Мрежа от доброволци за защитена природа!

12 Фев. 2007
16
Унищожаването на околната среда е навсякъде. И едновременно. За да можем да сигнализираме отговорните институции и да изискаме от тях действия по всеки конкретен случай ни трябва информация - описание, очевидец, снимки...Често за да подадем сигнал трябва да отидем до институциите, тъй като българските институции признават единствено лично внесения сигнал. Когато (евентуално, дано ...) институциите поемат отговорност по определен случай, някой трябва на място да проследи дали предприемат реални действия... И връщайки се в началото, всичко това става на много места едновременно.

ЕТО ЗАЩО НЯМА КАК ДА УСПЕЕМ БЕЗ ВАС.

Това не значи пълно отдаване на каузата или нужда от определени ежедневни действия, но означава, че в случай на нужда можем да разчитаме на вас и да ви обучим в „първи стъпки за спасяване на любимо място”. Защото в случая става дума за това да спрем унищожаването на място в близост до града или селото, в който сте родени или живеете...за спасяването на вашето любимо кътче спокойствие, сила и красота...

Най-наложително е с нас да се свържат хора от застрашените региони - Каварна, Калиакра, Божурец, Камчийски пясъци, Шкорпиловци, Иракли, ПП Странджа, Западна Стара планина, Пирин, Рила...Ако сме пропуснали някой регион, добавете го...

Ако имате интерес и бихте искали да се включите в тази мрежа от доброволци - свържете се с нас! Ние ще съберем желаещите да помагат от различните места и ще ви свържем помежду ви, ще ви обясним по-подробно с какво може да се помага, ще направим малки работни групи и ще започнем да действаме конкретно!

За наше улеснение ви молим да попълвате графата „относно/subject” в писмата си - например относно: „доброволци - Пловдив”. Пишете ни още име, населено място, ориентировъчна възраст и занимание, както и ако има нещо, с което специално искате да помагате.

Като начало можем да започнем със събиране на снимки от българската природа такава, каквато е сега...запазена или вече безвъзвратно унищожена. Помогнете ни да съберем най-ценния „Архив на нашата природа” и да можем да го използваме в случаите на нужда.

Ако сте от София и региона и искате да помагате по-активно - молим ви да се свържете с нас (за част от вас това означава отново да ни пишат, за което се извинявам...), за да уточним една обща среща след около 2 седмици - предлагам да се запознаем в Биологически факултет във вторник, 27 февруари, на лекция, организирана от Българска фондация Биоразнообразие, а при необходимост тогава ще се уговорим за допълнителна среща в удобно за всички време. Става ли? Така ще е най- лесно да обсъдим нещата, които трябва да се правят в София и по офиси и кой какво може и иска да прави.

Очаквам с нетърпение писмата ви! Изобщо не е страшно да се присъедините! Освен всичко останало това ще ви срещне с много хора като вас, за които дори не сте подозирали че съществуват, а усилията на повече хора едновременно ще постигнат повече!