Да почистим защитена местност „Пода”

Да почистим защитена местност „Пода”
Всички, които искат и могат да споделят с нас единствения си почивен ден тази седмица, са добре дошли да помогнат на защитената територия. С ваша помощ тя ще стане едно от по-чистите и красиви места от нашата природа.

Лесно може да се присъедините към събитието, ако в неделя – 22 април в 9:30 часа бъдете на улица „Христо Ботев” град Бургас на автобусната спирка на дома на нефтохимика (НХК), откъде тръгва автобусът за защитена местност „Пода”. Връщането в Бургас ще стане между 13:30 и 14:00 часа. Всеки, които иска да допринесе за почистването на защитената територия и разполага със собствен транспорт, също е очакван гост в природозащитен център на БДЗП „Пода”, но в 10:00 часа, когато ще започне почистването.

Община Бургас и проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от БДЗП осигуряват необходимите чували и ръкавици. Желаещите да участват в екоакцията трябва да бъдат подходящо облечени за излет в дивата природа.
Всички участници в почистването ще бъдат гости на природозащитен център на БДЗП „Пода” и ще могат да наблюдават птици с помощта на специалисти от неговите тераси.

Защитена местност „Пода” е една от най-малките защитени територии, разположени близо до Бургас. От няколко седмици в най-близкия водоем до посетителския център се хранят блестящи ибиси, които гнездят в защитената местност. В гнездата си вече повече от месец са се настанили и големите корморани, които по цял ден прелитат над водите на Пода и Узунгерен. В защитената местност през различните сезони могат да се видят до 270 вида птици, а сега са се събудили от зимен сън и блатните костенурки, които често се срещат сред тръстиката обрасла по бреговете на водоемите.