата в нейната пълнота и разнообразие. Събрали топлината на лятото, се връщаме отново в залата за да показваме случващото се около нас с надеждата да вдъхновим вас и така изследователството и любопитството никога да не угаснат!

Прочети пълния текст

1565 посещения

За първи път Ден на отворените врати във ферма „Угърчин“

За първи път Ден на отворените врати във ферма „Угърчин“За първи път от създаването си ферма „Угърчин“ от гр. Угърчин, Ловешка област, една от фермите в мрежата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, отваря врати за посетители. В Деня на отворените врати на 8 ноември 2016 (вторник) собственикът й Стоян Пелтешки очаква фермери и всички, които се интересуват от фермерски продукти, за да сподели опита си от преработката във фермата и директните продажби.

Прочети пълния текст

1224 посещения

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“ 21 - 23 октомври

Доброволческа акция „Заедно за хижа Амбарица“ 21 - 23 октомвриИмаме удоволствието да ви поканим за участие в поредната доброволческа акция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони” (2012-2016). Доброволческата акция „Заедно за хижа Амбарица“ ще бъде проведена в периода 21- 23 октомври, 2016 г. Наш домакин ще бъде Ема Гатева и неповторимата хижа Амбарица, разположена на северните склонове на Стара планина в местността „Дълги Дял”, източно от връх Момина могила на 1503 м. надморска височина.

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1182823555098095/

Прочети пълния текст

1899 посещения

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползи

Натура 2000 е възможност за България, която носи и икономически ползиНатура 2000 е възможност, която не само защитава природата, но носи и икономически ползи за България – около това становище се обединиха представители на национални и европейски институции, неправителствени организации и на дребни фермери, присъствали на форума „Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000“.

Прочети пълния текст

1520 посещения

Инициативата За Балкана и хората: българската история на успеха за взаимосвързаността между природата и малките местни бизнеси

Инициативата За Балкана и хората: българската история на успеха за взаимосвързаността между природата и малките местни бизнесиФорум в София на 4 октомври ще представи нов модел за развитие на селските райони в Натура 2000

Успешният модел за развитието на икономически бедните, но богати на природа райони в България ще бъде представен на Форума Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000, който ще се състои на 4 октомври в София. С нарастващото разбиране за икономическата и пазарната стойност на биоразнообразието и екосистемните услуги възникват все повече бизнес възможности и преди четири години българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ започна да проучва и развива потенциала на иновативните про-бизнес начинания в изостаналите селски райони.

Прочети пълния текст

1170 посещения

Балканът слиза в София на Зелени дни

Балканът слиза в София на Зелени дниВкусове и гледки от Балкана ще са един от акцентите на тазгодишното издание на Зелени дни - Фестивалът на отговорния начин на живот в Градската градина в София от утре до 2 октомври.

Прочети пълния текст

1202 посещения

Проектът има 3 основни цели:

* Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;
* Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;
* Подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Представянето на проекта на специална секция на страницата на Коалиция „За да остане природа“ цели да вдъхне вяра на всички хора, активно ангажирани в кампаниите за защита на природата през последните години, че опазването на природата може да носи икономически ползи и да представи на практика една от алтернативите за развитие на местните общности, която не е за сметка на природата, а благодарение на запазената природа. Коалицията е определена като полезен и важен партньор при изграждането на политики, свързани с намиране на пресечната точка между опазването на биоразбообразието и развитието на селските райони. Подкрепата и обратната връзка от всички доброролци и съмишленици на Коалицията ще бъде добре дошла и активно търсена от партньорите по проекта.

Техническа помощ, съвети и трансфер на добри практики ще осигуряват четири швейцарски организации - Фондация SAVE, Про Натура/Приятели на Земята, REDD - Мрежа за обмен и устойчиво развитие и Швейцарска лига за защита на птиците/BirdLife Switzerland.

Проектът е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Продължителността му е 4 години.

За повече информация за проекта:
Радостина Ценова,
Българска фондация Биоразнообрзие
ПР на проекта
Тел. 0896798908; ел. поща: radostina.tzenova@biodiversity.bg

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!