Ираклийско пролетно почистване 2016 - любов в чували!

Да спасим Иракли
17 Май 2016
133
Ираклийско пролетно почистване 2016 - любов в чували!
Да изчистим Иракли! От съмненията, че решенията, засягащи дивата природа и връзката ни с нея могат да бъдат взимани на тъмно. Чистим Иракли от убеждението, че нещо може със задна дата да бъде “узаконено”. Чистим плажа от донесеното от морето през зимата и пролетта. Чистим себе си от безпомощност като хващаме ръкавиците и чувалите.
14то чистене на Иракли!

Хайде! С чувалите на любимия плаж на 3-4 и 5 Юни 2016!

От община Обзор бяха така любезни отново (за 4 та поредна година) да осигурят камион, които да извози събрания от доброволците боклук на 5.06. следобед. За което им Благодарим!

Всички, които са участвали в почистванията до сега знаят – ще се опитаме да осигурим чували и ръкавици, но който има възможност - да донесе. Ако останат ще ги използваме за планинските почиствания през лятото. Включването е по желание, в който от трите дни ви е удобно – а тези от вас които могат и трите най-добре. За награда ще се насладим на общ бивак и огън, музика и смях.Предполагаме, че много от вас се чудят какво става с емблематичния див плаж напоследък - строи ли се, кой строи, защо, законно ли е, не е ли, и разбира се, дали последно след хилядите промени в законите е разрешено „бивакуването“?

Ще се опитаме да внесем яснота доколкото ни е по силите:

Ако си спомняте преди няколко години „инвеститорът“ Добрин Иванов (който между другото притежава огромна част от парцелите край Иракли – включително и единствения водоизточник) започна строителство на три места в района – двуетажни къщи на мястото на бившия пионерски лагер, фамилни постройки ( според неговите твърдения ) зад магазина и още едно огромно хале. Тогава след протести на граждани в София и още няколко града две министерства (МРРБ и МОСВ) наредиха проверка на законността на строежите. Бяха констатирани нарушения и строежите бяха спрени. Инвеститорът вместо да отстрани и коригира нарушенията реши да обжалва актовете на министерствата. И понеже съдебната ни система е ‘цъфнала и вързала’, Бургаски административен съд отмени актовете за спиране на строежа - но не по същество. Съдът констатира, че нарушения има, но те не били от компетенциите на МРРБ и МОСВ. Това било, видите ли, от компетенциите на община Несебър! И така сега - от общината, с чието дейно съучастие се случиха обжалваните закононарушения, сега се очаква да се самоконтролира и самонакаже. Говорим за тази община - Равда-Несебър-Слънчев бряг-Влас. Честито на печелившите!

Ние естествено пуснахме няколко сигнала с надеждата, че община Несебър ще се самосезира, ще извърши проверка на място и ще констатира очевадните, и някои не толкова набиващи се на очи нарушения в текущите строежи. Писахме и на Министър Павлова (МРРБ) да си пооправят малко законите, че да спрат с тези безумия. Е, още чакаме...

Но междувременно можем да се съберем и да извършим нещо полезно и добро и тази година. Така че, надяваме се да се видим на 14-тото почистване на любимото място!

П.С. Колкото до бивакуването ще обсъдим ситуацията на място. Все пак, ако не се видим ви призоваваме(отново) да плажувате отговорно и с любов. Без да наранявате растителност, дюни и дървета, без да оставяте боклуци и фасове и с отговорно отношение към огъня. Вода, любов и щастливо синьо лято!