Парк „Странджа“ е готов да посрещне своите гости

През втората половина на февруари експерти на дирекцията обходиха най-новите маршрути, за да проверят дали елементите за интерпретация по пътеките са били пощадени от зимата. Оказа се, че зимата ги е пощадила за разлика от планински вандали, които са съборили табели или направо са си приблали табелите, които са им харесали. С днешна дата всички интерпретативни маршрути са проходими, малко кални, но има възможност да се извървят. Възстановени са липсващите или съборени и изкъртени елементи от интерпретативния замисъл. Редките растения в разсадника в м. „Качул“ също са преживели зимата и са в мното добро състояние. Тарилвото великденче и зелениката имат готовност да цъфнат, разбира се, когато им дойде времето, а то ще бъде много скоро.

През миналата година дирекцията на ПП „Странджа“ откри пет интерпретативни и един познавателен маршрут. Всяко едно от откриванията извикваше голям интерес у посетителите на парка.

Каним всички, които обичат природата и искат да се потопят в магията на Странджа планина за предстоящите празнични дни да дойдат при нас.

Напомняме само че интерпретативните маршрути са: „Прилепи в гората“, който тръгва от Малко Търново. Ако сте в с. Бръшлян имате възможност да извървите ИПМ „Билките в Странджа планина”. Интерпретативният маршрут „Птици“ стартира от село Синеморец. Това е един лек и много приятен маршрут чиято дължината е 4 км през лонгозна гора край река Велека. Ръководството на природния парк разработи пътека в „В царството на зелениката”. Той тръгва от с. Кондолово на север и се спуска през вековна дъбово-букова гора към Мързевски дол. Много хубав и лесен маршрут е „Реката“, чията отправна точка е с. Кости. Той ще ни покаже кой живее в реките ни и около тях. Маршрутът „Хищници“ ще ви отведе в м. „Парория“. Докато стигнете до там вече ще знаете кой и къде живее в гората, как изглежда, колко тежи и с какво се храни.

Разрушените от зимнинте наводнения мостове в района на Изворите на река Младежка – вече са напълно възстановени. Това стана възможно със съдействието на "Кроношпан България“ ЕООД Бургас и на фондация "Биоразнообразие". Строителите, които извършиха възстановяването, предоляха много трудности в скалистия и труден терен. Възстановени и реновирани са десетки заслони, чешми, огледни места, кули за наблюдение. При навлизане на територията на парка ще ви посрещнат и нашите нови тотеми, които пазят природата на парка за вас.

Приятен път на всички наши посетители-туристи, с пожелание да пазят природата чиста и да помислят, че и други след тях искат да видят красотата на природата.