Протест 'Борбата продължава ! За окончателна забрана за шистовия газ!'

08 Март 2012
41
Протест 'Борбата продължава ! За окончателна забрана за шистовия газ!'
На 14 януари тази година гражданското общество в България постигна значима победа! Няколко дни по-късно Народното събрание прие РЕШЕНИЕ за безсрочна забрана на технологията ХИДРАВЛИЧЕН УДАР при проучване и добив на шистов газ.
Днес се правят опити решението за забрана да бъде отменено без никаква гласност и публична дискусия. В условията на огромен външнополитически натиск сме свидетели на безпрецедентна вътрешна медийна кампания, целяща дискредитирането на нашата гражданска инициатива. Същевременно шистовият газ се представя като манна небесна, панацея за закъсалата ни икономика, решението на проблема с енергийната ни независимост и пр.
ИСКАМЕ ЗАКОН И РЕГУЛАЦИИ!

Излизаме на поредния протест, провокирани от следните факти и действия на управляващите, станали ни известни след гласуването от Народното събрание на безсрочната забрана върху използването на технологията хидравличен удар при проучването и добива и на шистов газ :

От изказвания на министър Трайков пред медиите научаваме, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, а нито Гражданската ни инициатива (както ни бе обещано от председателя на парламента г-жа Цецка Цачева), нито учените, които предупреждават за опасностите при проучванията и добива на шистов газ, са поканени за участие в тази комисия.
Не бе прието предложението на гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди.

Направени са промени в наредби за чистотата на водата (те не минават за гласуване в Народното събрание), които разрешават да бъдат инжектирани в подземни води, нефт, газ, въглероден диоксид, и завишават многократно допустимото съдържание на цианиди в тях.

Дори направените в закона промени, касаещи "погрешно преведената" европейска директива, са най-минималните възможни, и в резултат - сондажите за конвенционален нефт и газ остават дори без задължителен ОВОС.

Нашите искания винаги са имали за цел въвеждането на регулации в целия бранш, в съответствие с новите опасни технологии, които се ползват, с новите флуиди и химикали, които се държат в тайна от фирмите. Това от своя страна не дава възможност да се прецени доколко те са опасни или не! След като са безопасни, защо се държат в тайна?! Как да вярваме, че регулации ще бъдат направени, при положение, че дори елементарните ни искания не са удовлетворени, а промените продължават да се правят на тъмно, без гражданско участие и отново от заинтересовани лобисти и геолози в конфликт на интереси?! В добавка - всички промени в законите или подзаконовите актове са точно в обратна посока - намаляване на дори съществуващите недостатъчни регулации!