Траурно присъствие в памет на българските реки - 14 март от 8,30 ч. пред МОСВ

13 Март 2018
165
Траурно присъствие в памет на българските реки - 14 март от 8,30 ч. пред МОСВ
Протестът е срещу бездействието и даже активното съдействие на компетентните органи по опазване на околната среда и водите начело със самото МОСВ! Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съспиват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода... Нови ВЕЦ-ове никнат като гъби, замърсяванията са ежедневие, а под благовидното "почистване " на речните корита, продължават безмилостно да се изсича крайбрежната растителност. Вместо тези дървета да се пазят, защото укрепват бреговете, се извършва промишлен дърводобив, а вършините от тях се трупат в реките, само за да ги задръстят по-качествено. Всеки месец изскачат новини за поредното замърсяване на нови и нови питейни водоизточници и компетентните органи компетентно наблюдават и нищо друго не правят!

И всичко това се извършва с изричното разрешение на МОСВ! Въпреки нашите многобройни сигнали, въпреки добрите думи и благи обещания, всичко продължава по старому.

Само ще припомним пресушаването на Въча под Цанков камък и после в град Кричим от миналата година и "почистването" на река Яденица между Белово и Юндола. И съвсем наскоро, пак с разрешението на органите на МОСВ, се допусна изграждането на пети пореден ВЕЦ на Градевската река, която течеше от Предела към Симитли, но вече ще тече само тръби!

Събитието ще бъде отбелязано с траурна процесия пред МОСВ, в памет на унищожените и отровените реки през 2017г. Целта е да бъде информирано обществото, че у нас няма да бъдат постигнати целите на Рамковата Директива за Водите на ЕС, вината ще е само на МОСВ, а после всички заедно ще плащаме глобите!