Долу ръцете от българската природа! Шествие на 29 януари

27 Яну. 2013
157
Долу ръцете от българската природа! Шествие на 29 януари
София: Събираме се 18:30 на паметника на Патриарх Евтимий (Попа). Шествието тръгва по ул. Граф Игнатиев, площад Славейков, Съдебната палата, Президентството, Цар Освободител - Народното Събрание.

Варна: [url">http://www.facebook.com/events/240791622722378/

Пловдив: [url">http://www.facebook.com/events/135353053295641/

Ще протестираме, защото продължава нищо да не се случва! Всъщност случва се. Уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи, а и спирането е само докато отстранят нарушенията. Какво като се откриха злоупотреби и инвеститорът е некоректен. Строежът най-вероятно ще продължи. Вече шеста година държавата отказва категорично да защити един от символите на гражданското общество. Нима се надяват будните граждани да изчезнат?

А къде е наказанието за Юлен? Какво се случва с некоректния инвеститор, унищожил Банско и Национален парк Пирин и доказано надстроил над разрешеното? За него няма и няма санкции години наред, а сега може да му се разреши и още. В момента Юлен правят планове не само за застрояване на Национален парк Пирин, но и за още повече застроявания на Банско... апетитът идва с яденето, нали така? А после нови застроявания на Пирин, за да се оправдаят застрояванията в Банско и после пак в Банско и така докога?

Какво се случва и с Природен парк Странджа - там Върховният административен съд пренебрегна Орхуската конвенция, за да се разреши застрояването между Царево и Резово с над 50 хиляди нови легла. Нима българският съд има правото да се изсмее на международните регламенти и на мнението на хиляди будни граждани, които пазиха Странджа преди години?

Вече шест години ние показваме своята непоколебима грижа за дивата природа и сме готови да кажем: СТИГА ВЕЧЕ!

Ние имаме конкретни и категорични искания:

ИСКАМЕ прекратяване на концесията на Юлен, защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран. Всичко друго е проява на двоен стандарт от страна на управляващите! Не може да има наказание за едни, а да няма - за други и законите да се спазват избирателно. Да се налага глоба на наемателя на плажа Корал за нарушенията, които е допуснал, но да се прави всичко възможно да се покрият престъпленията на Юлен АД в Национален парк Пирин!

ИСКАМЕ неотложно и ясно да се гарантира дългосрочно защитата и опазването на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”) в парк "Българско Черноморие", защото вече не вярваме, че ще ни оставят дивите плажове незастроени!

ИСКАМЕ промени в законите, които да осигурят на гражданите достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да можем да спираме и обжалваме подобни строежи преди да дойдат багерите и да ни поставят пред свършен факт!

ИСКАМЕ всички да запомнят и разберат, че НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ с унищожаването на природата! Защото действията срещу природата, са действия срещу самите нас.

И вече не вярваме на успокояващи и нищо не значещи промени в законите, след като продължават да ни отнемат в тях най-важното - гражданските права и възможност за граждански контрол! Нито ще повярваме на полуобещания, които целят да ни хвърлят прах в очите докато междувременно продължават всякакви процедури за унищожаването и застрояването на дюните, защитените територии и зони.

Затова нека всички, които милеят за Иракли, Пирин, Странджа, Витоша, Камчийски пясъци и всички застрашени територии и зони в България да се съберем отново и да извикаме силно: "Долу ръцете от природата ни! Оставете я на мира веднъж завинаги!"

Писна ни да излизаме за едно и също година след година, само за да разберем за поредната схема, с която отново някой ще се опита да унищожи пазеното от нас! Долу ръцете от природата и престанете да тъпчете морала, законността и чувството ни за справедливост, защото НЯМА ДА СЕ ПРИМИРИМ с това!