Осем събития отбелязаха Европейските дни на птиците 2015

Събитието в столичния зоопарк премина под надслов „Пътешествията на застрашените птици”. Празникът започна с кръщаването на най-новия обитател на зоологическата градина – малкия креслив орел, който вече носи името Димитър. Посетителите пускаха в кутия своите предложения, а накрая, пред телевизионните камери, от проекта LIFE+ „Горите на орела“ изтеглиха предложението на 8-годишната Карина. За децата бяха подготвени и игри, с които да се запознаят с малкия креслив орел и широколистните дървета, тъй като горите са предпочитаното му място за гнездене. За най-съобразителните имаше награди.

Празникът в зоопарка продължи с приказка за деца и възрастни, разказваща за невероятните пътешествия на египетския лешояд по време на миграцията му, прожекция на филм за зимните квартири на червеногушите гъски и много игри, свързани с прелета на застрашените птици.
Събитието беше организирано с любезното съдействие на Екологичния научно-образователен център на Зоологическата градина „София“.
Пак в София, на пазара в жк „Борово“ имаше празник за децата, където те
имаха възможност да звуците, които издават различните видове птици, да направят пиле от конци или да си купят хранилка, с която да хранят дивите птици през зимата.

В Хасково, Бургас, Свищов, Провадия, Козлодуй и защитена зона Батова имаше организирани наблюдения на птици.
Общият брой на посетителите на всички събития беше 620. Бяха преброени общо 9914 птици. Най-интересните наблюдения бяха на видовете къдроглав пеликан, малък креслив орел, речен орел и малък корморан.
Европейските дни на птиците се провеждат всяка година в първия уикенд на октомври, организирани от BirdLife International, най-голямата мрежа от партньорски организации в световен мащаб. Посетителите наблюдаваха мигриращите птици и научиха интересни факти за миграцията и заплахите, които дебнат птиците по време на дългото им пътуване. Целта на Европейските дни на птиците 2015 беше да разкажат за чудесата на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици на зоните за размножаване, на миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка.
В честванията се включиха 37 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са стотици събития.