С фотоизложба „Месец на Рила” продължава към Омуртаг

Граждани за Рила
12 Март 2010
5770
С фотоизложба „Месец на Рила” продължава  към Омуртаг
Кампанията „за Рила” е един от малкото в България успешни модели за граждански инициатви за опазването на природните дадености, който може да се приложи устойчиво и за община Омуртаг за местностите „Кайника”,” Зелената пътека’ „Синята пътека”, района на Стеврек, еко- пътека „Стара река”, Лиса планина.

Впечатляващите авторски фотографии ще украсят залата на Обредния дом. Снимките разкриват необятната красота на планината и предизвикателствата пред всички нас да я запазим чиста и свята- красиви снимки, шокиращи снимки, саркастични снимки, активистки снимки от Рила, похода „Обичам Рила, ходя пеша”и от други места, където човешкия фактор е довел до нежелани последици.

Авторите са победителите от конкурса „Обичам Рила”, който се проведе през есента на миналата година сред фотографи от цялата страна. Чието жури бе Александър Иванов, един от най-добрите пейзажни фотограф на България. Победител за 2007 г. в две от категориите на фотографския конкурс на National Geographic България. Автор на фурористичната фотоизложба "360° България", първата по рода си арт-инициатива на „Моста на Влюбените” в София.

Омуртагчани ще могат също така да се информират за предизвикателствата пред гражданското общество, свързани с незаконното строителство на обекти от проекта за ски - курорт „Супер Паничище” на територията на Национален парк „Рила” , както и с екологичните казуси за горите на Община Омуртаг. Ще бъде стартирана и подписка за запазването на местността за отдих и туризъм на жителите на Омуртаг- „Кайника”.

Докато плановете за застрояване на Рила продължават да застрашават неоценимата й природа, творците ще се опитат със силата на изкуството да привлеката вниманието на минувачи и посетители. В изявите си те противопоставят красивото на незаконното и безценното на продажността, задават въпроси и търсят решения за това, което се случва в района на Седемте рилски езера. „Месец на Рила „- една програма за събуждане и отключване на гражданската активност и съзнание.

Организаторите благодарят на партньорите си от: Магазин „Стената” и на партньорите Коалиция „За да остане природа в България”, Магазин за художнически материали „Слънчоглед”, Екологично сдружение „За Земята” и Фондация Terre Humaine, Швейцария, печатница Принт-бг, Община Омуртаг. Изказват специални благодарности на младежки клуб по екология „Зелен лъч” при гр. Омуртаг, както и на Атанас Димитров и Юлиян Младенов, Янина Танева.

За контакти:

Магдалена Славова, „Граждани за Рила”, тел. 0896 628 958

Вера Петканчин, „Граждани за Рила”, тел. 0899 38 58 59