Държавата заговори с езика на олигархията по промените в Закона за горите

10 Яну. 2012
2681
Държавата заговори с езика на олигархията по промените в Закона за горите
По време на обсъждането представители на парламентарната комисия по земеделие и гори и министърът на земеделието и горите убеждаваха „еколозите” да приемат промените в закона и да правят мониторинг на застрояването на горите и унищожаването на природните паркове вследствие на поправките в закона.

През 2002 г. Цеко Минев, сегашен председател на Българска федерация ски и застъпник на проекта за ски зона Банско в Национален парк Пирин, се опитваше да убеди представители на неправителствените организации да оттеглят жалбите си срещу съоръженията в ски зоната срещу средства за извършване на мониторинг на строителството в ски зоната. Тези предложения тогава бяха отхвърлени, припомнят природозащитници.

Коалицията „За да остане природа в България” е изумена, че държавата заговори с езика на олигархията по промените в Закона за горите. Затова отхвърля предложението й да прави мониторинг на унищожаването на природата.

На обсъждането в парламента стана ясно, че държавата признава несъвършенството на предложените промени и абдикира от задълженията си по опазването и контрола в българските гори. Държавата стигна дотам да обвини неправителствени организации, че са лобирали сега предложените промени нарочно да не бъдат приети още през пролетта.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи ще проведат протест на 11 януари 2012 г., сряда, от 11,30 до 13 ч. пред Народното събрание в защита на Природен парк Витоша и срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България.

В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите.

Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересована офшорна фирма – „Витоша ски” АД, която след приватизация, е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша, изградени в територии от държавния горски фонд, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите; да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на „Витоша ски” АД; да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:
http://forthenature.org/petitions/18