Мероприятия за отбелязване на международния ден за борба с климатичните промени в България

07 Окт. 2010
3677
Мероприятия за отбелязване на международния ден за борба с климатичните промени в България
Според климатозолозите, 350 части на милион (ppm - Parts Per Million- броят на молекулите въглероден диоксид сред общо един милион молекули във въздуха) е безопасната горна граница за концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата. 350 ppm е нивото, до което трябва да се върнем възможно най-бързо, за да избегнем неконтролируемите климатични промени. Спешно се нуждаем от международно споразумение за намаляване на въглеродните емисии, защото в момента в атмосферата се съдържат застрашителните 389 ppm, които нарастват с 2 ppm на година.

По време на деня за действие - 10 октомври, София ще бъде един от хилядите градове, които ще се включат в Световния ден за ремонт на климата и ще алармират за числото 350. Организатори на основното събитие за ремонт на климата, са „Коалиция за климата – България“, Futurefriendly, Сдружение Велоеволюция, Британски съвет, Горичка и Списание 8. Организаторите са запланували, освен огромният надпис от велосипеди пред НДК, изобразяващ 350, да проведат и забавна акция, която включва велосипедисти и велофайтони. Желаещите да участват в акцията ще се съберат в 10 без 10 пред пилоните на НДК, а в 10 и 10 ще се подредят, заедно с велосипедите си под формата на 350. След като изпишат 350 пред НДК, колоездачите ще се разпръснат из улиците и парковете на града и ще разговарят с хората за промените в климата, за проблема с нарастващите емисии парникови газове, които предизвиква транспорта, и за възможностите за справяне с климатичната заплаха, които ни предоставят екологичните форми на транспорт, какъвто е велосипедния. Столичани ще могат да се уверят сами в предимствата на еко-транспорта като се повозят на атрактивни велофайтони.

След 11.30 ч. на 10.10.2010 г., екипът на Списание 8, заедно с доброволци и ентусиасти, ще информира минувачите на Орлов мост за промените в климата и възможните мерки за справяне с тях, като за заинтригуваните столичани ще има специална изненада - снимка с противогаз.

Политическа партия „Зелените“ също ще се включи в отбелязването на Световния ден за ремонт на климата. След 13 ч., следобед на 10.10'10 столичани ще имат възможността да посетят специализиран информационен щанд, който ще бъде разположен на Попа и ще съдържа материали за промените в климата и инициативата 350.

„Замръзнала изложба“ е друга креативна акция, посветена на 350. Тя ще бъде под формата на флашмоб (EcoFlashmob) и ще се проведе между 18 и 18.30 ч. в София. Участниците във флашмоба ще останат „замръзнали“ за 350 секунди, показвайки различни послания, които да накарат хората да се замислят за възможните решения на проблема с промените в климата. Информация за точното място, на което ще се съберат участниците във флашмоба ще бъде обявено в интернет преди акцията.

По време на Международния ден за борба с климатичните промени Гражданска група "Да спасим Иракли" организира 6-то поредно почистване на плажната ивица в местността Иракли. Акцията ще стартира на 9-ти октомври в 10 сутринта и ще приключи на 10-ти, в 15.00. Очаква се доброволците, участващи в акцията, да съберат поне 350 чувала с отпадъци. "Да спасим Иракли" смятат, че спешно е нужен нов подход към усточйивото развитие от страна на общинската и държавната власт в контекста на динамични климатични, икономически и социални промени.

Събитията в България, обединени от 350 няма да приключат на 10.10.10-ти, а ще продължат и в седмицата след Световния ден за ремонт на климата. „Коалиция за климата – България“ и Британски съвет ще организират прожекция на откъси от филми, свързани с климатичните промени, която ще се провежда успоредно с дискусия по темата. По време на събитието, организатори и участници в различните кампании, посветени на 350 провели се в България, ще покажат снимки и видео от акциите и ще разкажат своята гледна точка за промените в климата.

Допълнителна информация:

„Коалицията за климата - България“ съществува от септември 2005 г. Повод за нейното създаване е инициативата на гражданска неформална група за отбелязване на „Глобалния ден на действие за климата” в България (част от Global Climate Campaign). Глобалната кампания за климата е инициирана в Лондон и екипът, работещ по нея, координира акции в нарастващ брой държави за привличане на общественото внимание върху проблемите, свързани с антропогенните изменения на климата.
В „Коалицията за климата — България“ участват Блулинк Информационна мрежа, Екологично сдружение „За Земята“, Информационен и учебен център по екология, Фондация „Междуетническа инициатива за човешки права”, Сдружение „Агролинк“, Сдружение „Природа назаем“, фондация "Деметра", Световен фонд за дивата природа – България, Приятели на земята – България, Червената къща - Център за култура и дебат, Фондация „Европейски екологичен фестивал”, Горичка: зеленият сайт, Регионален екологичен център - София, Народно читалище „Бъдеще сега”, Сдружение „Велоеволюция“, „Млади зелени“, Творческа формация „УгаБуга“, Младежка творческа мрежа „YartZ“, Списание 8 и др.


--- За контакти:

● „Коалиция за климата – България“- велоакция пред НДК:
Георги Стефанов, WWF – България, gstefanov@wwfdcp.bg 0889 517 976
Венелина Величкова, Българска фотоволтаична асоциация, velichkova@bpva.org 0889 598 462

● Списание 8:
Ива Тодорова, Списание 8, office@ossem.eu, 0889 593 344

● ПП "Зелените":
Борислав Сандов, ПП „Зелените“, borislav.sandov@gmail.com, 0887 096 757

● EcoFlashmob:
Информация за събитието ще бъде публикувана във facebook

● Гражданска група "Да Спасим Иракли":
Надежда Максимова, "Да Спасим Иракли", 0885 734 377

● Британски съвет:
Диана Стефанова, Британски съвет, booking@britishcouncil.bg , 0887 424 344