Календар

Акция 'Отговорни къмпингари' 2015, Карадере

Акция 'Отговорни къмпингари' 2015, КарадереЗа втора поредна година Сдружение "Идеи за промяна", част от гражданската инициатива "Да спасим Карадере" показват, че трябва да бъдем отговорни във всяко едно действие и давал личен пример с акция за изграждане на тоалетни. Това е и знак, че хората, които посещават Карадере, имат желание и за готови на действие, за да опазят мястото, което посещават, такова, каквото е. Очаквайте скоро и разказ за обозначаването на дюните на Карадере, както и кодекс на къмпингуващия. Предаваме техния разказ, публикуван във Фейсбуйк, за да вдъхновим още хора да направят нещо за мястото, което обичат.

Разказ на Сдружение "Идеи за промяна":
Ето че напук на тези, които миналата година ни се чудеха как може да идем на морето да копаем тоалетни вместо да лежим и мързелуваме, ние отново го направихме.

Всеки, който е бил на Дерето знае, колко "минирани" стават поляните и горичките около плажа с напредването на ваканционния сезон. За съжаление не всеки от летувашите там има изградени благодорни къмпингарски навици у себе си. Дали защото връзката между старите и младите къмпингари е прекъсната, дали защото никога не сме имали тази култура, но много често се държим като вандали сред природата, третираме я като нещо за еднократно ползване.

Нашият начин да противодействаме на това е да покажем колко е просто като пристигнеш и си установиш битак да си изкопаеш една дупка за тоалетна, да и сложиш параванче от подръчни материали и да си я зариеш като си тръгваш, за да остане местността точно такава каквато сме я оставили. Да, понякога се пристига късно, друг пък си на зор, а най-често изобщо нямаш лопата, с която да изкопаеш дупка. Може би е време да се научим да си носим лопата като ходим на къмпинг, така както си носим хавлия, тенджера, котлонче, че някои и походни столчета и масичка. А и да не забравяме, че противниците на свободното къмпингуване ни гледат под лупа и привидната липса на санитарни усливия, в която почиваме е един от техните козове в полза на бетонирането на всичко.

Да преминем по същество. Тази година бяхе две коли хора за акцията. Не можахме да намерим нови параванчета за тоалетните, но за сметка на това се оказа че и старите все още стават за използване, също както и старите сини дървени степенки. Така че сравнително лесно успяхме да възобновим миналогодишните тоалетни като просто изкопахме нови дупки и преместихме степенките и параваните. Успяхме да направим и няколко нови

И така, ползвайте със здраве 10те тоалетни, които направихме с тазгодишната ни акция! Като се позапълнят, заровете ги и изкопайте нови.

Технологията е същата като миналата година и е доста проста, а именно:
- дупка в земята с умерен размер, така че да е безопасна за децата и бърза и лесна за изкопаване;
- борови дъски за степенки, които се оказа, че импрегнирани с блажна боя изкарват цяла година и отгоре;
- параванчета от 60л. чували от кафе - 10 ст./бр. и колове намерени из гората и по плажа.

Остана дървен материал на съхранение при Мария Лале в Горица. Ако някой има желание да строи и няма нейни контакти, нека ни пише.

Огромни благодарности на ентусиастите, които се включиха в акцията - Милко и Боряна, които за своя сметка докараха част от участниците от София; Божидар, Елмо и Сашето, които със своите шеги и майтапи направиха труда - песен; Николай от Варна, който направи единадесетия кенеф, дето не го посетихме, че да го отбележим на картата.
Нека отбележим също, че тази година гражданска инициатива "Да спасим Кара дере", от която сме част, спечели конкурса за гражданска активност „Участие за природа”, от чийто награднен фонд бяха поктити голяма част от разходите на акцията тази година. Конкурсът се проведе от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и мрежа за гражданско действие „Блулинк“ и е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Вярваме, че тази инициатива ще допринесе, за това Кара дере да стане още по-
приятно място за почивка. Нека ние - свободните къмпингари покажем, че не сме само консуматори на тези райски кътчета, но и умеем да се грижим за тях и след себе си да оставяме минимални следи. Нека покажем, че нашият начин на почивка е по-устойчив от този на големите курорти. Нека всеки да бъде малко по-чуствителен и внимателен към приридата и околните хора.

Васил Лазаров
Сдружение Идеи за промяна

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2324 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата