Артистична акция по повод промените в Закона за горите, 4 април, сряда, 12.30 ч., градинката до парламента

03 Апр. 2012
20
Артистична акция по повод промените в Закона за горите, 4 април, сряда, 12.30 ч., градинката до парламента
Защо промените в Закона за горите отварят кутията на Пандора?

И в Седмицата на гората парламентът продължава да добавя нови лобистки поправки към Закона за горите. Те минаха на второ четене в парламентарната комисия по земеделие и скоро ще влязат за окончателно гласуване в пленарната зала, припомнят природозащитниците.

Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др.

Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. В същото време държавата няма да изисква от тях средства за компенсаторно залесяване, тъй като изсечената за строителство гора продължава да се води гора „на хартия”.

Внушението, че строителството в горите ще подлежи на оценки за въздействието върху природата, е измамно. То ще се налага само в много редки случаи, описани в закона. Дори и да подлежи на еко оценки, тези които ги пишат, получават хонорара си от инвеститора. Така в почти 100% от случаите изводът е, че проектът не пречи на природата.

Отново бяха разрешени и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара. Този текст вече беше отменен с досегашния Закон за горите и то неслучайно. Преди 2009 г. собственици на горски имоти до 20 декара също можеха да секат без план. Така бяха изсечени до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина. Подобни шамхатни сечи личат например по шосето от София за Варна. Те могат доведат до поредна наказателна процедура на Европейската комисия срещу България.

Законопроектът запази възможността съществуващите писти да се отдават без търг или конкурс за ползване за 10 години на собствениците на лифтове и влекове. Това дава възможност на министъра на земеделието и горите да определи кой точно ще получи това право по административен път и отваря възможности за корупция.

Освен това за първи път в историята на България от 1934 г. насам държавата дава възможност на частни лица да строят в държавните гори в защитените територии, какъвто е Природен парк "Витоша", най-старият на Балканите.

Допълнителна информация:
- Алтернативните предложения на Коалиция „За да остане природа в България”
http://forthenature.org/upload/documents/2012/01/alternativni%20predlojenia-NPO%20zg%202012.pdf

- Какъв е проблемът с промените в Закона за горите:
http://forthenature.org/news/2287

- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме:
http://www.youtube.com/user/forvitosha/videos

Снимка: puls.bg