Календар

Да свършим работа на институциите - гражданска проверка в Рила

На 2ри септември малка група граждани и представители на неправителствени организации ( Зелени Балкани) се качи до строителната площадка на път и лифт над Паничище в Рила.

Проверката категорично установи, че 1/3 до 1/2 от трасето на лифта попада на териотирията на Национален парк "Рила".

За лифта няма издадено нито разрешително от Миснитерството на околната среда и водите, нито концесия за ползване на държавната собтвеност. До дни ще бъдат оповестeни резултатите от замерването с GPS апарати, които ще покажат къде и колко пътя влиза в парка. От работници на строителната фирма стана ясно, че противоерозионни мероприятия на отсечените склонове на пътя няма да бъдат предприемани. Това вероятно ще причини свлачища и ерозия.

Още с пристигането си групата граждани беше посрещната от пазителите на обществения ред и заместник кмета на Община "Сапарева баня" - инж. Васил Maргин. Полицията се беше отзовала мигновенно на сигнала, че група граждани може да блокира пътя. На въпроса защо няма кой да спре незаконния строеж, на природозащитниците беше обяснено само, че сигналът им трябва да се подаде в писмен вид и действия ще бъдат предприети в едномесечен срок.

След това бяха събрани личните карти (на тези, които си ги дадоха) и съставен списък с непокорните граждани. Заместник-кметът на Община "Сапарева баня", г-н Maргин, гузно избягваше отговори на въпросите на гражданите и безочливо излъга, че било провеждано обществено обсъждане за въпросния проект. Освен това твърдеше, че са издадени необходимите разрешителни, които не можа да цитира, тъй като не ги носел в себе си.

Снимката е от акцията на 2ри септември. Още можете да видите в галерията.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини