Календар

Протести за защита на зелените градски площи ще се състоят в София, Варна и Пловдив

Протести за защита на зелените градски площи ще се състоят в София, Варна и ПловдивПредстоят серия протести за мораториум върху строителството в Бедечка в Стара Загора, Морската градина във Варна, Борисовата градина в София и за опазване на градските зелени площи. Те стартират на 26 април в Пловдив, където ще се състои граждански форум за съдбата на градските паркове. Протест за запазване на зелените площи в градската среда ще има в сряда, 27-и април, от 18.30 ч., на обичайното за такива протести място до езерото "Ариана" в София. Синхронно, в сряда, в 18 ч., във Варна пък излизат защитниците на Морската градина - на входа на Морската до ФК. Ела с нас и ти, за да поискаме сметка на тези, които са отговорни – Министерство на регионалното развитие и благоустройство; Народно събрание. #Moratorium #ЗаПарковете.

Инициатори на протеста са старозагорските защитници на Бедечка, които след дългогодишни опити да въздействат на местно ниво тръгват от Стара Загора към София. Te припомнят, че в Бедечка в Стара Загора над 300 декара паркова площ с хиляди дървета е осъдена да загине без право на глас и да се превърне в най-голямото унищожение на градски парк в историята на България. Борисовата градина в София е застрашена от непрекъснати застроявания вече години наред, които обществото успява да спре само след бурни протести. За Морската градина във Варна също протестираме от години, но отново друг решава съдбата й. Така е в цяла България.Защо, питат организаторите.

Инициаторите на протеста напомнят и за презастрояването на междублокови пространства - станало известно напоследък във Варна и Бургас, както и за изсичането на многогодишните дървета, както в Ямбол, Пловдив, Силистра и къде ли не.

Протестът е продължение на националната кампания за градските паркове и градини, започнала с обща пресконференция преди два месеца. Групите от различните градове се обединиха около пакет промени в Закона за устройство на територията, които позволяват на гражданите да водят съдебни дела за защита на зелените територии, осигуряват публичност и реални обществени обсъждания. Тези промени ще решат и някои от най-неотложните проблеми, свързани със застрояването на Черноморието ни, припомнят организаторите на инициативата. Кампанията стартира с подкрепата по проект „Участие за природа‘, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, целящ да овласти и да предостави с възможност за срещи, експертиза и законодателна иницатива за разрешаване на екологични пролеми.

До приемането на промените организаторите настояват за спешен мораториум.

Повече за събитието в София: https://www.facebook.com/events/1081918391847573/
Варна: https://www.facebook.com/events/261127500898340/
Пловдив: https://www.facebook.com/events/212801962431199/

Националният протест е подкрепен от коалицията "За да остане природа в България".

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1466 посещения

OFF

Последно качено » Участие за природата