Гората каквато не я познаваме

WWF България
27 Ноем. 2009
4615
Гората  каквато не я познаваме
Един от фотосите разкрива, че българските гори осигуряват около 85% от водния отток в страната или около 3,6 млрд. м3 чиста питейна вода. Сегашните закони, обаче, не изискват от ползвателите на водните ресурси - за питейни цели, напояване, производство на енергия и др., да поддържат горските екосистеми.

Изложбата е част от кампанията на WWF за опазване на българските гори „Гората не е само дървесина”. От WWF припомнят, че новото правителство започна реформа в горската система, включително и изработване на нов закон за горите, но са необходими трайни промени, които да гарантират опазването и доброто управление на българските гори. Част от кампанията на WWF e национална петиция, която ще бъде внесена в Народното събрание и Министерски съвет. Петицията настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени. До момента петицията са подписали над 30,000 българи.

Изложбата „Гората, каквато не я познаваме” е част от седмицата на Зеленото кино в София. Организатори на фестивала са Фондация „Европейски екологичен фестивал” (www.euroekofest.org) в партньорство с Чешки културен център и Екологично сдружение „За Земята”. Изложбата може да се види от 30 ноември до 6 декември 2009, 17.30 – 20.00 ч. , в Чешки културен център, София, бул. „Раковски” 100.

На 1 декември от 19:00, като част от седмицата на Зеленото кино, Живко Богданов, координатор на програма „Гори” на WWF, ще представи кампанията „Гората не е само дървесина” и ще изнесе презентация за добрите световни практики в управлението на горите, към които се стреми и България.

Входът е свободен.

За контакти
Ива Братанова, ibratanova@wwfdcp.bg, +359 2 950 50 40