Къде какво ще се строи...

20 Фев. 2007
32
В. Дневник

Къде какво се планира

Шабленско езеро - има проект за ваканционно селище около Шабленската тузла

Дуранкулашко езеро - по неофициална информация земите, северно от Дуранкулак, вече са купени за застрояване. Има заявен интерес за изграждане на комплекс с 10 хил. легла

Калиакра - на тази територия е планувано нашумялото селище в арабски стил за 100 млн. евро, има планове за голф игрища и интерес за ветропаркове от няколко компании. Трите зони попадат в полезрението на енергийната компания Ей И Ес (AES) за енергийни паркове.

Варненско-Белославски езерен комплекс - в стратегическите документи на Варна е залегнало там да се преместят товарните терминали на Варненското пристанище, макар че избраното за това място е в защитената местност "Казашко" и жителите на едноименното село са против проекта. Освен това в Белославското езеро "Газтрейд" започва да строи най-големия в Източна Европа комплекс с пристанище и складова база за газ и течни горива, за което компанията вече е купила 100 декара.

Долината на река Батова - там също има желания за ветроенергийни полета, голф игрища и ваканционни комплекси, сред които е проектът "Голдън вали" (Golden Valley) на варненската "Евросилекс" за 100 млн. евро. От години има искания за изграждане на нови манганови мини край с. Оброчище, което според еколозите би отровило реката, резерват "Балтата" и Албена. Затова курортният комплекс води дела. От общината в Аксаково заявиха, че имат стотици заявки за подробни устройствени планове и смяна на статута на земеделски земи.

Иракли - Емине - има стотици инвестиционни намерения. Зоната стана известна с проекта на "Суис пропъртис" за ваканционно селище. Освен това "Русалка" има голф проект. Общинарите в Несебър започнаха вече наред да одобряват устройствени планове.

Камчия - миналата година израелска фирма искаше да строи вилно селище с 250 апартамента, но "заплахата" от "Натура" замрази включването на терена в новия устройствен план на община Аврен. Очаква се сега това да бъде направено до октомври. Кметът на Москва Юрий Лужков купи 128 декара, за да изгради вилно селище и спортен комплекс. Според кмета на общината Красимир Тодоров заявените руски инвестиции в района ще стигнат 100 млн. евро

Плаж Шкорпиловци - имаше проект за изграждане на най-големия курорт на Северното Черноморие - с 35 хил. легла за 1 млрд. лв., който позамря. Кметът на Долни чифлик Борислав Натов се зарадва на отлагане на зоната за "Натура" и заяви, че до октомври ще тече ускорена процедура по актуализация на устройствените планове. В Шкорпиловци строи и ирландската "Кендар".

Дервентски възвишения - вероятно отложено заради нефтопровода Бургас - Александруполис. Еколозите твърдят, че той може да се реализира, без да вреди на видовете, като се избягват определени места

Провадийско-Роякско плато - има проекти за вятърни генератори и кариери за инертни материали

Добростан - зоната е в Родопите над Пловдив. Тя включва резерват "Червената стена". Еколози предполагат, че причината за отлагането й са дърводобивът и намеренията за изграждане на малки водни централи

Бакарлъка, Бургаско - план за изграждане на ваканционен комплекс при с. Росен с голф игрища и спортни съоръжения

Палакария, Самоковско - "Главболгарстрой" иска да строи спа-комплекс

Триград - Мурсалица, Родопите - за този район има неофициална информация, че масово се сече дървесина и се прехвърля директно в Гърция. Има намерения и за ски комплекс под връх Перелик.

Среден Пирин - Алиботуш - проект за ветрогенераторен парк на и около връх Орелек. По неофициална информация вече се готви ОВОС. Има планове и за местността Попови ливади. "Там вече има застрояване, за което се изсичат вековни смърчови и борови гори", твърди Шурулинков от БАН. По думите му районът на юг от Попови ливади отговаря на всички изисквания за строг природен резерват. В зоната има желания за изграждане на мини ВЕЦ. Някои вече са изградени или са почти готови, а други чакат одобрение.