За българската гора - шествие в София и протест в Бургас, 21 ноември от 14 часа

WWF България
12 Ноем. 2010
269
За българската гора - шествие в София и протест в Бургас, 21 ноември от 14 часа
През тази седмица новият проектозакон за горите е включен в програмата на парламента за първо четене в пленарна зала. Сегашният закон за горите има нужда от промени, но между добрите идеи в новия проектозакон са се промъкнали и някои много тревожни. Например:

- Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. Преди 76 години държавата е правила точно обратното - купувала е частни гори, за да може да обяви Народен парк Витоша например.

- Създава се възможност управлението на природните паркове да мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево - Природен парк Странджа.

- В горите ще може да се строят ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.

- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат "бутикови гори".

В дните преди шествието международната природозащитна организация WWF ще внесе петицията "Гората не е само дървесина" при председателя на парламента Цецка Цачева. Подписката е адресирана и до премиера Бойко Борисов и вече му беше връчена лично. Петицията е подкрепена от над 70 000 подписа - на хартия и електронно на http://bulgaria.panda.org/get_involved/forestcampaign/


------------------
Който няма възможност да дойде на шествието, може да се снима с послание за опазване на българските гори и да ни изпрати снимката на pictures@forthenature.org. Ще публикуваме вашите послания в галерия на www.forthenature.org.
Ето примерна снимка, като вие можете да напишете свое послание за горите или за любимо място в България, което е застрашено: http://forthenature.org/upload/articles/news/save_rila_paris1.JPG

Самото становище по закона за горите можете да прочете тук: http://forthenature.org/attitudes/31

Събитията във facebook:
Бургас: http://www.facebook.com/event.php?eid=168430159858556
София: http://www.facebook.com/event.php?eid=106590589411495