Календар

ВАС спря строителството на Карадере

ВАС спря строителството на КарадереВърховният административен съд (ВАС) спря строителството на Карадере. От съдебно решение, публикувано днес на сайта на съда, става ясно, че е отхвърлена жалбата на инвеститора „Макси І“ срещу решение на Административния съд в Бургас от 2014 г. Фирмата ще трябва да плати и 300 лева разноски на Регионалната дирекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ).

След като на 7 октомври Върховният административен съд реши природозащитните организации Българска фондация Биоразнообразие и БДЗП да бъдат конституирани като "заинтересовани страни" и те успяха да внесат в срок писмена аргументация по делото, съдът реши, че отхвърля жалба на инвеститора „Макси І“ срещу решение на Административния съд в Бургас от 2014 г.

„Макси І“ планираше да изгради луксозен къмпинг върху придобития терен, но нямаше екооценка, заради което РИОСВ-Бургас спря строителството въпреки възраженията на фирмата. Инвеститорът настояваше, че няма нужда от екологична оценка, защото теренът е под 1% от защитената зона. Природозащитниците обаче бяха категорични, че проектът се нуждае от екооценка.

Решението на съда постанови проектът на дружеството "Макси I", за изграждане на „луксозен къмпинг“ да бъде изготвен отново и да бъде внесен за оценка на въздействието върху околната среда.

Природозащитниците го определиха като спечелена малка битка срещу застрояването на един от последните диви плажове.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Участие за природата