Календар

Цачева и Борисов не спазиха обещанията си към българските граждани

Цачева и Борисов не спазиха обещанията си към българските гражданиЗаконът за ГМО – един съдран парцал с огромни дупки!

СОФИЯ, 7-и март. Българското общество за пореден път остана измамено от разминаването между обещания и дела на властта, което лъсна след последното скандално заседание на Комисията по околна среда и води по Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) преди внасянето му за 2-ро четене в пленарна зала.

Нито едно от исканията на гражданите, депозирани през последната седмица при председателя на Народното събрание Цецка Цачева, не бе взето предвид, както бе предварително обещано. Твърденията на премиера Бойко Борисов, че в България извън лабораториите няма да има ГМО независимо, че страната може да търпи санкции от ЕС, и уверенията на Цецка Цачева, че става „гарант за опазването на българската природа и национални интереси”, увиснаха като спукани балони пред голите факти в новите текстове от закона:

* Отпадна забраната за полеви опити с генетично манипулирани пшеница, лоза, маслодайна роза, тютюн, овошки и зеленчуци;
* Отглеждането на ГМО с търговска цел не е забранено дори в зоните от националната екологична мрежа и без никакъв буфер около тях;
* Отстоянията за пространствена изолация на ГМ култури от други насаждения са минималните предложени, вместо максималните;
* Няма никаква гаранция и срок за въвеждане на предпазна клауза за забрана на разрешени в ЕС генно манипулирани хибриди;
* Няма я и поисканата от природозащитниците задължителна оценка за съвместимост с цел опазването на зоните от Натура 2000 и 30 км около тях, каквото е изискването на Закона за биологичното разнообразие и което не само е заплаха за българската природа, но и противоречи на Европейските директиви за опазване на местообитанията и птиците.

И още:

Властта наложи пълно мълчание по въпроса ще се задейства ли изобщо предпазна клауза за разрешените в Европа царевица MON810 и картофите „Амфлора”, пуснати преди дни, независимо от обещанията на Борисов за „никакво ГМО извън лабораториите”.

Нещо повече – властта не дава обяснение защо за пореден път е допусната намеса от чужда сила във вътрешните работи на България, която по Конституция е суверенна държава. След безпрецедентното лобиране на американския посланик Джеймс Уорлик за ГМО преди седмици, дни след това подобно изказване направи и председателят на Европарламента Йежи Бузек. „Аз съм против генетично модифицираните организми, защото не знаем какъв ще е дългосрочният ефект от тях. Не може обаче да победим в тази битка", каза Бузек при посещението си у нас на трети март. Дали това е така, може всеки сам да прецени, особено на фона на категоричните откази от ГМО на неговата собствена родина Полша и други държави като Германия, Франция, Австрия, Ирландия, Гърция, Кипър.

Хронологията на лъжата

Точно преди седмица, на 28-и февруари, непосредствено преди организирания протестен концерт против ГМО, част от организаторите бяха спешно извикани при Цецка Цачева, за да бъдат укорени в липса на доверие към нея по поетия по настояване на премиера ангажимент да съблюдава и съдейства, че в закона ще залегнат исканията на неправителствените организации и гражданите, за да се създадат максимални пречки пред разпространението на ГМО в България.

Госпожа Цачева увери представителите на протестиращите, че е на тяхна страна, че е приела изпратените преди дни техни предложения и ще се съобрази с тях. Обеща да разгледа доклада по закона заедно с представителите на протестиращите и дори да го върне за преразглеждане, ако той не ги удовлетворява. В замяна Цачева поиска единствено представителите на протестиращите да успокоят събралите се на концерта хора и медии, като ги уверят от трибуната, че управляващите са поели твърд ангажимент да се съобразят с техните искания.

Силно обнадеждени от така категорично изказаната подкрепа, протестиращите се довериха на обещанията на Цачева и се съгласиха с нейните искания. Доверието им беше подкрепено и от думите на премиера Борисов в ефира на Нова ТВ от сряда, че са се ангажирали заедно с Цецка Цачева като гаранти пред българското общество да не допуснат ГМО извън лабораториите дори и под заплаха от санкции от ЕК, както и от обявлението, че Комисията по околна среда и води отново ще гледа на свое заседание Закона за генетично модифицираните организми.

Само дни по-късно обаче се оказа, че и в това правителство има големи разминавания между обещания и реални дела. Председателят на комисията Искра Михайлова не прочете внесените предложения пред членовете на комисията. Вместо това се задоволи да отбележи, че те са внесени в комисията в петък от представляващия обществеността адвокат Александър Коджабашев. За тяхно съжаление от техните конструктивни предложения бе приета едва една козметична промяна. Освен това представителите на неправителствения сектор бяха порицани от Цачева, че излишно вдигат шум пред Бузек по темата за ГМО, което пък наложило той да повдига въпроса пред Борисов.

„Нима това значи, че българските граждани нямат право да изразяват позиция като граждани на свободна страна и пълноправни граждани на Европейския съюз. Отново ли сме в позицията да свиваме послушно опашки пред по-големия брат? Какво е това национално достойнство, което демонстрират управляващите, като забравят обещанията си, дадени на българските граждани само, за да угодят на един високопоставен чуждестранен политик”, пита реторично Людмила Савева, член на Инициативния комитет.

Какво искаме и защо?

Основните искания на протестиращите, прецизирани и подготвени с помощта на адвокат Александър Коджабашев, експерт в областта на законодателството за биологичното разнообразие, са:

* Да се забрани отглеждането с търговска цел на ГМО в защитените зони и територии от националната екологична мрежа за постигане целите на Закона за биологичното разнообразие. Сега действащият закон, както и приетите от Комисията изменения, забраняват в зоните от НАТУРА единствено полевите опити, но не и производството на ГМО.

* Да се въведе задължително изискване производството на ГМО в 30 км пояс около зоните от НАТУРА да се разрешава единствено и само след положителна оценка за съвместимост с опазването на зоните.

* При стартирането на процедура по предпазната клауза да се налага временна забрана над съотвения ГМО, докато приключи процедурата.

* Да се наложи изрична забрана за полеви опити с традиционните за България култури. В сега действащия закон има такава забрана, докато в промените му тя отпада.

Бележки:

Генетично модифицирани организми (ГМО): По дефиниция на Закона за ГМО и европейските директиви "генетично модифициран организъм" е организъм, включително микроорганизъм, в който генетичният материал е бил променен по начин, който не настъпва естествено при чифтосване и/или естествена рекомбинация. В това понятие не се включва човешкият организъм.

Законът за ГМО: Първият Закон за генетично модифицираните организми в България е приет през 2005 г. Дотогава почти няма регулация по отношение на освобождаването на ГМО в околната среда, прилага се само наредба, която не налага сериозни ограничения върху дейността. Законът бе по-рестриктивен, в сравнение с други подобни закони в ЕС. Новите промени в закона бяха приети на първо четене на 13-и януари 2010 г. Законопроектът бе приет с 89 гласа „за”; 36 гласа „против” и 1 „въздържал се”. Какъв позор – половината от избраниците на българския народ отсъстват при гласуването на толкова значим закон!

За контакти и повече информация:

Людмила Савева, 0888 304530, lsaveva@yahoo.com

Борислав Сандов, 0887096757, borislavsandov@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5978 посещения 10 коментара

Коментари

 1. IZRUDA
  2010-03-12 19:16:39

  Поздравления към правителството на бате Бойко, за грандиозния провал по въпроса за ГМО... Браво, по-добре не бихте се справили..

 2. Г
  2010-03-11 00:13:50

  Хак да ви е тъпанари, които гласувахте за Б.Борисов и го натресохте на цялата държава. Колкото повече стои на власт, толкова повече години няма да се измъкнем от кризата. Затова, да си подаде оставка и до изстрадаме едно 3 месечно служебно правителство, отколкото да увеличаваме годинините на кризата.

 3. elitsa
  2010-03-10 23:24:39

  От 4 години купувате и ядете продукти с % ГМО ! Та питам - къде бяхте до сега да протестирате а сега се сетихте изведнъж!
  И кво като е внесено за гласуване без промени може и да не се приеме !!!

 4. Калашников
  2010-03-09 23:15:06

  Тия ще се вразумят само от комисията "Калашников" !!

 5. законодателен
  2010-03-09 20:05:09

  РЕФЕРЕНДУМ

 6. Georgina Kostadinova Georgieva
  2010-03-09 18:37:35

  В никакъв слу4ай не бива да позволим ГМО в България !

 7. Софрони Милев
  2010-03-09 17:20:47

  Истинската храна ни е нужна!

 8. Кирил Костов
  2010-03-09 16:23:36

  Ами да организираме протести по градове и да излизаме на улиците, то с приказки до никъде няма да стигнем.

 9. Милена (Меми)
  2010-03-09 12:47:42

  Позор! Трябва да сме твърди сега, колкото и да е трудно. Само така нашите деца след време няма да се питат същите въпроси: "Нима това значи, че българските граждани нямат право да изразяват позиция ...Отново ли сме в позицията да свиваме... Какво е това национално достойнство, което...”
  Супер трудно е, но аз категорично не искам дъщерите ми да се сблъскват с това чувство на безсилие и липса на държавност, усещане за разграден двор и никакво мъжество сред политиците. И ще правя каквото трябва. Дори и да стане за внуците ни. Нали?
  Браво на всички вас, Людмила, Борислав, адв. Коджабашев и останалите. Знам колко е трудно, защото самата аз се боря с вятърните мелници в тази кауза:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=330826497574&ref=mf

  Успех и казвайте какво да помагаме.

 10. Диян Стоянов Добрев
  2010-03-09 12:22:07

  Трябва да Сме твърди - докрай в исканията си .. всъщност Ние искаме едни прости неща които да са записани и да се спазват стриктно в Закона за храните - \"\" в България да не се ядат , произвеждат и внасят ВРЕДНИ храни!!!

OFF

Последно качено » Новини