За Коледа купете елха, която можете да отглеждате целогодишно в дома си

WWF България
15 Дек. 2011
3648
За Коледа купете елха, която можете да отглеждате целогодишно в дома си
Ако не разполагате с време да отидете до съответното горско стопанство, можете да купите дръвчето и от търговците във вашия град. Важното в такъв случай е да се уверите, че произходът му е легален, т.е. то не е резултат от бракониерство. Изискайте документ, който да доказва покупката (например фактура).

Най-често срещаните коледни дръвчета в България са бяла ела, обикновен смърч, бял и черен бор. По-редки са дуглазката ела, кедърът, сръбският и сребристият смърч, които са чужди видове, но се произвеждат и в българските разсадници. Имайте предвид, че много от предлаганите на пазара коледни дръвчета (особено в големите вериги и в цветарските магазини) са произведени извън страната и не са адаптирани към местните условия, поради което е твърде възможно да не оцелеят след засаждане.

Другият важен въпрос е как да съхранявате вашето дръвче така, че да бъде годно за засаждане през пролетта. Елхата не бива да прекара в дома ви повече от две седмици. През това време тя трябва да се полива редовно и да се държи далеч от радиатори, печки и други източници на топлина. След този период изнесете дръвчето на балкона.

Най-подходящото време дръвчето да бъде засадено навън е в края на февруари или началото на март. Важно е да изберете къде точно да стане това. Засадете го в двора, пред блока или в парка на определените за това места. В никакъв случай на засаждайте дръвчето в планината или в защитена територия – привнасянето на чужди видове има негативен ефект върху местната растителност.

Aлтернативен вариант е да изберете дърво, което може целогодишно да се гледа у дома. Подходяща е например стайната ела (т.нар. араукария). Тя е с меки, дълги до сантиметър и половина иглички и обича хладните и светли помещения и редовното поливане. Лятото може да бъде изнесена на сенчест балкон.

И още:

* Изпрати поздрав за празниците
Поздравителните картички са неизменна част от празника. Съветваме ви да изберете електронни или такива, изработени от рециклирана или FSC сертифицирана хартия.

* Украсата
Избягвайте пищните декорации от електрически коледни лампички. Вместо това, можете да изработите украсата си сами, като ангажирате цялото семейство. Какво по-хубаво от още един повод да сте заедно?

* Подаръците
Има ли нещо по-хубаво от подарък, изработен специално за любимия човек от вас? Ако искате да сте наистина оригинални – посетете нашата страница на адрес http://wwf.bg/donate/ и научете как можете да дарите от името на приятел или близък за опазването и възстановяването на места, където се срещат рис, лалугер, пеликан или морски орел, и така да направите необикновен подарък.

* Празничната трапеза
Изберете за трапезата си продукти с български произход – така ще съдействате за намаляване на вредните емисии от транспорта на храните.