Равносметка за 2010 и планове за 2011 на WWF в България

WWF България
23 Дек. 2010
7344
Равносметка за 2010 и планове за 2011 на WWF в България
Изминалата 2010 година беше изпълнена с множество предизвикателства:

- Кампанията за българските гори: Благодарение на усилията на WWF и коалицията „За да остане природа в България”, както и на 70-те хиляди души, подписали петицията на WWF за опазването на горите, опасни текстове отпаднаха от последния вариант на новия закон, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента. Противопоставихме се на опити за унищожаване на защитена природа в природните паркове Витоша и Сините камъни и в националните паркове Рила и Пирин.

- За трети пореден път организирахме Национален ден на природните паркове в България, отново с подкрепата на Глобул и администрациите на 11-те природни парка. С помощта на 3000 доброволци от всички краища на страната почистихме и подновихме част от туристическата инфраструктура в 11-те природни парка – Витоша, Странджа, Русенски Лом, Персина...

- България се включи за втори път официално в „Часът на Земята на WWF”, като участваха над 40 града от общо над 4000 в цял свят, а близо 45 познати сгради в центъра на София затъмниха фасадите си като знак да се предприемат сериозни действия по климатичните промени.

- Продължи работата по два дългосрочни проекта за възстановяване на редки растителни и дървесни видове в 10 български природни парка, както и за опазването на белооката потапница и малкия корморан по долното течение на Дунав.

- Благодарение на усилията на WWF и коалиция „Чиста храна, честен поминък” фермерите, които произвеждат мляко, получиха право да продават законно млечни изделия, направени от него, при определени условия.

През 2011 година предстои:

- Продължаваме кампанията за опазване на българските гори до окончателното приемане на новия закон.

- Започваме кампания за осиновяване на редки и застрашени български животински видове, чиито местообитания WWF опазва. Вижте повече на http://bulgaria.panda.org/donate/

- През цялата година ще обръщаме внимание на опазването на българския участък на река Дунав и нейните притоци. Започваме с фотоизложба «Дунав идва в София» на Александър Иванов и още петима известни фотографи от 11 януари в Софийски университет «Св. Климент Охридски».

- На 26 март, събота, 20.30 ч. за пореден път ще посрещнем „Часът на Земята на WWF” в България.