Граждани за Рила

Граждани за Рила
“Граждани за Рила” са неформална, независима, непартийна гражданска група, която работи за запазена природа и устойчиво развитие на Рила и България, гарантирани чрез законност, гражданско участие и реален граждански диалог с властта. Успешните модели в кампанията за Рила водят до развитие на гражданското съзнание за опазване на природата в цялото общество. Сред целите е промяна на нагласата “от нас нищо не зависи” у българина. „Граждани за Рила” възникна спонтанно през октомври 2007 г. в отговор на незаконното строителство на ски курорта “Супер Паничище”. По-късно кампанията се разрастна и включи всички случаи на незаконно строителство в Рила – Супер Боровец, Картала, Искровете и др. Групи от граждани за Рила има в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и други.

Основни направления на дейността са: публични прояви в защита на Рила – шествия, протести, фото изложби, концерти; информационни срещи в цяла България за незаконното строителство в Рила; издаване на брошури; събиране на подписки; съорганизиране на почиствания, залесявания и палаткови лагери сред природата; работа с медии; работа с институции; работа на ниво Европейски съюз.

Кампанията за Рила обединява усилията на стотици граждани в България и света в името на запазване на планината от спекулативно свръхзастрояване, което ще унищожи уникалния й природен ресурс за бъдещо устойчиво развитие. Кампанията за Рила тече от 2005 г., следейки ски курорта Супер Боровец, по-късно и Паничище, Картала и Искровете. Особено силен тласък кампанията получи със спонтанните граждански акции на Паничище от 20 август до 27 октомври 2007 г. „Граждани за Рила” възникна спонтанно в отговор на незаконното строителство над Паничище. Благодарение на информационното турне за Рила през зимата и пролетта на 2008 г. „Граждани за Рила” активно заработиха и по градове в цялата страна – Варна, Пазарджик, Бургас, Велико Търново, Русе, Карлово, Трявна, Пловдив, Плевен, Силистра, Габрово..., както и във Франция и Германия. „Граждани за Рила” е член на коалицията от неправителствени природозащитни организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

Из цяла България досега са организирани стотици презентации, шествия, протести, събиране на подписки, концерти, фото изложби, артистични прояви, обучения по гражданска активност, в които се включиха стотици хиляди граждани. От страна на експертите са изпратени стотици сигнали до българските институции (изпълнителна и съдебна власт) и жалба до Европейската комисия за нарушения на европейското законодателство. По жалбата има заведена наказателна процедура срещу България за неспазване на европейското екологично законодателство.

Един от апогеите на кампанията бе проведеният през август 2009 г. поход „Обичам Рила, ходя пеша!”, по време на който над 70 души изминаха 90 км за 4 дни, за да стигнат пеш от Витоша през Верила до Рила и Седемте рилски езера и така демонстрираха на практика най-добрата и здравословна алтернатива на презастрояването и комерсиализирането на планината.

Филми за кампанията за Рила:
Филм 2007 г.
Филм 2008 г.

Проектът „Паничище-Езерата-Кабул” е един от осемте проекти за ски курорти, планирани на територията на Национален парк „Рила” и проектозащитена зона „Рила-буфер”. Четири от проектите се строят в момента незаконно - освен Паничище, това са Супер Боровец, Искровете и Бодрост-Картала.

„Паничище-Езерата-Кабул” предвижда 27 ски писти и съоръжения, 80 % от които на територията на НП „Рила”, където по закон е забранено строителството, включително на ски писти и съоръжения. Проектът нарушава 8 български закона и 2 европейски директиви. Над 180,000 български и чужди граждани за подписаха в защита на планината от ски курорти. При връчването на подписката 4 европейски депутати и самият комисар по околната среда и водите г-н Ставрос Димас изразиха своята загриженост и подкрепа за Рила. (http://forthenature.org/news/381, http://forthenature.org/news/379, http://forthenature.org/video/87/)

Всички документи, събрани до момента, доказват незаконността на строителството. Видно е, че става въпрос за пране на пари и реализиране на бързи печалби, като се пренебрегват законите, интересите на национално и местно ниво на гражданите. Справката в Дакси показва, че инвеститорът „Рила спорт” е собственост на офшорна компания, регистрирана на Вирджинските острови, а Сдружението на местните хора е пряко свързано с руските инвестиционни интереси и БИГ холдинг, изкупил стотици декари за застрояване в района на Паничище. Списание Шпигел в статията “България в задушаващата прегръдка на мафията” описва влиянието на дупнишката мафия в района, и обяснява мълчанието и страха на местните хора да говорят срещу проекта Паничище.

В подкрепа на устойчивото развитие на общините около НП „Рила” се създаде Стратегия за устойчиво развитие на общините около НП „Рила”. В нея участваха и представители на местната власт, бизнес и граждани. Създадена е работна група за устойчиво развитие - Пан Паркс група. В южната част на Рила вече се постигат значителни успехи в областта на алтернативния туризъм - селата Добърско, Горно и Долно Драглище, Бачево и др. успешно развиват малък и среден бизнес, свързан с природните ресурси.

Сред целите ни е промяна на нагласата “от нас нищо не зависи” у българина. Гражданите изграждат умения да се информират, да действат и работят за защита на закона и обществените интереси. Предметът е Рила, но уменията се прилагат и за възникнали местни проблеми (сечта на градинката в Севастопол във Варна, спасяването на гората от незаконно изсичане във Велико Търново, кампания срещу добивана злато с цианиди в Пазарджик).

Кампанията за Рила се финансира от проекти на неправителствените организации в коалицията „За да остане природа в България”, както и от собствени проекти на „Граждани за Рила”, подпомагани административно от Екологично сдружение „За Земята” и финансирани от Фондация Terre Humaine и други. „Граждани за Рила” събират доброволни дарения, разходвани за пътни разходи, телефон и Интернет. Самофинансирането се допълва и от продажбата на тениски с послания за Рила.

Кампанията за Рила се подкрепя от хора на изкуството, науката и бизнеса, от граждани, сред които фотографът Александър Иванов, поетът бард Тодор Янкулов, акробатката Бенита Примо, кукленият театър Ателие 313. Кампанията се подкрепя от известни лица в България, сред които доскорошния американски посланик в България Н.пр. Джон Байърли, както и от предишния ирландски посланик Н.пр. Джефри Кийтинг.

Голяма част от екипа на кампанията има горчив опит в кампанията “Спасете Пирин” срещу незаконното застрояване на Банско. Резултатите от него са вече известни не само в България, но и в Европа. Филмът за Банско “Банко и Добри” на ЕС „За Земята” прави паралел между възможностите за устойчив туризъм и съсипията на мащабните ски курорти. Той беше отличен с голямата награда за документален филм на Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна 21 век” в Копривщица през 2008 г.

Досегашното развитие на плановете за ски курорти в Рила много напомня на случая Банско. С една разлика: обществената подкрепа за Рила е по-мобилизирана и по-силна. От нас зависи да запазим Рила и българските планини!

Други наши членове

Виж всички членове