Рила Пее и Рисува в събота в цялата страна

13 Март 2008
2358
В някои градове облечени в зелено, синьо, червено, жълто и шарено и хванати за ръце, гражданите ще изрисуват многоцветни живи картини от планината – дървета, езера, сърца, зелени поляни. В други градове присъстващите ще донесат цветя, растения и домашни любимци, за да покажат, че те са неделима част от Рила и ако проектите за ски курорти се осъществят, също ще бъдат непоправимо засегнати, а планината ще загуби потенциала си за устойчиво развитие в полза на всички. Всички заедно ще изпеят най-хубавите български песни – химна, „Хубава си моя горо”, „Високи сини планини”, „Питат ли ме дей зората” и още много други.

„Граждани за Рила” ще продължат и със събирането на подписката за Рила, която вече бе подкрепена от над 100 000 души. В края на март подписката ще бъде връчена в Комисията по петициите към Европейския парламент.

„Отново с настроение и положителни послания, но твърдо и непримиримо, ще покажем, че сме много, че Рила е на всички, извор на живот и вдъхновение. Планината не се продава и приватизира, там не се перат пари, не се разрушава и сече”, сподели Вера Петканчин от „Граждани за Рила”.

Днес във Варна група граждани от „Граждани за Рила” връчиха на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров при влизането му в Община Варна проектозаповед, с чието подписване г-н Чакъров може да спре незаконното строителство на ски курорта „Паничище-Езерата-Кабул“, който навлиза в Национален Парк „Рила“. Като основание за заповедта се посочва чл. 19 от Закона за биологичното разнообразие, изпълнението на българското и европейско законодателство и зачитането на обществения интерес. На журналистическите въпроси, какво ще направи за Паничище, министърът отговори, че ще спази закона и няма да допусне незаконно строителство в планините. „Министерството вече 7 година позволява да се строи незаконно в ски зона Банско в Пирин и последствията се вибждат. Същото сега се повтаря в Рила сега! Незаконното строителство на Паничище продължава вече седми месец. За разлика от министъра, ние не говорим общи приказки, а боравим с документи и факти.“, коментира Цвета Христова от коалиция „За да остане природа в България“ и продължава: „Всеки може да се запознае с документите и кадрите от Паничище, които са качени на страницата ни в интернет – www.ForTheNature.org и сам да прецени дали се строителството се случва и дали е законно. “
„Наглото мълчание на институциите е непримливо. Въпреки всичките ни сигнали и опити за комуникация с отговорните институции, незаконното строителство продължава, затова в следващите седмици сме предвидили поредица от акции, с които ще удвоим усилията си за привличане на още по-широка обществена подкрепа за запазването на Рила”, обяви Елена Карайотова от „Граждани за Рила”.

Акциите ще започнат в 13.00 по градове, както следва:
Пазарджик – на Тортата, за контакти: Яна Папазова, 0877910909
Варна – на „Операта” до фонтаните, за контакти: Владимир Михайлов, 0878 370173
София – езерото Ариана на входа на Борисовата градина, за контакти: Елена Карайотова, 0883 346 876
Шумен – пред Областна администрация, за контакти: Цвета Христова, 0895 461 590
Пловдив – пред Общината на „Копчетата”, за контакти: Нели Арабаджиева, 0896 61 4312
Казанлък – пред Общината, за контакти: Нина Бойчева, 0895 73 95 89
Карлово – Групата ще се присъедини към акцията в Пловдив
Велико Търново – пред Общината, за контакти: Таня Конакчиева, 0886 314 046
Силистра – пред Общината, за контакти: Виктор Стоянов, 0885 750 988
Стара Загора – предстои доуточняване