ШЕСТВИЕ „ГОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ - ДА ВИКНЕМ ВМЕСТО ТЯХ“

16 Яну. 2012
281
ШЕСТВИЕ „ГОРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ - ДА ВИКНЕМ ВМЕСТО ТЯХ“
Защо протестираме за горите?

В момента се обсъждат и гласуват промени в Закона за горите, които могат да обрекат това най-ценно наше богатство на изчезване чрез изсичане и застрояване. Тези промени ще се гласуват в сряда в Парламентарната комисия по земеделие и гори. Горите не могат да говорят. Само ние можем да ги защитим, като вдигнем шум за тях!

Внесено е разумно предложение за промяна на Закона от широк кръг организации и граждански дижения, но депутатите трябва да го чуят. Има как да се развива ски туризма в България по отговорен начин, да караме ски и сноуборд в планините, без да се приема Поправката "Витоша ски".

За да покажем, че искаме законно, икономически справедливо и щадящо природата развитие в планините и горите, елате на шествието-митинг на 18 януари от 18:00 часа, на Попа.

Носете със себе си всичко, което може да вдига шум (свирки, музикални инструменти, тенджери, лъжици...), всичко, което може да освети проблемите в предложените поправки на закона (челници, фенери мигалки, факли). Не забравяйте и плакати, транспаранти, знамена с вашата лична позиция и призив към вземащите решения.

Ако Парламентът гласува промените в Закона за горите, внесени по поръчка на "Витоша ски", ще получим:

1. Монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно
2. Застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без Общ устройствен план
3. Нова по-голяма ски зона в Природен парк Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх и унищожаване на ски център Алеко
4. Изсичане на голо на хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там където не става за ски
5. По-дълъг ловен сезон с една проста заповед на Министъра на земеделието и храните

Ако парламентът гласува алтернативния текст,

1. Горите на България ще могат да се ползват след конкурс
2. Ще се карат ски и сноуборд по съществуващите писти (включително с поддържани и ремонтирани съоръжения на Витоша), а ако се строят нови, това няма да е за сметка на изсечени гори
3. Ще се премахне монопола в ски курортите.

Елате и застанете зад тази разумна алтернатива!

Защо протестираме по повод на шистовия газ

Предложената от ГЕРБ редакция на мораториума за проучването и добива на шистов газ, чрез метода на хидравлично разбиване, която е 11 точка от предложението, гласи, че мораториумът има действие до влизането в сила на процедура по оценка за въздействието върху околната среда на всеки сондаж с промените в Закона за околната среда или до влизане в сила на промени в Закона за подземните богатства. След последните гаранции от премиера Борисов, че мораториумът ще бъде с безсрочно действие, ние очакваме да видим черно на бяло такова решение прието и гласувано от Народното събрание на пленарното му заседание на 18.01. Ако за пореден път очакванията ни бъдат излъгани и обещанията не бъдат спазени, протестите ще продължат с удвоена сила.

Схема на движението на шествието:

1. От 18:00-18:30 събиране на площадката на Попа (без да пречим на трамваите и да слизаме на платната за движение)
2. 18:30-18:45 бързо се придвижваме по Граф Игнатиев до Славейков, за да спрат трамваите само за 15 минути! Улесняваме преминаването на трамваите ако се наложи.
3. 18:45-19:05 по ул.Раковска до Руската Църква от едната страна на движението.
4. 19:05-19:30 по жълтите павета до пл.Народно събрание от едната страна на движението.
5. 19:30-20:00 митинг около паметника на Цар Освободител, без да влизаме в зоната за сигурност на Парламента.