Законите са за всички, а Пирин - за 'Юлен'?!

01 Юли 2011
5356
В около 18.00 часа на 30.06.2011 близо 200 човека излязоха за няколко минути на кръстовището до паметника "Партриарх Евтимий" в София. След 1 час в продължение на 15 минути протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около паметника "Васил Левски". Тези спонтанни акции целяха да насочат общественото внимание към продължаващите години наред беззакония в националния парк, където над 60 % от използваните в ски зоната ски писти и влекове са построени без изискуемите от закона разрешителни, а както се оказа в допълнение концесионера НЕ заплаща наем на държавата за близо половината от площта, върху която е разположил ски зоната.

Това става въпреки многобройните писма, сигнали и жалби на различни природозащитни организации на всеки етап от изграждането на незаконните писти в ски зона "Банско" до всяка отговорна институция в България, Европа и света.

Последните изказвания на представителите на най-отговорната за опазването на околната среда институция в България, Министерството на околната среда и водите, показват недвусмислено застъпничество на Министерството за частен инвеститор, който престъпва законите.

Снимки: Яна Пункина