Водопадът Полска Скакавица, Кюстендилско

262
Водопадът Полска Скакавица, Кюстендилско

Водопадът Полска Скакавица е обявен за природна забележителност през 1968 г., висок е 53 метра. За него Константин Иречек е казал, че районът е едно от най-красивите места на Балканския полуостров.

Намеренията за строителство на язовир със 176 декара площ, 20-метрова стена и МиниВЕЦ в Ръждавица са от 2005 година.

В началото на 2006 г. в залата на Община Кюстендил се проведе обществено обсъждане на това намерение. Присъстваха представители на почти всички институции, ангажирани с Натура 2000, както и много граждани. Инвеститорите бяха буквално разгромени от любителите и защитниците на природата. Нямаше нито едно изказване в защита на язовира и централата. Нещата стигнаха и до питане в Народното събрание до министър Чакъров. Той заяви, че строителство няма да има.

Нещата уж се успокоиха и изведнъж в края на 2008 г. всичко започна отново. В Община Кюстендил се появи отново същото инвестиционно намерение, като само името на фирмата-инвеститор бе сменено. Фирмата-инвеститор се казва МВЕЦ"Доспат"- Пловдив.

По същество намерението предвижда язовир, 20-метрова стена, напорни тунели, пътища и ВЕЦ в Ръждавица. Предвижда се водното ниво да се вдигне с 14 метра. При това водата ще залее терасата под водопада и достъпът до него ще бъде преустановен. Стандартният начин за посещение на водопада е от ж.п.спирка Скакавица, от която до него се стига за 30 минути. Инвеститорите дори имаха нахалството да заявят, че благодарение на тях, след като язовирът е готов, туристите можели да се разхождат с лодки и да гледат как водите му падат директно в язовира. Много близо до водапада Полска Скакавица е и Гърбинският навлак, който е със статут на геоложки феномен на България. Неговия статут също би бил застрашен.

Започна нова офанзива за спасяването на водопада. Кюстендилско сдружение заедно със СДП „Балкани” заведодоха дело в Административния съд в Перник, защото РИОСВ-Перник издаде решение да не се прави ОВОС за това инвестиционно намерение. Първото дело бе отложено поради нередовно призоваване на инвеститора. Второ дело не се проведе, защото междувременно след натиск и от депутати Чакъров отмени решението на РИОСВ-Перник и върна нещата там. В края на април 2009 г. Чакъров отговори на депутатско питане, че няма да допусне строителство в Земенския пролом. Това обаче не е оповестено писмено.

От края на ноември 2008 г. две екологични сдружения в Кюстендил започнаха събиране на подписка против строителство в Земенския пролом и под водопада Скакавица. Досега са събрани около 1 000 подписа. Започна и онлайн подписка в уебсайта BG petition, където досега са се подписали 2 500 души.

Сега има затишие. Наскоро от РИОСВ-Перник заявиха, че след решението на министър Чакъров ново намерение на фирмата в Перник не е постъпило. Това навярно е временно. Вероятно ще бъде използвана евентуалната смяна на министъра след изборите и нещата ще се развият в един момент страшно бързо.

Призоваваме всички, които по някакъв начин са се докоснали до това чудесно място, да подкрепят подписката в Интернет.
Запознайте се с красотата на Земенския пролом и Полско-скакавишкия водопад.
Блог в защита на Земенския пролом с актуална информация по случая

За контакти: Сдружение "За жива природа" - Кюстендил (zajivapriroda at mail.bg), Севделин Атанасов (sevata at abv.bg)