11 ноември: ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА в Пирин, Рила и Витоша

04 Ноем. 2015
191
11 ноември: ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА в Пирин, Рила и Витоша
Протестите в страната:
София: сряда, 11 ноември, 18.30, на паметника на Партиарх Евтимий
Пловдив: сряда, 11 ноември, 18.30, Копчетата
Русе: сряда, 11 ноември, 18.00, пред градските хали
(пишете ни на contact [@"> forthenature.org, за да ви помогнем да организирате протест и във вашия град; списъкът ще се допълва регулярно)


В Национален парк "Пирин" офшорната „Маренго Трейдинг“ заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички нас. Тя НЯМА концесия в парка, но почти е построила 6-седалков лифт, който не е планиран никъде. Държавата й помага, вместо да я санкционира. Заради това тече проверка на прокуратурата срещу бившия екоминистър от ДПС от кабинета Орешарски. А сегашната екоминистърка улеснява работата и разрешава да се изсекат вековните мури на Пирин. Тя ги нарича „дървен материал“, който „ще бъде използван за ремонт на пътеки“ Страхотно, а?!

В Природен парк "Витоша" друга офшорка, но свързана с пиринската, мести „морени“ и изравнява терените извън пистите, копае незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, близо до вододайната зона. Строят се и противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на европейски средства.

В Национален парк „Рила“, както и в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, са на път да приемат 10-годишни планове за управление. По поръчка на инвеститори с тях на практика се разрешават сечи и застрояване в над 50% от територията. В Национален парк "Рила" дори смениха картата на зоните в последния момент.

Стотици хора и организации изпратиха становища до институциите новите планове да не се приемат в този вид. Ако се приемат, ще е много трудно да спрем всички мераци на олигарсите за ски курорти, писти, хотели и каквото друго им хрумне.

Затова и излизаме на улицата. Битката отдавна не е само за вековната гора и незастроения пясък.

Битката е: Гражданите срещу Мафията. Рунд пореден!

Управляващите трябва да видят, че няма да ги оставим намира, ако си затварят очите за беззаконието. Бъдещето на Пирин, Витоша и Рила няма да е безоблачно, дори когато спечелим и тази битка. Но със сигурност ако днес не се вдигнем, утре ще е късно, много късно.

Но ще успеем! Ако сме много. Затова - поканете приятели и елате!

Прочетете повече и вижте снимки от Пирин и Витоша:
http://forthenature.org/news/3474

Фейсбук събитие София: https://www.facebook.com/events/471454909692939/
Фейсбук събитие Пловдив: https://www.facebook.com/events/1513298538988256/
Фейсбук събитие Русе: https://www.facebook.com/events/984990641565295/