Съмнителна авария на незаконен лифт

Граждани за Рила
06 Дек. 2009
6868
Съмнителна авария на незаконен лифт
Въпросният лифт е незаконен и „Граждани за Рила” смятат, че е задължение на българската държава най-после да разруши това съоръжение. Именно поради факта, че лифтът не разполага с необходимите екологични оценки, Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България само преди две седмици. Процедурата е резултат от над двегодишна кампания за спазване на законността в Рила, включваща граждански шествия, подписки, петиции до българските институции и Европейския парламент, артистични акции, изложби, концерти и пешеходни походи. Информационната кампания на „Граждани за Рила” продължава и в момента с фотоизложба за Рила в Централна ЖП гара в София, както и с ежеседмични граждански присъствия преди заседанията на Министерския съвет всяка сряда.

След серия добре обосновани сигнали на „Граждани за Рила” и неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа в България” до Европейската комисия и Европейския парламент на 30 април 2009 г. Европейският парламент гласува решение, че Европейската комисия трябва спешно да накара българската държава да спазва европейското законодателство. Само преди броени седмици Европейската комисия изпрати писма за старта на двете наказателни процедури във връзка с нарушаване на европейското законодателство в Рила.

Правителството се смени, но нарушенията в Рила продължават и в момента. През тази седмица бе констатирана незаконна сеч за прокарване на ски писти, включително и на територията на Национален парк Рила, потвърдена от проверка на контролните органи. Тези незаконни сечи попадат под ударите на няколко члена от Наказателния кодекс, но компетентните органи отново не ги забелязват. Подробности за случая можете да получите на: [url">http://forthenature.org/news/1173/ и [url">http://forthenature.org/gallery/223/. Освен това лифтът е построен върху свлачище, което ежедневно заплашва живота на много хора. „Граждани за Рила” са обезпокоени, че този много по-голям проблем не се коментира нито от медиите, нито от институциите.

Бихме искали да припомним, че преди година в друг незаконен лифт в Рила увисна г-н Сергей Станишев. За аварията отново бяха обвинени първо прирозащитници, после спиране на тока (на снимки от събитието се виждат обаче светещи крушки на станцията), а накрая случаят се потули изцяло.

Настояваме компетентните държавни институции да разследват сериозно всички тези нарушения.

За контакти:
Вера Петканчин, „Граждани за Рила”, тел. 0899 38 58 59
Магдалена Славова, „Граждани за Рила”, тел. 0896 628 958