Протестите против унищожаването на Пирин и протестите против монополите са една и съща битка - за повече гражданско участие в държавното управление

23 Фев. 2013
13
Протестите против унищожаването на Пирин и протестите против монополите са една и съща битка - за повече гражданско участие в държавното управление
Съществува реална опасност екоминистърът в оставка Нона Караджова да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет от 19 февруари 2013 г., който узаконява заграбените територии от Национален парк Пирин в ски зона Банско и позволява ново строителство сред вековните гори на планината.

Правителството в оставка може още на заседанието си в сряда, 27 февруари 2013 г., да одобри решението на Нона Караджова за промени в плана на управление на Национален парк Пирин, предупреждават природозащитниците.

„Случаят Пирин е симптом на проблемите, срещу които вече две седмици протестират хора в различни градове на страната. Става дума за концесионера „Юлен“ АД - частен офшорен ски монопол в българска планина, който е подкрепян от държавата. Фактът, че община Банско на два пъти през тази седмица докара с автобуси хора, за да протестират едновременно ЗА застрояването на Пирин и в подкрепа на правителството, показва, че натискът е достигнал крайната си точка. Нека всички, които са против олигархията и монополите да се присъединят към шествието на 26 февруари“, призовават от коалицията „За да остане природа в България“.

„Ние винаги сме били последователни в позицията си да спрем унищожаването на българските планини и Черноморието. Благодарение на протестите на гражданите още през 2007 г. беше спасен от директно закриване и застрояване Природен парк Странджа.

Борбата ни за гражданско участие и контрол върху работата на държавните институции включва и двегодишни действия, които доведоха до решение на Комитета по Орхуската конвенция. Той обяви основни текстове на Закона за устройство на територията (ЗУТ) за накърняващи гражданското участие в тези процеси. Така от средата на октомври 2012 г. всеки гражданин може да обжалва строително разрешение или подробен или общ устройствен план, който го ощетява, дори без да е непосредствен съсед. Това е и важна стъпка срещу продължаващите опити за застрояване на Черноморието, планините и малкото останали зелени площи в населените места“, припомнят природозащитниците.

Природозащитните организации винаги са отстоявали позицията за децентрализация, прозрачност, конкуренция, свободен пазар и информиран избор, което е работещият начин за премахване на монопола в енергетиката. Настоявали сме за политики и държавна подкрепа за енергийната ефективност на всички нива в икономиката, водеща до реално понижение на сметките, както и за внедряване на целенасочени мерки за енергийна независимост, базирана на малки възстановяеми енергийни източници, без конфликт с околната среда, и водещи до независимост на ниво региони, селища, сгради, така че хората сами да произвеждат необходимата им енергия.

През последните две седмици коалиция „За да остане природа в България“ призова няколко пъти привържениците си да подкрепят гражданските усилия в борбата срещу монополите, офшорните компании, безконтролните концесии, срещу всички опити за узаконяване на заграбеното до момента в Национален парк Пирин, както и исканията за промяна на държавата и въвеждането на ефективни граждански контрол върху институциите и гражданско участие в процесите на вземане на решения.

„Протестите против унищожаването на природата и протестите против монополите и за повече гражданско участие в държавното управление са една и съща битка“, подчертават природозащитниците.