Над 633 хил. стандартни електрически крушки са угаснали в София за „Часът на Земята” на WWF

WWF България
29 Март 2010
3959
Над 633 хил. стандартни електрически крушки  са  угаснали в София за „Часът на Земята” на WWF
Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 315 и 375 хиляди души. През 2009 г. по време на „Часът на Земята” в София спадът беше с 22 мегавата или тогава са участвали между 180 и 270 хиляди души.

Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат съпричастност да се предприемат сериозни действия срещу климатичните промени и за опазването на природата.

В „Часът на Земята” се включиха официално и поне 44 български града, сред които и 10-те най-големи, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности. В София притъмняха десетки известни места, сред които Народният театър, катедралният храм „Александър Невски”, Софийският университет, сградите на парламент, президентство и Министерски съвет. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на факли в градината на Народния театър.

През 2010 г. „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF обиколи 126 държави и територии. (През 2009 г. те бяха 88.) Почти 1300 световноизвестни места угасиха осветлението си за един час от 20.30 ч. местно време, за да покажат, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Включиха се 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.

Пирамидите и Сфинксът в Гиза, най-сериозният символ на съвместните усилия в древността, беше сред паметниците на човешката култура и природните чудеса, които угасиха осветлението за „Часът на Земята”, заедно със Забранения град в Пекин, Айфеловата кула и Триумфалната арка в Париж, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Бранденбургската врата в Берлин, Акропола в Атина, Колизеума и фонтана Треви в Рим, моста Голдън гейт в Сан Франсиско, операта в Сидни, моста над Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад.


В „Часът на Земята” се включиха и най-малко 44 български града:

София

Асеновград

Белене

Белоградчик

Благоевград

Бургас

Бяла

Варна

Велики Преслав

Велико Търново

Велинград

Враца

Габрово

Горна Оряховица

Гулянци

Две могили

Добрич

Долна Митрополия

Исперих

Козлодуй

Котел

Кюстендил

Ловеч

Лом

Несебър

Никопол

Плевен

Пловдив

Попово

Разград

Разлог

Русе

Своге

Севлиево

Сливен

Смолян

Стара Загора

Троян

Трявна

Търговище

Хасково

Ценово

Чипровци

Шумен

Сред сградите, които угаснаха за „Часът на Земята 2010” в София бяха:

Народно събрание – сградите на пл. "Батенберг" и пл. "Народно събрание", Министерски съвет, администрация на президента, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Народен театър „Иван Вазов”, Театър на българската армия, театър ”Сълза и смях”, Национална художествена галерия и Етнографски музей, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национална художествена академия, Национален архелогически институт и музей, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, катедрален храм „Александър Невски”, църква „Св. Неделя”, църква „Св. София”, Руска църква, Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, паметник на Цар Освободител, паметник на Васил Левски, Гранд хотел София, НДК, ЦУМ, БНБ, банка BNP Paribas, магазини и светещи реклами на „Глобул” и „Германос”, "Бизнес парк София", централа и офиси на "Овергаз", светещи реклами на "Кока Кола", бар "Casa de Cuba", бирхале "Амстердам", ресторантите "Mediterraneo", "Torό", "The Sushi Bar", "La Piccola Casa" и "Hamachi", "Бар на края на вселената", ресторанти "Happy".

Британският посланик Н. Пр. Стийв Уилиамс и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков са официалните лица на „Часът на Земята 2010” в България.

Снимки и видео материал със свободен достъп може да получите на http://earthhour.panda.org/

Всички подробности за „Часът на Земята” в България може да следите на http://wwf.bg